VIDEO Debata o migraci se Zdechovským a Petrem Pelikánem nabrala břitký směr po příchodu nečekaného hosta

22.08.2017 12:28

REPORTÁŽ Jinak poklidně vedenou besedu na půdě Institutu 2080 věnovanou problému migrace narušil výstup bývalého diplomata Jiřího Peška, který přiživil jednu ze známých konspiračních teorií o ideologickém pozadí Evropské unie. Mezi arabistou Petrem Pelikánem a jím se po skončení diskuze rozhořela ostrá debata o súře 9 a násilném či nenásilném charakteru islámu. Máme ji na videu.

VIDEO Debata o migraci se Zdechovským a Petrem Pelikánem nabrala břitký směr po příchodu nečekaného hosta
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Marian Kechlibar, Petr Pelikán a Tomáš Zdechovský na besedě o migraci z Afriky

Institut 2080, který se věnuje tzv. debatám „bez politické korektnosti“, v úterý 21. srpna uspořádal v prostorách Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství besedu na téma migrace z Afriky. S arabistou, muslimem a honorárním konzulem Súdánu v České republice Petrem Pelikánem o migrační krizi besedoval europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Role moderátora se zhostil analytik a matematik Marian Kechlibar.  

Slova se úvodem chopil Zdechovský, který se na migraci specializuje, objíždí uprchlická zařízení a pro své názory ho prý do studia přestala zvát Česká televize i rozhlas, ač sám on se dle svých slov proti přijímání uprchlíků nestaví. „Možná jsem na začátku byl sluníčkář, měl jsem takový ten konsensus pomáhat. Ale to ježdění po imigračních táborech mne vyléčilo,“ svěřil se úvodem s tím, že nyní je v otázce migrace spíše realistou.

Marian Kechlibar (Foto: Jonáš Kříž)

Analytik Marian Kechlibar se následně vytasil s grafy a seznámil účastníky besedy s nepříznivým demografickým vývojem v Evropě. Nízkou porodnost starého kontinentu zároveň postavil do kontrastu s vysokou porodností některých afrických zemí. V Africe je podle dat, která Kechlibar prezentoval, velmi mnoho lidí ve fertilním věku, a porodnost proto bude dále stoupat. „Tématu musíme věnovat maximální pozornost,“ upozornil Kechlibar. Migrantů a zájemců o to dostat se do Evropy bude podle Kechlibara v budoucnu dále přibývat.

Anketa

Jste pro vykoupení a zbourání prasečáku v Letech?

3%
97%
hlasovalo: 9278 lidí

Pelikán: Oni si myslí, že Evropa je ráj, kde budou přivítáni

Arabista Petr Pelikán si dovolil připomenout, že migrace existovala v Africe a na Blízkém východě vždy a byla masová. Podle Pelikána mnohem důležitější než studovat, co lidi vyhání z jejich afrických domovů, je pochopit to, co je na západním světě přitahuje. V tomto kontextu honorární konzul Súdánu v ČR připomněl roli masových sdělovacích prostředků, kterou hrají v utváření mylných představ, jež Afričané o západním světě mají. „Ten proces se radikálně zrychlil s nástupem internetu,“ uvedl Pelikán. 

„Lidé, kteří nemají uspokojené základní životní potřeby, dostávají přísun dezinformací v podobě fotografií na Instagramu, jak sedí někde na zahradě v restauraci a připíjejí si, nebo stojí u cizího zaparkovaného auta. Ti lidé získávají představu, že Evropa je ráj, kde budou přivítáni, kde dostanou dům, vzdělání a díky vzdělání i práci. Představují si, že všechno dostanou zadarmo,“ upozornil Pelikán. „Oni jedou do Evropy naprosto s čistými úmysly stát se zde dobrými občany, ale podle svých představ,“ uvedl. Existence velkých komunit migrantů a zároveň stálé propojení s jejich rodinami a příbuznými v zemích původu je podle Pelikána „smrtící kombinace“.

Tomáš Zdechovský zmínil, že je zklamán z toho, jak se v posledních měsících chovají některé neziskové organizace s odkazem na lodě určitých organizací, které migranty vytahují z moře až přímo u libyjských břehů. „Ve Středozemním moři působí 13 neziskových organizací. Zachránily spoustu životů. Na druhé straně se v posledních několika měsících chovají způsobem, který je těžko akceptovatelný,“ uvedl. Tři z neziskových organizací, které v oblasti působí, čelí aktuálně podle Zdechovského vyšetřování. „Jsou podezřelé ze spolupráce s libyjskými pašeráky,“ upřesnil europoslanec. „Já ale nejsem proti přijímání uprchlíků, když je někdo uprchlík a zažil to, co zažil,“ zdůraznil Zdechovský.  

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Zdechovský: Džungle v Calais, to byla nezvládnutá migrační krize

Většina migrantů, se kterými se v táborech, po kterých jezdil, setkal, podle něj nevystudovala žádnou školu. „Učili se například od svých sourozenců,“ uvedl Zdechovský. „Řada těch lidí věří blbostem, věří, že dostanou jen tak barák i s bazénem,“ uvedl. Zároveň se svěřil se svými dojmy z ilegálního tábora imigrantů ve francouzském Calais, kterému se před jeho zrušením přezdívalo Džungle. V Calais to bylo podle Zdechovského hrozné. „Ti lidé byli ohromně frustrovaní z toho, že v Evropě nedostali, co čekali,“ uvedl. Calais bylo podle Zdechovského výsledkem nezvládnuté migrační krize. Postoj k migrantům se například v Itálii podle Zdechovského za několik posledních let proměnil. „Když jsem před dvěma lety přijel na Sicílii, tak těch vítačů tam byla drtivá většina,“ uvedl. Situace se podle něj ale začala výrazně měnit na podzim 2016 a na jaře 2017. „V současné době jsem viděl u Italů ten ostentativní přístup a to, že toho vlastně mají dost,“ upřesnil.

VIDEO: BESEDA O MIGRACI BYLA PŘENÁŠENA ŽIVĚ PŘES FACEBOOK

Do diskuze se následně vložil Petr Pelikán a poukázal na rozporuplnost, s jakou k migrační krizi evropské země přistupují. Zmínil například fakt, že evropské země, protože nechtějí migranty zadržovat samy, za tuto aktivitu platí například Turkům nebo Libyjcům. A tito, jak naznačil Pelikán, často nemusí dodržovat naše humanistické standardy. Jak ale migraci zastavit? „Sneseme u řeckých břehů rozstřílené gumové čluny?“ položil řečnickou otázku Pelikán. Odpovědí mu bylo zaryté mlčení publika.  

Problémová devátá súra

Anketa

Který partajní lídr vás nejvíc štve?

16%
0%
2%
0%
0%
53%
6%
hlasovalo: 9189 lidí
Následně se otevřel prostor pro diskuzi a přišla první kontroverzní otázka. „Náš podle ankety největší Čech zavedl kdysi dávno úžasná tři kritéria pro imigraci: Kdokoliv se může usadit na půdě nejkřesťanštějšího Království českého za předpokladu, že přijme naši víru, bude respektovat královská nařízení a bude se živit poctivou prací,“ uvedl na adresu migrantů bývalý člen zahraničního výboru KDU-ČSL Jiří Pavel Pešek z Evropského centra pro sakrální umění. „K tomu druhému bych uvedl, že zde může být, jelikož jsme sekulární stát, respektováno jakékoliv náboženství,“ uvedl. Takové náboženství však v sobě nesmí mít podle Peška zakódováno to, že se v dané zemi chce zhostit vedoucí úlohy. Bývalý diplomat pro Itálii a Vatikán poukázal na to, že od letošního ledna do Itálie přišlo 95 tisíc migrantů. Celkem jich pak podle něj v zemi mají být již 3 miliony. V islámu je podle Peška problém v tom, že v súře 9 v Koránu stojí: zabíjejte bezvěrce, kdekoliv je najdete. Takové náboženství podle Peška v Česku zaregistrováno být nesmí.

Exdiplomat následně přitvrdil a dovolil si zmínit jednu známou konspirační teorii týkající se duchovního a ideologického otce myšlenky Evropské unie. „Proč paní Merkelová sem pozvala všechny ty Syřany, co pozvala? Čili já se vás zeptám na jedno jméno – Richard Coudenhove-Kalergi – a to je klíč k celé migraci, který je třeba si uvědomit,“ uvedl a neopomněl zmínit, že v roce 2010 právě Merkelová získala Kalergiho cenu.

Následně začal být mluvčí vzhledem k rozsáhlosti své promluvy ze strany Kechlibara přerušován. „Toto už je wikipedický materiál,“ namítl Kechlibar. „Prosím vás, my to všichni známe,“ ozve se z publika. „Jenže Kalergi v roce 1925 říká,“ nenechal se odradit mluvčí, „z Evropy budou odstraněny národní státy, budou nahrazeny novou negroidní euroasijskou rasou, mdlého rozumu, špatné inteligence, nízkého charakteru a snadno ovladatelnou.“ Citoval Kalergiho Pešek. „A Thomas Wagner jako významný americký ideolog a vojenský plánovač říká: ‚Každý rok je třeba do Evropy natlačit 1,5 milionu těchto negroidních typů, aby se vytvořila světlehnědá rasa s IQ kolem devadesáti, aby Evropané byli dost inteligentní na práci, ale nic nechápali‘. Tohle jsou zásadní, reálné souvislosti,“ dodal. Závěrem diskuze se pak Pešek dostal do hlasité polemiky s arabistou Pelikánem ohledně zmiňované súry 9. Petr Pelikán totiž jeho slova odmítal. Přesvědčit se o tom můžete ve videu ParlamentníListyTV v úvodu reportáže. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …