Ze zákulisí jmenování Aleše Michla. Nikdo o tom nevěděl, Rusnok prý doslova šílí. To není vše

11.05.2022 16:37 | Kauza

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval stávajícího člena bankovní rady Aleše Michla guvernérem banky. Funkce se ujme od července, nahradí Jiřího Rusnoka. ParlamentníListy.cz zjišťovaly z prostředí ČNB i Hradu detaily. Michlovo jméno totiž v některých oblastech budí rozpaky.

Ze zákulisí jmenování Aleše Michla. Nikdo o tom nevěděl, Rusnok prý doslova šílí. To není vše
Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka
Popisek: Prezident republiky jmenoval na Pražském hradě Aleše Michla guvernérem České národní banky. V pozadí Vladimír Kruliš

„Vážený pane guvernére Rusnoku, vážený pane guvernére Michle. Dovolte mi, abych úvodem poděkoval Jiřímu Rusnokovi za vykonanou práci v čele České národní banky. Je mi velmi líto, že ho podle platných pravidel nemohu jmenovat znovu, ale pevně věřím, že i nadále bude platným členem expertního týmu prezidenta republiky," sdělil úvodem Zeman.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36800 lidí
Další slova si můžete přečíst zde.

Ač se zdá, že vztah Miloše Zemana a Jiřího Rusnoka může být zalitý květnovým sluncem, podle našich informací od několika zdrojů tomu taky není.

Prezident republiky podle všech oslovených insiderů s Rusnokem své rozhodnutí nekonzultoval. Michlovo jméno, ač se o něm spekulovalo, do dnešního dne neměli potvrzeno ani členové Bankovní rady České národní banky.

Jeden z mužů, kteří však Zemanovým rozhodnutím překvapen nebyl, se však našel. Ač se to může zdát překvapivé, dva zdroje nám řekly, že o jmenování Aleš Michla se velkou měrou zasloužil ředitel hradního odbor protokolu Vladimír Kruliš. Jeho vztah s Milošem Zemanem lze popsat jako velmi přátelský. Lidsky řečeno: Zeman na Kruliše (na snímku) dá, má ho rád, vnímá, co říká, záleží mu na něm.

„Ano, Krulišovo jméno jsem dnes také slyšel, ale detaily nevím," uvedl pro PL vysoký zástupce České spořitelny. „V našich kruzích se s panem Michlem příliš nekalkulovalo," dodal.

Dědek a Michl…

Další, co se nám podařilo vypátrat, bylo neskrývané rozhořčení Jiřího Rusnoka. Doslova se prý vztekal, když se novinu dozvěděl. „Zaznamenal jsem výraznou aktivitu směrem ke zbylému obsazení členů bankovní rady," doplnil náš zdroj ze Spořitelny.

Na konci června totiž krom Rusnoka končí šestiletý mandát viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi. Prezident může Nidetzkému a Bendovi jejich mandát prodloužit, ale jmenovat místo nich i úplně nové členy rady. Zároveň musí jmenovat nového člena rady za Rusnoka.

Bankovní rada je sedmičlenná. Jejími členy jsou guvernér České národní banky, 2 viceguvernéři České národní banky a další 4 členové bankovní rady České národní banky. Guvernéra, viceguvernéry a ostatní členy jmenuje a odvolává prezident republiky. Nikdo nesmí zastávat funkci člena bankovní rady více než dvakrát.

Členové bankovní rady jsou Jiří Rusnok, Marek Mora, Vojtěch Benda, Oldřich Dědek, Tomáš Holub a Aleš Michl.

Zejména Michl s Dědkem byli považováni už několik měsíců za protipól kroků Jiřího Rusnoka. Navenek ovšem žádné spory nevypluly.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…