V Budějovicích to vře. Opět kvůli azbestu

09.02.2012 16:29

Na českobudějovickém magistrátu to pořádně vře. Vedení města je naštvané na subdodavatelskou firmu původních prací ve školách na Máji, které jsou nyní zamořené azbestem, ale i na hygienu. Právě hygienici původně neměli povolit část prací. Jak pro ParlamentniListy.cz uvedl náměstek primátora Kamil Calta (TOP 09), radnice bude nyní požadovat po viníkovi náhradu škody.

V Budějovicích to vře. Opět kvůli azbestu
Foto: Richard Beneš
Popisek: Škola v Lišťanech

Z auditu vyšlo najevo, že při odstraňování azbestové zátěže ve dvou velkých školních budovách kam chodí až 1100 žáků, porušila subdodavatelská firma předpisy. Chybu však udělalo i město špatným výběrem vítěze zakázky. Nekvalitní práci podle zprávy odvedl i koordinátor bezpečnosti práce na stavbě a také krajská hygienická stanice.

Expertiza má celkem 23 stran, celý postup loňské letní rekonstrukce a zateplení mapuje krok za krokem. “Musíme se tím probrat a spolu s právníky stanovit další postup,“ uvedl Calta.

Chyba hygieniků?



Už samotný návrh postupu na odstranění azbestových desek, který subdodavatelská sanační firma předložila krajské hygienické stanici, má podle analýzy značné odborné trhliny. "Návrh neměl být KHS vůbec akceptován. Měl být firmě vrácen k přepracování," stojí v expertize.

Hygienici nová zjištění odmítli komentovat. "Expertizu jsme nedostali, proto se k tomu nemůžeme vyjádřit," uvedl ředitel hygieniků na jihu Čech František Kotrba.

Ani odstraňování takzvaných boletických panelů se neuskutečnilo v souladu s navrženým technologickým postupem. Při práci s nebezpečným azbestovým materiálem se firma dopustila podle auditu řady chyb. Například nezajistila hermetické uzavření prostoru uvnitř budovy tak, aby azbestovým prachem nebyl kontaminován vnitřek budovy při likvidaci azbestových materiálů.


Kritériem byla nejnižší cena

Pochybilo ale i město České Budějovice, že vybralo firmu, kterou vybralo. "Podle expertizy je tam víc pochybení, ale podle mého názoru to nejzávažnější padá na dodavatelskou firmu. Potažmo na subdodavatelskou firmu, která nedodržela při nakládání s azbestem předpisy," uvedl náměstek primátora Kamil Calta (TOP 09).

Čerstvý audit si chce nejdřív v klidu pročíst i zástupce rodičů ze školy Máj I Radovan Pekárek. Ten už společně s dalšími rodiči podal kvůli zavřeným školám trestní oznámení na neznámého pachatele.

"Začátek celého problému je zakopaný už v samotném výběrovém řízení. Ptám se, kdo na straně města posuzoval odbornou kvalitu firmy? Dověděl jsem se, že kritériem byla nejnižší cena. Firma, která nabízela, že udělá zateplení včetně sanace, musela být logicky dražší," řekl Pekárek, který od začátku poukazuje i na to, že na stavbě nemohl dobře fungovat stavební dozor.

„Kdyby městem najatý stavební dozor stavbaře důkladně kontroloval, nemusely být nakonec výsledkem zavřené školy. Je to nevídané,“ dodal Rudolf Pekárek.

Žáci chodí jinam


Město nechalo areál základních škol na Máji, kde se učí přes tisíc žáků, zavřít koncem listopadu. Radní tvrdí, že se až tehdy dověděli o naměřených nadlimitních hodnotách azbestových vláken ve vzduchu v jejich prostorách. Většina dětí musí od té doby denně dojíždět do jiných škol po celém městě speciálními autobusy. V areálu škol pracuje nepřetržitě sanační firma, která je slíbila vyčištěné předat městu nejpozději koncem března.

 

V dubnu se tak školáci i kantoři do školy vrátí. Nyní je otázkou, kolik takových “časovaných bomb“ tiká jinde ve městě, v Jihočeském kraji nebo v celé republice. Kde všude tato firma či jiné firmy udělaly chybu a kde hrozí azbest v budovách. Ten pak negativně ovlivňuje zdraví těch, kteří v takových objektech pobývají.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …