Zamítli jí trestní oznámení na Nečase a Duku. Cítí se jako za totality

04.04.2012 9:36 | Zprávy

Trestní oznámení, které kvůli návrhu na vyrovnání s církvemi podala spisovatelka a novinářka Lenka Procházková na premiéra Petra Nečase (ODS) a na kardinála Dominika Duku, odmítlo projednat Obvodní státní zastupitelství v Praze 1.

Zamítli jí trestní oznámení na Nečase a Duku. Cítí se jako za totality
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Arcibiskup Dominik Duka podepisoval v budově rozhlasu knihu svých glos

Podobná trestní oznámení podala, jak spisovatelka Procházková podotýká, i přibližně čtyřicítka dalších občanů. Obává se proto nyní, že justice nebude řešit ani jedno z nich. "Podala jsem podnět na městské státní zastupitelství, aby vykonalo dohled nad tímto rozhodnutím," upozornila s tím, že to doporučí i všem ostatním občanům.

Obvodní státní zastupitelství prý Procházkové oznámilo, že nebude trestní oznámení na premiéra dále šetřit, ani předávat jiné instanci. "Zamítlo mi i oznámení na kardinála Duku, s těmi samými důvody," řekla Procházková. Každé z trestních oznámení zdůvodňovala jinak, jednou kvůli zneužití pravomoci, u Duky kvůli krádeži ve stadiu pokusu.

Dopustili se členové vlády trestné činnosti?

„Podáním obou trestních oznámení jsem splnila svou občanskou povinnost. Upozornila jsem státní zastupitelství, že mám podezření na to, že se členové vlády v čele s premiérem dopustili trestné činnosti a své podezření jsem patřičně zdůvodnila. Obdobné podání jsem učinila i vůči kardinálovi Dukovi a dalším neznámým pachatelům. Předpokládala jsem, že tak závažné podezření bude šetřeno.  To se nestalo, státní zástupkyně pro Prahu 1 věc založila, o čemž mě informovala několika zcela formálními větami, které mi připomněly obdobné formální věty, jimiž mě v době totality odbývali úředníci Ministerstva vnitra, když jsem si stěžovala na svévolné odebrání cestovního pasu,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Procházková.

Publicistka a spisovatelka Lenka Procházková se v minulém režimu byla nucená živit jako uklízečka, po roce 1989 působila jistou dobu v diplomatických službách. Nyní je na volné noze.

V době, kterou zmiňuje, jí prý představitelé státní moci také psali, že není ve státním zájmu, aby kamkoliv cestovala. „Dnes asi není ve státním zájmu, aby politici za své skutky nesli odpovědnost... Státní zástupci mají být ovšem advokáty, čili obhájci státu a jeho zákonů a pokud na toto rezignují a domnívají se, že vláda je nad zákonem, pak už nežijeme v demokracii. Přesto moje trestní oznámení, ke kterým se připojily desítky dalších občanů z celé republiky, měla zásadní význam, neboť díky nim se veřejnost probrala z pasivity a zákon, jehož přijetí mělo být tiše sfouknuto, naráží na odpor většiny obyvatel,“ uvedla dál spisovatelka.

Procházková: Nevzdám to. A nejsem v tom sama...

A doplnila, že ani po tomto rozhodnutí své aktivity nemíní vzdát. „Nejsem v tom odhodlání osamocená. Dalším nejbližším krokem je to, že ve středu dopoledne se spolu s dalšími občany zúčastníme jednání Ústavně právního výboru sněmovny, který má návrh zákona o narovnání státu s církvemi připomínkovat. Zasedání je veřejné. Zneklidňující zpráva ale je, že těch patnáct členů zmíněného výboru se tématem bude zabývat jen asi hodinu, což nemůže postačit. O průběhu samozřejmě budeme občany podrobně informovat. Další chystané obranné kroky ale nechci zveřejňovat v předstihu, nebylo by to taktické,“ prozradila Procházková.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

20:57 „Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

Bylo Česko terčem ruských tajných služeb, které chtěly prostřednictvím španělsky mluvícího cizince z…