Uprchlíci se mydlí mezi sebou: V Řecku došlo k tvrdým střetům, problémy jsou i v Německu

27.05.2018 20:23

Údajní uprchlíci před Islámským státem (IS) ze syrského Deir es Zor v Sýrii napadli a zbili – podle posledních zpráv – v uprchlickém táboře na řeckém ostrově Lesbos Kurdy. V sobotu hlásily místní zdroje, že čtyři z nich zabili a další těžce zranili. Důvodem útoku bylo, že se Kurdové během muslimského postního měsíce ramadán nepostili. Deir es Zor je jedno z míst, kde Kurdové právě likvidují zbytky IS. „Kde se vzali mladíci z oblasti Deir es Zor, jedné z posledních bašt Islámského státu, na cestě do Evropy? Když jim tak vadí porušování půstu, asi to nebudou uprchlíci před islamisty... Proč nezůstali doma, kde by takovéto porušování pravidel islámu nemuseli vůbec řešit?“ ptá se překladatelka a publicistka Jana Maříková.

Uprchlíci se mydlí mezi sebou: V Řecku došlo k tvrdým střetům, problémy jsou i v Německu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci tvoří pod dohledem policie fronty na autobusy

Po hlavě do středověku... Aneb v sobotu ráno při pravidelném pročítání Facebooku mi padl do oka post kurdského komentátora Kerema Schambergera. „Právě přicházejí zlé zprávy z ostrova Lesbos. Muslimští uprchlíci ze Sýrie, Afghanistánu a dalších zemí prý napadli kurdské uprchlíky a lynčovali je, protože se během ramadánu nepostili. Vypravili se na ně s noži, pásky a železnými tyčemi... Očití svědkové mluví o čtyřech mrtvých a 50 zraněných Kurdech. Média píší o šesti zraněných. Čísla se tedy velmi rozcházejí.“

Anketa

Oceňujete práci Jakuba Jandy, ředitele Evropských hodnot?

2%
98%
hlasovalo: 9592 lidí

Další zdroj, Tobias Huch, uvedl na svém facebookovém profilu: „Útok v Řecku – islamisté napadli Kurdy, protože se nepostí!“ A přiložené video plné násilných scén, ležících lidí, zkrvavených a nad nimi smějících se mladíků s tyčemi v rukou. Především prý Arabové z Deir es Zor v Sýrii, kde Kurdové stále bojují se zbytky Islámského státu (IS). Člověka maně napadá, jací tak uprchlíci to asi můžou být, mladíci milující násilí, na cestě do Evropy. Podle stanice Kurdistan 24 napadla asi stovka mladíků především Jezídy, křesťany a ateisty – těch je mezi Kurdy hodně. Jsou prý čtyři mrtví a 50 zraněných. Islamisté útok zdůvodnili tím, že se nepostili, a že jako káfiry – nevěřící – mají právo je zabít.

Kurdistán 24 píše, že „... syrští a iráčtí arabští uprchlíci v pátek odpoledne zaútočili na několik rodin v uprchlickém táboře v Moria na východním ostrově Egejských ostrovů Lesbos. Čtyři syrští kurdští uprchlíci byli zabiti. Moro Tarbush, syrský kurdský uprchlík žijící ve výše zmíněném táboře, uvedl, že ve střetech byli zabiti čtyři jeho krajané.“

„Syrští a iráčtí arabští uprchlíci v táboře zaútočili na kurdské rodiny na základě sektářské a etnické nenávisti vůči Kurdům a zabili čtyři lidi. Mezi nimi byli moji bratranci Izzat Tarbush a Kaniwar Tarbush stejně jako Ahmad a Kaniwar z Afrínu,“ řekl. Dodal, že bylo několik dalších zraněných, a tvrdil také, že řecké úřady v táboře nezasahovaly. Podle Tarbushe útočníci používali palice a kovové tyče, vážně poranili 60letého muže, kterému lámali ruce a nohy.

Poté byli někteří zranění lidé naloženi jinými obyvateli tábora na nosítka vyrobená z přikrývek a transportováni do lékařských zařízení, která jsou k dispozici v blízkých městech. Ostatní dostali první pomoc od posádek ambulancí, které byly vyslány na místo.

