Z Turecka pouští Erdogan do Evropy nevzdělaný a nebezpečný póvl, řekl "lovec imigrantů" v Praze

15.02.2017 14:02

PŘÍBĚH Na hranici jsou dost vyčerpaní, ale jen si odpočinou, dostanou peníze a dělají problémy. Někteří mají v podrážkách nože, jiní hašiš či surové opium. Jdou do Evropy za lepším živobytím. Tak popisuje uprchlíky advokát Petar Nizamov, jenž jako člen občanských hlídek stráží bulharsko-tureckou hranici. Pohyb migrantů v Bulharsku popisuje do nejmenších detailů.

Z Turecka pouští Erdogan do Evropy nevzdělaný a nebezpečný póvl, řekl "lovec imigrantů" v Praze
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Petar Nizamov, jenž střeží bulharské hrancie před vstupem ilegálních migrantů z Turecka

„Čas vyprávět si příběhy a debatovat skončil. Je třeba něco dělat. Chci zdůraznit, že hlavním nepřítelem nejsou imigranti, ale zrádci, co prodali naši zem, domov našich dětí a národ. Jejich banky jsou plné peněz ze Saúdské Arábie, z Kataru a od George Sorose. V Bulharsku je situace horší a horší, protože naši hranici s Tureckem přechází den co den tisíc migrantů. Jde hlavně o mladé muže se vztahem ke křesťanům jako k podřízeným bytostem,“ sdělí Petar Nizamov na úvod. Na besedu do Prahy ho pozval Blok proti islamizaci.

Není politická vůle

Mladý právník má na ramenou bulharskou vlajku. „Vytvořili jsme občanské hlídky na hranicích. Máme asi 1500 členů a centrum v Sofii, což je město, kde migranti dostávají úžasný servis. Pohraničníci pracující na hranicích jsou sice většinou vlastenci, ale plní příkazy z vyšších míst, aby se migrací moc nezabývali. Vlastně se obracejí zády, aby k nám mohli běženci bez problémů přicházet. Velitel pohraniční stráže byl zadržen, když pomáhal nelegálním migrantům. Měl transportní firmu a převážel je po Bulharsku. Odhalili jsme to, byl propuštěn, ale jeho místo obsadil člověk, který dělá to samé,“ podotýká.

Nizamovi přezdívají bulharská média „lovec imigrantů“. Se souputníky z občanských hlídek totiž chytá uprchlíky na bulharsko-turecké hranici. V současné době však čelí obvinění ze zadržování imigrantů, za což mu hrozí několikaleté vězení. „Dostal jsem se na mušku zrádců a byl jsem obviněn. Založili jsme Bulharský právní výbor na ochranu Bulharska právními prostředky. Je v něm na sto padesát dobrovolných advokátů. Obvinění se nebojíme,“ dodává vystudovaný právník. Občas také pořádá v metropoli Sofii demonstrace. I díky tomu prý nedávno odstoupil premiér Bojko Borisov, což ale nic nevyřešilo, protože politická elita pokračuje v zaběhnutých kolejích.

„Jsme si vědomi toho, že kdyby existovala politická vůle, žádné problémy by nebyly. Převaděči, my jim říkáme ‚kanálníci‘, protože se často pohybují i skrz kanály, vlastně mají podporu oficiálních míst. Bulharská prokuratura nad nimi drží ochranou ruku, proto sami Bulhaři začali chránit své hranice. Vždyť třeba hranici poblíž města Malko Tarnovo přešlo po dobu uprchlické krize na půl milionu migrantů. Bohužel tomu napomáhají organizace jako Bulharský helsinský výbor. Média nic z toho nezajímá,“ říká.

Trasy a zázemí migrantů

Cesta nelegálních migrantů vede přes bulharsko-tureckou hranici hlavně v okolí města Malko Tarnovo. Tam si je přebírají „kanálníci“ a převážejí je do Sofie. V hlavním městě Bulharska se v několika budovách v blízkosti mešity a jednoho z tržišť nachází středisko pro uprchlíky. „Tam se jich ujme člověk, kterému se přezdívá Mišo Arab, a stará se o ně. Má směnárnu Western Union, přes níž jim přicházejí peníze ze Saúdské Arábie a z Kataru, které jim pak jeho manželka rozdává přímo na ulici. V mešitách zase dostávají peníze, které jsou podle nás přímo z Turecka,“ vysvětluje Nizamov.

Jak sdělil dál, přezdívaný Mišo Arab jim také za peníze vyrábí falešné doklady. „Sledovali jsme to individuum, vždy jim do střediska přinese štos falešných pasů. Informace jsme předali na policii, ale ta se tím nezabývala. Po pěti měsících, když jeho jméno proběhlo i médii, se nestalo vůbec nic. Přitom se u nás množily případy napadení žen migranty. Našim hlídkám se občas podařilo násilníky přistihnout při činu, policii to nezajímalo,“ stěžuje si s tím, že by nechtěl, aby Bulharsko ohledně uprchlíků dopadlo jako Německo či Švédsko.

Ze Sofie prý odpočatí uprchlíci pokračují dál do Srbska anebo do Rumunska. „Poslední měsíce ale začali Srbové své hranice vážně střežit, protože u nich politická vůle existuje. Nyní se jen malý počet nelegálů dostane dál. Minulý rok dostala na běžence bulharská vláda pět milionů eur od jedné z amerických nadací. Vlna skutečných uprchlíků ze Sýrie se odehrála v roce 2015. Od té doby jich přes naše hranice utíkají tak dvě procenta,“ doplňuje.

Lež jako věž

Informace, že do Evropy prchají lidé před válkou, jsou podle Petara Nizamova lež jako věž. „Teď přecházejí hranice Afghánci, Iráčané, Indové, Somálci, Bangladéšané, Pákistánci a další ekonomičtí migranti ze zemí, kde nyní žádné války nejsou. Jdou sem za lepším životem, což někteří zadržení přiznali i před soudem,“ doplňuje s tím, že vůči migrantům vládne v Evropě obrovská tolerance, což se jí nakonec vymstí.

Jak také popisuje, uprchlíci přecházejí hranici ve skupinkách, jejichž vůdce má mobilní telefon s GPS. Na hranicích jsou vyčerpaní a na pokraji sil, ale jakmile se nají, napijí a odpočinou si, dělají obrovské problémy, protože většina z nich má za sebou, byť třeba i nepatrné, vojenské zkušenosti. „Dostali jsme se přes naše speciální služby k informacím o uprchlících z Pákistánu, kteří mají kontakty s muslimskými extremistickými organizacemi,“ pokračuje. Někteří uprchlíci prý mají v podrážkách bot schované čepele nožů a další ostrá předměty anebo surové opium či hašiš.

„Nedělejme si iluze, že do Evropy proudí inteligence, tedy lékaři, inženýři či vědci. Ty si totiž nechává Erdogan v Turecku, aby pracovali pro jeho zemi. K nám přicházejí ti ostatní. Lidé bez vzdělání, musor, póvl,“ řekl Nizamov, přezdívaný v Bulharsku „lovec imigrantů“. Nakonec ještě zmínil, že politické elity jsou jedno a občané druhé, přičemž za ním a jeho druhy, protože bojují za všechny, stojí většina Bulharů potažmo Evropanů. Po pět set let byl bulharský národ pod tureckou nadvládou, ale přesto si dokázal zachovat svou kulturu a víru, na což prý Bulharsko ani jako člen NATO a EU nikdy nezapomene.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …