Úplně jiný důvod. Docent vidí pozadí útoku na Cyrila Svobodu

07.04.2024 18:51 | Analýza

Ministr životního prostředí, místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík, navrhne vyloučení expředsedy strany Cyrila Svobody. Vyčítá mu politické směřování včetně rozhovoru s proruským Voice of Europe. Řekl to v Otázkách Václava Moravce na ČT24. Politolog Lukáš Valeš ParlamentnímListům.cz sdělil, že útok na Svobodu má jiný důvod: jde o první kolo boje o nového předsedu lidové strany.

Úplně jiný důvod. Docent vidí pozadí útoku na Cyrila Svobodu
Foto: Reprofoto: Český rozhlas
Popisek: Cyril Svoboda

V Otázkách Václava Moravce nevyvolala největší rozruch debata o venkově, ale výzva ministra životního prostředí Petra Hladíka, že v KDU-ČSL navrhne vyloučení bývalého předsedy strany Cyrila Svobody. Vyčítá mu jeho směřování v zahraniční politice včetně rozhovoru s proruským Voice of Europe.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17420 lidí

Cyril Svoboda byl za lidovce v minulosti ministrem spravedlnosti, vnitra i zahraničních věcí. Také byl několik let předsedou a dlouhé roky místopředsedou a lídrem jednoho ze stranických křídel.

Politolog docent Lukáš Valeš pro ParlamentníListy.cz připomíná, že Svoboda je „jedním z posledních politiků, který si zachovává vlastní názory, což je dnes dost unikum“.

Cyril Svoboda, který byl ministrem zahraničí v čase přistoupení k EU a někteří mu ve Špidlově vládě vyčítali přílišnou servilitu vůči Bruselu, nyní naopak dostává nálepky neloajality a proruskosti.

Patří k nejostřejším kritikům zahraniční politiky současné vlády, která je podle jeho názoru nepromyšlená a spíše než na reálném hodnocení situace spočívá na přáních. Tyto názory několikrát prezentoval i na ParlamentníchListech.cz.

A právě to vadí Petru Hladíkovi, který je u lidovců místopředsedou. „Jeho dlouhodobé názory, směřování a vyjadřování se v médiích neodpovídá politice lidovců. Očekával bych, že nebude členem naší strany,“ řekl u Václava Moravce.

Nejvíce mu ale vadí rozhovor, který Svoboda poskytl rádiu Voice of Europe. Mediální projekt proruského ukrajinského politika Viktora Medvedčuka v minulém týdnu česká vláda zařadila na svůj sankční seznam.

Pro Hladíka je neakceptovatelné, aby členové vládní strany vystupovali v takovém médiu. Proto chce navrhnout, aby byl Cyril Svoboda z KDU-ČSL vyloučen. A dodal, že jej už dlouhou dobu „nepovažuje vnitřně za lidovce“.

Předsednictvo KDU-ČSL návrh na vyloučení Svobody podle mluvčího probere v úterý dopoledne, do té doby lídři strany nechtějí věc komentovat.

Cyril Svoboda následně v reakci pro Novinky.cz uvedl, že ministr a místopředseda utíká od propadu lidové strany k vymýšlení pseudokauz.

V neděli byl shodou okolností zveřejněn průzkum společnosti STEM, přisuzující stálici české politiky pouhých 3,1 procenta, což jsou nejnižší čísla v polistopadové historii.

Na úterní jednání Cyril Svoboda podle svých slov pozván nebyl. Ve stranické politice není aktivní od roku 2010, kdy mu vypršel poslanecký mandát. Po svém odchodu z politiky se Svoboda více věnuje výuce na vysokých školách. V roce 2011 založil také Diplomatickou akademii v Praze, kterou od té doby řídí. V prosinci 2015 byl kritizován, když přijal pozvání na galavečer na počest 10. výročí založení ruské státní televize Russia Today.

V otázkách zahraniční politiky měl později radit i premiéru Andreji Babišovi.

Nyní uvedl, že Hladíkovy výroky jsou podle jeho názoru dalším důkazem úpadku KDU-ČSL.

Podobně to vidí i politolog Lukáš Valeš. „Když se vylučují zasloužilí členové, je to vždy především signál o kondici té strany,“ myslí si a připomněl vylučování Václava Klause mladšího z ODS.

Cílem strany, která má ambice uspět, podle něj musí být naopak co nejširší záběr a pestrá nabídka kandidátů i názorů.

V tomto případě to Valeš vidí hlavně jako snahu Petra Hladíka upozornit na sebe před volebním stranickým sjezdem.

„Je zjevné, že se tady začíná bojovat o nového lidoveckého předsedu. Cíle, které si dal Marian Jurečka, jsou už dnes nesplnitelné, takže se na podzim bude hledat nástupce,“ odhaduje.

Hladíkovo gesto je tak prvním kolem souboje, odehrávajícího se v kontextu úpadku lidovců. „Prostě chce dělat ramena,“ poznamenává Valeš pro ParlamentníListy.cz.

A dodává, že Cyril Svoboda se s lidoveckým vedením nerozchází jen v pohledu na zahraniční politiku. Připomíná jeho dopis, podepsaný společně s dalším bývalým předsedou Pavlem Bělobrádkem, kde se snaží navrhnout, jak by se lidovci mohli dostat z krize a obnovit svou značku.

Vyloučit bývalého předsedu a jednu z lidoveckých ikon je podle něj nesmyslné, ale v současné atmosféře nelze úplně vyloučit, že to bude někoho lákat. „Boj proti dezinformátorům a proti Rusku nabral na neuvěřitelné intenzitě. Kdo dnes viděl, jak předsedkyně Pekarová Adamová dnes v Partii dramaticky popisovala, jak se tu rozpínají ruská chapadla, musel v tomto směru ztratit jakékoliv iluze,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Že von, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 07.04.2024 19:43:45
Hladík soutěži se Zdechlinou kdo vymyslí větší zhovadilodt,, Už aby cernoprdelnici zmizeli pod 2%ty

|  8 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…