Vyhozená za kauzu Hlubuček: Přihrávala pozemek, přišlo se na to. Chce do Senátu

21.09.2022 7:15 | Kauza

Intervence kvůli osobním zájmům ve věci státních pozemků bez vědomí a zmocnění vedení městské části. Na odvolanou starostku Prahy 10 Renatu Chmelovou, která přišla o funkci kvůli spojení se stíhaným Petrem Hlubučkem, vychází na povrch další informace. Chmelová přitom kandiduje do Senátu a ráda by opět prošla i do místního zastupitelstva. Věc šetřil příslušný kontrolní výbor, který dospěl k jasnému závěru: zneužití pravomoci.

Vyhozená za kauzu Hlubuček: Přihrávala pozemek, přišlo se na to. Chce do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Renata Chmelová (VLASTA)

Renata Chmelová obhajuje funkci senátorky za obvod č. 22 (Praha 10) a těsně před letními prázdninami byla odvolána z funkce starostky desáté městské části, kterou řídila od voleb v roce 2018. Důvodem odvolání mělo být její napojení na trestně stíhaného exnáměstka primátora Petra Hlubučka v kauze Dozimetr. 

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Po odvolání Chmelová rezignovala na svou funkci i kolegyně ze stejného uskupení Vlasta Lucie Sedmihradská. Zajímavé je, že v nadcházejících komunálních volbách již Chmelová na starostku nekandiduje, je však napsána na druhém místě kandidátky Vlasta a STANu. Na pátém místě je zmíněná Sedmihradská ze STANu.

ParlamentníListy.cz zjistily, že se v minulosti Chmelová neoprávněně snažila pomoci právě Sedmihradské ve věci pozemku v Praze 10. Věcí se zabýval i kontrolní výbor, podle kterého tehdejší starostka zneužila své pravomoci. K tomu se ale dostaneme.

Poté, co zastupitelstvo Prahy 10 odvolalo letos 27. června Renatu Chmelovou (Vlasta) z čela radnice, sama odvolaná starostka se bránila, že jde o účelovou věc a žádné napojení na stíhaného Hlubučka s tím nesouvisí, jejich vztahy prý byly pouze formální.

Server PrahaIN.cz na konci června přišel s informacemi a snímky, které mohou spíše ukazovat opak, tedy že vztahy Chmelové a Hlubučka byl bližší, než odvolaná starostka přiznala. A také pokus o vydírání zastupitelů, pokud ji z vedení Prahy 10 odvolají (celý článek ZDE).

Nyní se podívejme na případ, který kontroloři označili za zneužití pravomoci. Starostka Chmelová poslala 4. dubna 2019 dopis Společenství vlastníků jednotek Pod Rapidem 2454 až 2455, ve kterém jménem celé městské části Praha 10 vyjadřuje podporu v záměru využití pozemku pro údajně komunitní zahradu.

Tuto podporu Chmelová vyjádřila v dopise „jménem městské části“ bez předchozího projednání v radě městské části nebo v komisích a bez předchozího zmocnění. Evidentně přitom nešlo o věc, ve které by Praha 10 měla jakékoli zájmy, jde o podporu vyjádřenou soukromoprávnímu subjektu Společenství vlastníků jednotek. 

Další problematickou věcí je, že pozemek, jehož konkrétní záměr využití Renata Chmelová podpořila, není ve vlastnictví Prahy 10, ale České republiky a právo na jeho využívání má Ministerstvo obrany. Náměstkyně pro řízení sekce nakládání s majetkem resortu obrany to o dva roky později v dopise starostce Chmelové připomněla a dodala, že daný pozemek je navíc předmětem probíhajícího trestního řízení kvůli jeho neoprávněnému užívání. 

Nejzajímavější na celém příběhu je skutečnost, že Chmelová potajmu, bez vědomí rady městské části, takto lobbovala za pozemek, o jehož užívání či nákup usilovalo Společenství vlastníků jednotek domu, ve kterém bydlí Lucie Sedmihradská, blízká kolegyně Chmelové a tehdy i členka rady městské části. 

Všechny zmíněné skutečnosti se staly předmětem šetření Kontrolního výboru Prahy 10, který letos 23. března jednohlasně přijal následující usnesení: „Kontrolní výbor ZMČ Praha 10 přijímá kontrolní závěr: Starostka městské části Praha 10 Renata Chmelová tím, že z pozice starostky městské části Praha 10, bez předchozího projednání v Radě městské části Praha 10, případně v komisích, sepsala a odeslala dopis ze dne 4. 4. 2019, zn.: P10-040976/2019, deklarující podporu ze strany městské části Praha 10 soukromoprávnímu subjektu Společenství vlastníků jednotek, Pod Rapidem 2454 až 2455, a tohoto svého jednání se dopustila navíc za situace, kdy členkou předmětného soukromoprávního subjektu je radní zvolená za totožný politický subjekt doc. Ing. Lucie Sedmihradská, Ph.D., postupovala v rozporu s ustanovením § 68 odst. 3 zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZoHMP“) ve spojení s § 94 odst. 1 ZoHMP,“ stojí v usnesení kontrolorů, které bylo přijato jednomyslně všemi šesti hlasy.

„Kontrolní výbor ZMČ Praha 10 přijímá doplnění kontrolního závěru: Kontrolní závěr přijatý ve vztahu ke kontrole č. 25 se doplňuje tak, že jednáním popsaným v kontrolním závěru došlo ze strany starostky městské části Praha 10 Renaty Chmelové ke zneužití volené pozice starosty městské části Praha 10 k prosazování vlastních zájmů člena Rady městské části Praha 10 doc. Ing. Lucie Sedmihradské, Ph.D.,“ zní následné doplnění kontrolního závěru.

Závěry Kontrolního výboru z radnice v Praze 10 potvrdil naší redakci i jeden z jeho členů. „Závěry šetření Kontrolního výboru byly jasné a jednoznačné. Paní starostka zneužila volenou pozici k prosazování zájmů jiné členky rady ze stejné politické stáje a lobbovala za konkrétní SVJ, jehož předsedou je manžel paní dnes už bývalé radní Sedmihradské. Paní starostka tvrdila, že jde pozemek, který je zásadní pro Prahu 10 a Ministerstvo obrany by ho nemělo rozhodně prodávat nikomu mimo, což je nesmysl, je to kousíček nějaké zeleně,“ řekl naší redakci člen kontrolního výboru z Prahy 10.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …