Žilková k iniciativě umělců proti Zemanovi: To bude ostuda, budeme za blbce

28.01.2013 18:10

Kolem iniciativy umělců, kteří odmítají Miloše Zemana jako svého prezidenta, to pěkně vře. Dokonce tak, že herečka Veronika Žilková varovala ParlamentníListy.cz, abychom o této iniciativě vůbec nepsali. „On se toho chytnul bulvár a teď budeme vypadat jako ti pomatení, co nevědí, co říkají,“ vysvětlila Žilková s tím, že ona žádnou petici proti Zemanovi nikdy nepodepsala.

Žilková k iniciativě umělců proti Zemanovi: To bude ostuda, budeme za blbce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

„Miloši Zemane, nejste a nikdy nebudete můj prezident,“ vzkazuje nově zvolené hlavě státu několik desítek osobností veřejného života, například bývalý Havlův tajemník Vladimír Hanzel, kněz Ladislav Heryán, hudebníci Roman Holý a Jaroslav Hutka, herci Jan Kašpar, Oldřich Navrátil a Veronika Žilková, režisérka Olga Sommerová, architekt Bořek Šípek, ředitel galerie Dox Leoš Válka či historik Petr Placák.

Iniciativa prý vznikla spontánně po sobotní prohře Zemanova protikandidáta, šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, přímo v Music Baru Lucerna. Podle vyjádření herečky Veroniky Žilkové ale prý nic takového nikdy nevzniklo.

„Žádnou petici jsem nečetla ani nepodepsala. Blesk.cz mě uvedl lživě jako podporovatelku M. Zemana a ČTK jako odpůrkyni stejnojmenného. Oboje bez mého vědomí," uvedla Žilková napřed pro server Novinky.cz. Později pak totéž sdělila ParlamentnímListům.cz ale s dovětkem, že si navíc nepřeje, aby se o nějaké petici v médiích vůbec psalo.

Hned se toho prý chytnul bulvár

„Nejlepší bude, když na vše úplně zapomenete, neboť to je nešťastný počin, kterého se hned chytnul bulvár. Zítra v Blesku bude celá stránka jen o tom, a bude to vypadat tak, že umělci jsou pomatený a nevědí, co říkají a nevědí, co chtějí, ale není to pravda,“ vylíčila rozzlobená Žilková ParlamentnímListům.cz. Vysvětlila, že není dokonce ani sama, kdo se od téhož distancuje.

„On se od toho distancuje také pan Hanzel, který svůj údajný podpis také dementuje. Bude nejlepší, když na to zapomenete, neboť to bude ostuda pro ten celý výbor,“ sdělila herečka dále. Podle ní je vše jen „nešťastný počin ženy“, která vše sepsala.

Pod iniciativou totiž má být podepsaná režisérka Monika Le Fay, která dokonce pro ČTK v pondělí dodala: "Zvítězit pomocí lží a estébáckých metod je Pyrrhovo vítězství."

„Já ale nedělám nic jiného od šesti od rána, že se snažím dementovat tento nešťastný počin ženy, která to jistě myslela upřímně, ale ono to nemělo pravidla, za které se to vydává. Ona totiž žádná taková petice nevznikla,“ zopakovala Žilková s tím, že je ale možné, že si někdo její podpis pod nějaké prohlášení jen vypůjčil.

„Celé to vzniklo velmi nešťastnou náhodou na večírku, když jsem seděla s kolegou Kašparem u stolu. Ale o žádné petici a ani podpisu tam neproběhlo ani slovo,“ dodala ParlamentnímListům.cz herečka.

Jak Žilková, tak Hanzel prý s prohlášením souhlasili

Le Fay ale již během dne pro média upřesnila, že se v Lucerně nepodepisovala nějaká skutečná petice. „Považovali jsme ústní dohodu v ten moment za vyhovující a někteří lidé se později připojovali po internetu nebo mi volali a psali," uvedla režisérka pro iDnes.cz s tím, že jak Žilková, tak Hanzel prý v sobotu s prohlášením souhlasili.

Ať již ale okolnosti vzniku protizemanovské Iniciativy jsou jakékoliv, ParlamentníListy.cz zajímalo, jak se na ní dívají ostatní umělci.

F. R. Čech: Mají na to svaté právo

„Oni na takové vyjádření mají svaté právo. V demokratickém státě si každý může myslet, co chce. Klaus taky nebyl prezidentem všech. Je to ale podle mého soudu zoufalý a zbytečný čin lidí, kteří měli jiného kandidáta, nic jiného to není,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz například muzikant a bývalý poslanec za ČSSD František Ringo Čech.

„To, co ale ta paní režisérka Le Fay řekla, svědčí jenom o ní. Vypovídá to něco o člověku, který to řekl. To jsou přece úplný nesmysly... Bohužel ale nemůžete určitým lidem vyvrátit, aby takto smýšleli, v demokracii má každý ´svého´ kandidáta a voliči se vyjádřili jasně. A basta fidli! Ostatní dohady jsou zbytečné,“ pronesl dále F. R. Čech, který byl však rád, že zvolili lidé za prezidenta právě Miloše Zemana. „Byl jsem tomu rád, ale nijak emočně jsem to neprožíval,“ dodal.

„Já tuto iniciativu neznám, ale můžu k tomu jen sdělit to, že Miloš Zeman dostal novou příležitost. Měl by tedy dostat i nějaký čas na to, aby zveřejnil, o co mu vlastně půjde. Pokud ale nepřekročí svůj vlastní stín, tedy nepřekoná svou aroganci, útoky vůči médiím, nepřestane se obklopovat lidmi, jako je Šlouf, tak mu nebude nic platné ani to, že se některými jeho názory souhlasit lze, například na Evropskou unii,“ spustil na dotaz, co si o Iniciativě umělců myslí, bývalý ministr pro lidská práva, exposlanec Federálního shromáždění a hudebník Michael Kocáb.

Kocáb: Ještě bych mu dal nějakou šanci

„Od žádných takových projevů nesouhlasu se ale nedistancuji, neboť Miloš Zeman se předvedl během kampaně ve velmi nedobrém světle, kdy dával podpásovky, byl agresivní a arogantní. Jen se liším oproti jiným tím, že bych mu dal ještě nějakou šanci,“ doplnil ParlamentnímListům.cz Kocáb s tím, že to je jako ve sportovním utkání, kdy se jen těžko lze zlobit na Spartu, když porazila Slavii.

Lidé, kteří odmítají Zemana jako svého prezidenta, se ale mezitím ve velkém sdružují i na Facebooku. Expremiér Zeman podle nich použil v kampani řadu lží, například když popíral spolupráci na kampani s Miroslavem Šloufem, a lobbista ji posléze přiznal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …