VIDEO Emma Smetana odborně zhodnocena za strkání kamery před nos kouřícího Aleše Brichty. Raději nečíst

02.11.2017 9:34

„Moderní forma středověkého pranýře“, nebo jen hloupý pokus? „Komunikace s médii je hospodská rvačka bez pravidel. Braň se, jak umíš. Vždycky se najde někdo, kdo mediálnímu útočníkovi zatleská,“ reaguje mediální analytik Štěpán Kotrba na video DVTV, ve kterém se pokusila reportérka Emma Smetana natočit rozhovor se zpěvákem Alešem Brichtou 21. října před volebním štábem SPD. Video už televize stáhla, koluje však na sociálních sítích.

VIDEO Emma Smetana odborně zhodnocena za strkání kamery před nos kouřícího Aleše Brichty. Raději nečíst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muzikant Aleš Brichta

„Co jste dělal, než jste si dal cigaretu?“ „Byl jsem na záchodě.“ Ne, o rozhovor s reportérkou internetové televize DVTV Emmou Smetana neměl zpěvák Aleš Brichta vůbec zájem, což dával najevo hned od začátku on i lidé kolem. Smetana se ale nedala a bez představení chrlila další otázky. Nevzdala to, ani když ji Jaroslav Novák Večerníček poprosil o šedesáticentimentový prostor a o to, aby je na cigaretě neobtěžovali. Rozhovor pořídila DVTV v sobotu 21. října před volebním štábem SPD. 

K rozhovoru se vyjádřil také spolupracovník Tomia Okamury Jaroslav Novák zvaný Večerníček. Můžete si přečíst ZDE.

Anketa

Jak dlouho byste Andreji Babišovi dovolili vládnout bez důvěry sněmovny?

hlasovalo: 13063 lidí

Mediální analytik Štěpán Kotrba se po zhlédnutí videa, které už DVTV stáhla, neudržel: „Brichta si jako soukromá osoba zachoval ještě dekorum. Odpovídat nemusel a mohl být v ochraně svého soukromí daleko drsnější. Já jsem jednomu vlezlému kameramanovi ČT při prezidentské volbě vrazil jeho kameru do oka a poté jsem ho nechal vyhodit ostrahou. ‚Emička‘ si chce dělat jméno v bulváru, když na víc nemá. Kodex novináře v Česku neexistuje, i když ho kdysi kdosi napsal. Nikdo se pravidly neřídí. A to ani pravidly slušnosti. Komunikace s médii je hospodská rvačka bez pravidel. Braň se, jak umíš. Vždycky se najde někdo, kdo mediálnímu útočníkovi zatleská. O pravdu ani o informace při takovéhle ‚žurnalistice‘ nejde, jde jen o moderní formu středověkého pranýře.“

A svůj názor řekli i lidé, kteří se médii profesně zabývají či jimi v minulosti prošli. Nejstručnější a nejrazantnější reakci napsal Petr Štěpánek, v jehož životopise lze nalézt zmínku i o tom, že byl redaktorem České televize a také místopředsedou Rady pro televizní a rozhlasové vysílání. „Budu stručný. Namistrovaná, sebestředná eurosvazácká kráva.“

„Trapný, hloupý, ubohý pokus, nebo jak to nazvat…“

V České televizi pracovala i novinářka a dnes dosluhující poslankyně Jana Lorencová. „K tomu se snad ani nedá říci nic jiného než trapný, hloupý, ubohý pokus, nebo jak to nazvat, o rozhovor. Navíc pokus vlezlý.“ Ono je celkem jedno, jestli šlo o pokus o rozhovor s Alešem Brichtou, nebo s kýmkoliv jiným. Několikrát byla upozorněna, že si s pár kamarády chtěli v klidu venku zakouřit. Asi jsem nepochopila důvod pro tu nechutnou urputnost a vlastně ani to, co se od něj vlastně chtěla dozvědět. Je mi smutno z toho, kdo všechno dnes může reprezentovat novinářskou obec.“

Mediální analytik Radim Hreha, který byl ředitelem Slovenské televize, si také nebral servítky. „Emma Smetana se nejspíš snažila dělat jenom to, co jí nařídil její loutkořidič z Bakalova manipulativního a konspiračního týmu,“ domníval se.

Debatou na téma rozhovoru ožily i sociální sítě. „Rozhodně nejsem pro Okamuru, ani Brichtu. Nicméně takto vedený rozhovor nemá úroveň. Je mi líto, toto není objektivní žurnalistika,“ konstatoval jeden z diváků dnes už slavného rozhovoru na facebooku televize DVTV. A přidali se i další. „Emma Smetana tomu dala korunu, jak vyzpovídává pana Brichtu na cigaretě poté, co zazpíval se členy SPD českou hymnu. Nežiji v ČR. Okamura mě děsí. Ale i vy v DVTV – hoďte si ty vaše holky do latě, protože jim začíná chybět ženská něžnost, nadhled a empatie,“ napsala krajanka žijící v zahraničí. Jiný pisatel s rozhořčuje: „Vážně tomuhle říkáte žurnalistika? Co je to za agresi?“ Další uvádí, že ač mu je Emma Smetana sympatická na rozdíl od Brichty a jeho kamarádů, tyhle otázky by čekal v případě, že dotyčný vykrádá auto.“

DVTV rozhovor stáhla s odkazem na autorská práva

Když se na DVTV za rozhovor dočkali kritických komentářů od uživatelů, rozhodli se rozhovor smazat. Dopátrat se k němu nemůžete ani na internetu, neboť prozatím byl vždy po pár dnech stažen s odkazem na autorská práva. A nejen rozhovor. Jak uvádí na facebookovém profilu informatik Jan Rylich, administrátoři profilu DVTV začali mazat i kritické komentáře diváků, kteří byli stylem rozhovoru moderátorky, která je dcerou Moniky Pajerové a neteří Kateřiny Jacques, rozladěni. „Vzhledem k tomu, že admini DVTV ve stylu Stalina či Velkého bratra smazali jak původní video, tak i komentáře, které o něm hovořily, rozhodl jsem se ten ‚rozhovor‘ zazálohovat nejen na Facebooku a Google+, ale i na YouTube, aby ten ‚majstrštyk objektivní novinařiny‘ nezmizel,“ podotkl Rylich. Když pak na video na serveru upozornil server ParlamentníListy.cz ve svém článku, dostalo během odpoledne 13 tisíc zhlédnutí a následně bylo video zablokováno.

„Je samozřejmě otázka, jestli reupload smazaného videa, které je de facto jediným ‚důkazem‘ ‚objektivní novinařiny‘ DVTV a Emmy Smetany, spadá do principu Fair Use nebo ne. Já osobně si myslím, že ano, protože je to zkrátka klip něčeho, co bylo (notabene v médiích) publikováno, ale poté smazáno, a co bylo i důvodem následné cenzury v komentářích – a zveřejnění má tedy konkrétní účel a smysl,“ poznamenal Rylich s tím, že ještě neví, zda bude podávat proti stížnosti ze strany DVTV námitku a zkoušet „bojovat“ o Fair Use, nebo jestli vytvoří a uploaduje novou „rozšířenou“ verzi, kde kromě toho původního videa bude i další kontext. „Každopádně jsem především neskutečně zklamaný,“ zmínil Rylich.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …