Úplně jiný důvod. Docent vidí pozadí útoku na Cyrila Svobodu

07.04.2024 18:51 | Analýza

Ministr životního prostředí, místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík, navrhne vyloučení expředsedy strany Cyrila Svobody. Vyčítá mu politické směřování včetně rozhovoru s proruským Voice of Europe. Řekl to v Otázkách Václava Moravce na ČT24. Politolog Lukáš Valeš ParlamentnímListům.cz sdělil, že útok na Svobodu má jiný důvod: jde o první kolo boje o nového předsedu lidové strany.

Úplně jiný důvod. Docent vidí pozadí útoku na Cyrila Svobodu
Foto: Reprofoto: Český rozhlas
Popisek: Cyril Svoboda

V Otázkách Václava Moravce nevyvolala největší rozruch debata o venkově, ale výzva ministra životního prostředí Petra Hladíka, že v KDU-ČSL navrhne vyloučení bývalého předsedy strany Cyrila Svobody. Vyčítá mu jeho směřování v zahraniční politice včetně rozhovoru s proruským Voice of Europe.

Cyril Svoboda byl za lidovce v minulosti ministrem spravedlnosti, vnitra i zahraničních věcí. Také byl několik let předsedou a dlouhé roky místopředsedou a lídrem jednoho ze stranických křídel.

Politolog docent Lukáš Valeš pro ParlamentníListy.cz připomíná, že Svoboda je „jedním z posledních politiků, který si zachovává vlastní názory, což je dnes dost unikum“.

Cyril Svoboda, který byl ministrem zahraničí v čase přistoupení k EU a někteří mu ve Špidlově vládě vyčítali přílišnou servilitu vůči Bruselu, nyní naopak dostává nálepky neloajality a proruskosti.

Patří k nejostřejším kritikům zahraniční politiky současné vlády, která je podle jeho názoru nepromyšlená a spíše než na reálném hodnocení situace spočívá na přáních. Tyto názory několikrát prezentoval i na ParlamentníchListech.cz.

A právě to vadí Petru Hladíkovi, který je u lidovců místopředsedou. „Jeho dlouhodobé názory, směřování a vyjadřování se v médiích neodpovídá politice lidovců. Očekával bych, že nebude členem naší strany,“ řekl u Václava Moravce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Že von, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 07.04.2024 19:43:45
Hladík soutěži se Zdechlinou kdo vymyslí větší zhovadilodt,, Už aby cernoprdelnici zmizeli pod 2%ty

|  8 |  0

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…