Policie dorazila později a obnovila pořádek v táboře, ale napjatá situace zůstává.“

Od té doby zuří na uvedených profilech diskuse o tom, co je sektářské násilí a jestli je vůbec přípustné o něm mluvit. Zpochybňují se zdroje, pak se uvádějí posty očitých svědků. Kolik bylo mrtvých a zraněných, se dost možná nikdy nedozvíme. Ono se to totiž dotýká celé té lži kolem uprchlíků a jejich „zoufalého útěku před válkou“. Ano, mnohých ano, zejména těch z Afrínu. Ale kde se vzali mladíci z oblasti Deir es Zor, jedné z posledních bašt Islámského státu, na cestě do Evropy? Když jim tak vadí porušování půstu, asi to nebudou uprchlíci před islamisty... Proč nezůstali doma, kde by takovéto porušování pravidel islámu nemuseli vůbec řešit? Nebo právě tady je něco jinak?

Mehmet Tanriverdi, zastupující předseda Německé kurdské obce, k tomu řekl: „Každý muslim má k svobodnému uvážení, zda se bude o ramadánu postit, nebo ne. Nedodržování náboženských pravidel nikdy nesmí být záminka pro náslilí, nebo dokonce vraždu! Tato událost nám bohužel ukazuje, že Kurdové si nejsou nikde na světě jistí před islamismem a islamisty. Je obzvláště tragické, že v Evropě se stali oběťmi náboženských fanatiků lidé, kteří právě díky nim museli opustit své domovy.“

V neděli uvedl Kerem Schamberger na svém profilu: „K útoku na řeckém ostrově Lesbos – podle Lékařů bez hranic nebyli žádní mrtví. Je tu ovšem značný počet zraněných.“

Tuto zprávu potvrzuje i kurdská zpravodajská agentura ANF, která dodává, že kurdští uprchlíci byli převezeni do jiného tábora. Dodává ovšem zajímavou informaci, podle níž za eskalací napětí mezi Kurdy a Araby stojí turecká tajná služba MIT, která přímo řídí turecké nacionalisty, Šedé vlky, v Německu.

Kurdská obec v Německu požaduje přísné vyšetření zločinů. Jak asi, v přeplněném uprchlickém táboře Moria, proslulém svou zločinností? Poněkolikáté se ptám, kde jsou naše západní evropské hodnoty, když nejenže nedokážeme zasáhnout ve prospěch Kurdů v Afrínu a Kobání, kde položilo životy v bojích proti ISIS tisíce z nich, ale ještě je nacpeme do stejných uprchlických táborů s jejich vrahy a pak si je ve stejném složení posuneme dále do Evropy? Poté, co jsme beze slova přihlíželi, jak je islamisté a turecká armáda vyhánějí z jejich domovů? A teď je necháme napospas těm, kdo jen čekají na příležitost se pomstít? Protože my přece nemůžeme lidi třídit podle rasy nebo náboženství. Tak to třídění necháme na nich. Jak jsem četla v jednom komentáři: „Každý rok jsou Kurdové o ramadánu zabíjeni.“ Lakonické vyjádření holé skutečnosti.

John J. Catherine ve zprávě Kurdistan 24 doplňuje, že už loni v uprchlickém táboře v Oldenburgu byl zaznamenán případ zabití Kurda syrským Arabem právě kvůli porušení půstu, tj. zdržení se jídla, pití a kouření během dne.

Dodává, že v uprchlickém táboře Moria – signifikantní jméno, že – žije přinejmenším pět tisíc lidí, z nichž tři tisíce čekají už měsíce na rozhodnutí o svém osudu. Celkově je v Řecku na 60 tisíc uprchlíků, kteří tam zůstali po uzavření balkánské cesty. Podle dohody s Tureckem o zastavení migrace by měli být vráceni do Turecka, ale řízení se táhne měsíce a protesty kvůli zdržování jsou na denním pořádku.

A do toho přicházejí noví uprchlíci poté, co Turecko stáhlo své pohraniční hlídky zřejmě jako odvetu Evropě za selhání jednání o bezvízovém styku.

Co nás čeká, můžeme vidět zatím na příkladu menšin, které nedodržují půst. Naše bezbřehá tolerance nám připravuje zkázu a ukazuje naši slepotu tváří v tvář lidem, kteří nemají zábrany, jsou zvyklí zabíjet a toleranci si vykládají jako slabost. I kdybychom se probrali – hlavně tam, kde stále zní heslo – „Wir schaffen das“, možná už je pozdě.

Bereme si do Evropy oběti a vrahy zároveň.

Video se zmasakrovanými Kurdy v uprchlickém táboře na ostrově Lesbos:

http://www.kurdistan24.net/en/news/3d3fad06-33bd-4f72-995f-9b67efa85457

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Maříková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …