VIDEO Lež Seznamu? Odhaleno. Prověrka zboží, které Ukrajině koupil Babiš

19.04.2022 15:18 | Reportáž

Problémové neprůstřelné vesty? Kdepak. Testování ochranných vest pro ukrajinské obránce za přítomnosti médií dopadlo skvěle. Ukázalo se, že tvrzení z reportáže portálu Seznam Zprávy nemají oporu v realitě a pražský podnikatel Aaron Günsberger není žádný podvodník, který by z lidí mámil peníze za nekvalitní materiál. Právě naopak. ParlamentníListy.cz byly přítomny testování na pražské střelnici. Výsledek říká něco úplně jiného, než novinářka Ciroková ve své reportáži.

VIDEO Lež Seznamu? Odhaleno. Prověrka zboží, které Ukrajině koupil Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezentace účinnosti ochranných balistických vest na střelnici ve Vysočanech

O co jde? Před několika dny se na zmíněném portálu objevila reportáž Kristiny Cirokové, někdejší dlouholeté reportérky ČT a pořadu 168 hodin, z jejíhož obsahu plynulo několik obvinění vůči podnikateli Günsbergerovi. To hlavní bylo, že jím vyráběné a na Ukrajinu distribuované vesty jsou prý nekvalitní a nemohou bojovníky ochránit při zásahu. Jaká je realita?

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí

Aaron Günsberger uspořádal testování svých ochranných vest na pražské střelnici Prague Armory ve Vysočanech, kam přizval zástupce médií. Dorazil i štáb Seznam Zpráv, kde byla původní reportáž odvysílána. Nedorazila však její autorka Ciroková, ale řadový reportér.

Střelec při testu na vestu umístěnou na figuríně či na samostatný ochranný plát se speciálním povrchem, který zabraňuje rozptylu střepin, pálil ze vzdálenosti 25 metrů z několika typů zbraní: AK-74, AK-47 a odstřelovací pušky SVD-3 Dragunov. 

V prvním případě šlo střelu ráže 5,45 x 39 mm s měkkým ocelovým jádrem a modernizovanou verzi útočné pušky AK-74. Na plátu byl na místě vstřelu cítit velmi mírný puchýř, ale jinak opticky nešlo rozeznat žádné poškození. Nedošlo ani k žádnému rozptylu střepin ze střely, jak tvrdila reportáž Cirokové. Ani po opakované palbě. 

Druhý test probíhal z modernizované pušky AK-47, ráže 7,62 x 39 mm. Vyboulení na ochranném plátu bylo po vstřelu o něco výraznější, ale opět nedošlo k rozptylu žádných střepin ani průstřelu. Voják po zásahu by s touto ochrannou vestou přežil bez zásahu a nedošlo by ani k ohrožení okolí možnými střepinami. 

Finálně byla testována zbraň se zhruba dvakrát silnější intenzitou, odstřelovací puška Dragunov SVD-3 s typem náboje 7,62 x 54 mm. Test ochranné vesty proběhl na plastové figuríně, která po výstřelu zůstala zcela bez poškození. Vesta zadržela střelu i všechny střepiny. Na rozdíl od předchozích typů zbraní už po jednom výstřelu došlo k oddělení speciální ochranné vrstvy od ocelového plátu, což není nic netypického. Voják by zásah přežil bez střelných zranění. 

Ani jeden z testovaných nástřelů nepotvrdil výroky ze zmiňované reportáže Kristiny Cirokové o tom, že by vesty nebyly kvalitní či nesplňovaly požadované podmínky. 

Následně Aaron Günsberger novinářům popsal celou anabázi vývoje ochranných vest i cenu, za kterou je schopen je vyrobit. „První vesty jsme vyrobili za 72 hodin s tím, že šlo o první verze, protože nám šlo hlavně o to, aby je bojovníci na Ukrajině dostali co nejrychleji. Od doby, co nám distributor ocelových plátů dodal pláty s gumou, tak během 14 dnů jsme se dostali až k této současné verzi, která je podle odborníků srovnatelná s tím, co se vyrábí ve světě. Zde na střelnici děláme testy průběžně,“ uvedl pražský podnikatel a majitel známé košer restaurace King Solomon. Dodal, že na testování se podílí i bývalý velitel Útvaru speciálních operací Vojenské policie Lumír Němec.

„Přestože už teď jsme s kvalitou a stupněm ochrany spokojeni, budeme se snažit testovat ještě další vylepšení. Vesta váží něco přes 4,1 kilogramu. S cenou je to složité, protože nejdřív kvůli covidu a pak po začátku ruského napadení Ukrajiny je specializovaná ocel nedostupné zboží a logicky je proto mnohem vyšší cena. Ocelové pláty jsou od firmy SSAB ze Švédska, která se na tento typ zboží specializuje. Jde o absolutně nedostatkové zboží. Před válkou a covidem mohl tento plát stát kolem 600 korun, dnes je cena asi šestkrát vyšší. Včera mě na sociálních sítích napadl údajně nějaký český voják s tím, že jsem amatér, protože materiál kupuji od překupníků. Logika je jednoduchá. Přímo z hutě jsem si materiál objednal před 27 dny a do dneška ho nemám. Měl jsem na výběr. Buď čekat na dodání za lepší ceny, nebo zaplatit víc a pomoct k záchraně lidských životů,“ konstatoval.

Odmítá i nařčení, že samotná vesta bez vložených ochranných plátů je za 2,5 tisíce korun moc drahá. „Zeptali jsme se nejdřív, jestli se to někde dá koupit a zjistili jsme, že v celé Evropě je to absolutně vyprodané a není šance to kdekoli získat. Vestu šije kamarád, který je původem z Ukrajiny, v maličké dílně. Nelze to srovnávat s nějakou masovou výrobou v Číně. U nás na trhu je spousta vest z Číny, které jsou určeny na airsoft. Tady jde o válku, musí to vydržet, nemůže to jen tak někdo spíchnout na koleni. Celá ta nenávist na facebooku ale měla i jednu pozitivní věc. Nadával mi tam někdo, tak jsem mu zavolal, abych tomu čelil a zjistil jsem, že šlo o profesionála, který s námi konzultuje vývoj našich vest, aby byly ještě kvalitnější,” pokračoval Aaron Günsberger.

Celková cena těchto v Česku vyráběných vest je z hlediska nákladů zhruba 11 a půl tisíce korun. V případě, že by někdo podobné ochranné vesty objednával například z USA, cena by přesáhla 20 tisíc korun jen za samotný výrobek a není v tom započítána doprava ani clo. Nadto jsou tyto výrobky málo dostupné nebo zcela nesehnatelné v současné situaci. „Veškeré tyto věci okamžitě vymizely z trhu a nebylo možné je pořídit. Celkově ta vesta vyjde asi na 11 a půl tisíce,“ zdůraznil Günsberger. „Ten mediální útok se mě dotkl a jsem na rozcestí, rozmýšlím se, co bude dál, ale budeme to pro Ukrajinu vyrábět dál ze stejnou cenu. Standardně to prodávat nechci, je tu dostatek standardních výrobců,“ podotkl.

Závěrem podnikatel vyvrátil i tvrzení, že ocelové pláty do vest nejsou certifikované. „Je škoda, že si někdo neověřil zákony. Firma SSAB má sama o sobě tyto pláty certifikované, staví z toho banky, neprůstřelná vozidla atd. V každém případě dávno před tím, než začala mediální kampaň, jejímž cílem bylo znemožnit mi pomoc na Ukrajinu, jsme si zažádali o certifikaci, kterou ani ze zákona nepotřebujeme. Českým úřadem pro zkoušení zbraní a střeliva nám byl vystaven certifikát na tento ocelový balistický plát Armox 500 6,5 mm na třídu balistické ochrany TBO-7CZ. Mám tedy jasný certifikát podle zdejších balistických norem s tím, že jde o nejvyšší balistickou normu, které lze v dané kategorii dosáhnout,“ dodal Günsberger.

Novinářka Kristina Ciroková do své reportáže zamíchala i expremiéra Andreje Babiše, který nedávno oznámil, že se rozhodl podnikateli Günsbergerovi na výrobu ochranných vest přispět a zaplatit výrobu 200 kusů za přibližně 2,5 milionu korun. Reportáž Seznam Zpráv se snažila navodit dojem, že bývalý premiér svými penězi zaplatí nefunkční vesty, které ukrajinským bojovníkům život nezachrání. Úterní testování za přítomnosti novinářů ukázalo opak. Úternímu testu na střelnici byl přítomen také plukovník Oleksii Nahorianskyi, přidělenec obrany na ukrajinském velvyslanectví v Praze. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …