Zjišťovali jsme, kdo všechno podpoří Drahoše na Hrad proti Zemanovi. To budete koukat. A o Drahošovi jsme se dozvěděli tuto zásadní věc…

29.03.2017 10:00

ANKETA Jiří Drahoš má dle HN a Aktuálně.cz coby kandidát na prezidenta podporu napříč politickými stranami. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, zda by byl dobrým prezidentským kandidátem a zda ho podpoří, pokud bude kandidovat.

Zjišťovali jsme, kdo všechno podpoří Drahoše na Hrad proti Zemanovi. To budete koukat.  A o Drahošovi jsme se dozvěděli tuto zásadní věc…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Pražský hrad z mostu přes Vltavu

Bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš se bude ucházet o funkci hlavy státu. Oznámil to v úterý odpoledne v Jablunkově na Frýdecko-Místecku: „Chtěl bych vám všem oznámit, a činím tak poprvé v Jablunkově, myslím, že je to zcela namístě před svými rodáky, před lidmi a před místem, které mě formovalo, že budu kandidovat na funkci prezidenta.“ „Hlavním důvodem mé kandidatury jsou mé obavy o osud novodobé české demokracie. Není mi lhostejný nárůst extremismu a populismu a jisté občanské apatie vůči základním demokratickým hodnotám,“ uvedl v tiskové zprávě Drahoš.

Ve vyjádření politiků velmi často zní, že Jiří Drahoš bude jistě slušný člověk, ale prakticky ho neznají – neznají žádné jeho názory na klíčová politická témata. Nicméně někteří mu již opatrně svou podporu vyjádřili – nejvíce v TOP 09 a KDU-ČSL. Ale i několik politiků ČSSD.

Dokáže ale promluvit z duše plebejské většiny? 

Anketa

Postoupí prof. Jiří Drahoš do 2. kola volby prezidenta?

13%
hlasovalo: 13110 lidí

„Jsme na začátku prezidentské kampaně a určitě budeme s politickými partnery mluvit o tom, koho do funkce hlavy státu podpořit. Takže teď mluvím jen za sebe: Ano, pan profesor Drahoš se mi jeví jako velmi dobrý kandidát. Funkce prezidenta vyžaduje také politický takt, prozíravost a schopnost orientovat se na politické scéně – a tady uvidíme až v průběhu kampaně, jak se jednotliví kandidáti budou z této stránky zdát,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

„Byl by důstojný kandidát a v případě, že by do toho šel a o mou podporu stál, nebudu stát stranou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Profesor Drahoš je první seriózní kandidát kromě dnešní hlavy státu. Jak svou reputací vědce, tak manažera. Dokáže ale promluvit z duše plebejské většiny? Je český volič naladěn na podporu kandidáta, který se přímo v politice ještě neměl jak projevit? To jsou hlavolamy, na které odpověď nemám. My sami otázku, jak se postavit k prezidentské volbě, budeme řešit až za pár týdnů. Teprve pak se dá zodpovědět i váš druhý dotaz,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Pan Drahoš by byl určitě jedním z favoritů. Pro mě je to zajímavý člověk, ale v dnešní době musí ukázat i razanci. Ukázat, že má ‚tah na bránu‘. A u pana Drahoše jsou jeho názory na aktuální otázky zatím nejasné. Než někoho podpořím, chci jeho názory znát,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Z pohledu profesního i společenského by byl pan Jiří Drahoš jistě dobrým kandidátem. Nicméně neznám jeho politické názory, takže o nějaké podpoře v současné době nelze předčasně hovořit. Osobně si počkám na všechny zaregistrované kandidáty a budu pozorně sledovat jejich politické názory a komentáře. Podle mého názoru naše země potřebuje prezidenta s mezinárodním přehledem, odborného, erudovaného, který bude náš národ stmelovat,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Nevím, jaký je jeho vztah k multikulturalismu, jak se staví k migraci, jaký má názor na užší integraci EU...

„Ano, byl by skvělým kandidátem,“ odpověděla místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„KSČM bude otázku prezidentských voleb řešit nejdříve v květnu – rozhodování, zda půjde s vlastním kandidátem, či dá jiné doporučení, musí projednat řádně kolektivní orgány strany,“ informoval místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Neznám ho,“ reagoval stručně místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Bohužel vůbec neznám politické názory pana Drahoše, tak nevím, jaký by byl prezident,“ reagoval europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

„Nemohu Jiřího Drahoše podpořit, protože vůbec neznám jeho názory. Nevím, jaký je jeho vztah k multikulturalismu, nevím, jak se staví k migraci, nevím, jaký má názor na užší integraci EU a s tím spojené snížení míry státní suverenity a neznám jeho názory na řadu dalších otázek. Spíše je mi záhadou, jak může mít podporu zprava i zleva, když ostatní jeho názory také neznají,“ uvedl europoslanec za ČSSD Jan Keller.

„Ano, pro mne by to byl jeden z velmi kvalitních a solidních kandidátů. Co se týče jeho podpory, tak musím vyčkat minimálně do doby, až se bude s konečnou platností vědět, kdo všechno bude na prezidenta republiky kandidovat,“ sdělil místopředseda STAN a senátor Jan Horník.

Jaký má názor na budoucí podobu EU, je pro eutanazii, podporuje adopce párů stejného pohlaví, nebo nikoliv? Je pro vyšší, nebo nižší veřejné přerozdělování?

„Pan Drahoš je pro mě úctyhodným vědcem, akademikem, který dlouhá léta vedl vrcholnou vědeckou instituci v ČR. Vůbec ale netuším, jaký má pan profesor názor na základní společenská a politická témata, což od kandidáta na vrcholnou politickou funkci očekávám. Jaký má názor na budoucí podobu EU, je pro, nebo proti eutanazii, podporuje adopce párů stejného pohlaví, nebo nikoliv? Je pro vyšší, nebo nižší veřejné přerozdělování? Netuším, co si o tom pan profesor myslí. A to je u případného prezidentského kandidáta zásadní problém a já ho neumím z tohoto důvodů podpořit,“ uvedl poslanec ODS Jan Skopeček.

„Myslím, že pan Drahoš má z dosavadních vyzyvatelů Miloše Zemana největší šance. Snad by byl i dobrý reprezentativní prezident. Já si ovšem myslím, že my dnes potřebujeme prezidenta aktivního, jako je právě Zeman. Potřebujeme navíc prezidenta, kterého nebudou akceptovat jenom stranické sekretriáty a pražská kavárna, ale také lidé. Zatím je moje volb jasná – Miloš Zeman. Možná se ještě objeví někdo jiný,“ říká poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Údjná podpora napříč stranami měla svůj jistý význam v době, kdy prezidenta volil parlament. V přímé volbě je to dost fuk. Rozhodují sami lidé dle svého rozumu a vůle. Stranické sekretariáty jsou jim jistě ukradené. Co se mě týče, nemyslím, ve vší úctě, že akademici obecně patří do politiky. Jejich teoretický svět je zhusta dost odtržený od toho našeho ‚všedního‘. Možná, že ještě více, než u řady politiků. A už to je ke škodě věci,“ míní poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Budu pro Miloše Zemana,“ sdělil stručně poslanec KSČM Josef Vondrášek.

„Považuji pana Drahoše za druhého vážného kandidáta. Já jsem spokojený se současným prezidentem. Tedy podporuji jej a jsem přesvědčen, že Miloš Zeman bude opět zvolen,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Neznám...

„Jmenovaného osobně neznám. Pro mě není volba prezidenta na pořadu dne,“ uvedl poslanec KSČM Josef Zahradníček.

„Neznám ho natolik, abych se mohl rozhodnout,“ reagoval poslanec ODS Petr Bendl.

„Pana Drahoše podpořím rád. Umění naslouchat, inteligence, schopnost reprezentovat naši republiku jsou vlastnosti, které pan Drahoš má a měly by být vlastní každému prezidentovi,“ říká senátor ČSSD Miroslav Nenutil.

„Já podporuji Miloše Zemana. Na tom nemám žádný dlvod cokoli měnit,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Domnívám se, že pan Drahoš je vhodný kandidát,“ uvedl poslanec ANO Josef Kott.

„Jiřího Drahoše znám velmi málo. Nevím, co od něho očekávat. Vše osobně vyhodnotím, až představí ve volební kampani své priority. Nahradit ale současného prezidenta Miloše Zemana bude, i přes nesouhlas s některými jeho kroky, značně obtížné,“ říká poslanec KSČM Jaroslav Borka.

„Je to důstojný člověk, který má důstojné chování a umí vystupovat. Zatím jsem ale neměl mnoho možností seznámit se s názory pana Drahoše. Ale podle toho, co jsem dosud slyšel, se jeví jako dobrý kandidát. Podporu jistě budu zvažovat,“ řekl poslanec KDU-ČSL Jiří Junek.

„Uvidíme, kdo bude další vedle Miloše Zemana kandidovat. Zatím je výběr dost omezený. Kdyby se rozhodl kandidovat místopředseda Senátu Jaroslav Kubera, to by byla určitě výrazná postava v prezidentských volbách,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Tak určitě to není špatný člověk a mohl by obohatit konkurenci kandidátů. Nemyslím si však, že by dokázal být dostatečně pevný a razantní v ochraně našich národních zájmů jako například současný prezident. Ten má zatím mou plnou důvěru ve srovnání s ostatními,“ sdělil senátor KSČM Václav Homolka.

Do politiky prostě nepatří...

„Pan profesor Drahoš je člověk, kterého si já osobně lidsky i profesně vážím a kterého bych si jako prezidenta určitě uměl představit,“ říká europoslanec ČSSD Pavel Poc.

„Pan Drahoš nemusí být špatný člověk, ale do politiky prostě nepatří. Ať se drží toho, čemu rozumí a čím může být společnosti více prospěšný. To znamená, že jej nepodpořím. Nechci ale také, aby se vrcholná politická funkce stala odkladištěm zasloužilých akademiků či dalších politických laiků, o tragikomickém působení jistého dramatika na Hradě se raději rozepisovat nebudu,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Pan profesor je určitě dobrým kandidátem! V současné době ještě nevím, koho budu volit, nemám zatím favorita,“ sdělila senátorka z klubu ANO Alena Dernerová.

„Volby jsou sice tajné a otázka je vzhledem k tomu, že nejsou známi kandidáti, předčasná. Ale mohu prozradit, že v prvém kole by mým kandidátem nebyl,“ reagoval poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Pana Drahoše si velmi vážím a spadá do okruhu osobností, které si dovedu v prezidentském úřadu představit jako důstojného prezidenta,“ říká poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský.

„Mou podporu pan Drahoš zatím nemá,“ reagoval poslanec ANO Pavel Plzák.

Pan Drahoš má vysoký společenský kredit

„Pro mne je volba prezidenta ještě daleko. V KSČM musí proběhnout diskuse. V minulosti jsme navrhovali svého kandidáta a předpokládám, že tomu bude i tentokrát,“ říká poslanec KSČM Josef Šenfeld.

„Ano,“ sdělil svou podporu Drahošovi stručně poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Pana Drahoše blíže vůbec neznám, tak nemám nejmenší důvod jej podpořit na prezidenta. I když je to člověk nepochybně slušný, toto kritérium nestačí a nehledám truc-kandidáta. Podpořím opět Miloše Zemana, se kterým jsem coby s českým prezidentem plně spokojená,“ uvedla poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Jiřího Drahoše znám pouze podle jména. O jeho politickém angažmá mi není nic známo, takže nevím, co bych od něj mohl čekat. V prvním kole bude kandidátů na prezidentskou funkci jistě více, ale můj hlas dostane jako minule Miloš Zeman,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Pan Drahoš má vysoký společenský kredit. Pokud se rozhodne kandidovat, tak má určité šance. Jsem zvědav na všechny kandidáty a pak se rozhodnu, koho podpořím. Je to věcí každého občana, koho si vybere,“ míní poslanec ANO Vlastmil Vozka.

„Prezidentskou volbou jsem se zatím nezabýval, takže v tuto chvíli netuším, koho bych podpořil a koho ne,“ reagoval senátor Zdeněk Nytra.

Česká republika potřebuje ve funkci prezidenta politika, a ne vědce, umělce nebo sportovce

„Mám osobně jiného favorita,“ reagoval stručně poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Česká republika potřebuje ve funkci prezidenta politika, a ne vědce, umělce nebo sportovce. Pokud panu Drahošovi záleží na občanech České republiky, nebude kandidovat. V těchto politicky bouřlivých dnech jenom politik s dlouholetými zkušenostmi je schopen udržet české zájmy v rámci EU. Všechny ostatní možnosti jsou pouze hazardem s budoucností,“ míní poslanec KSČM Leo Luzar.

„Nemáme zatím v našem hnutí ujednocený názor na volbu prezidenta. Proto bez komentáře,“ reagoval poslanec ANO Miroslav Janulík.

„Pana Drahoše si vážím a myslím si, že by mohl být kvalitním kandidátem. Vzhledem k tomu, že ještě nejsou známi všichni prezidentští kandidáti a že i jako senátor mám jen jeden volební hlas jako kterýkoli jiný občan a vzhledem k tomu, že volba je tajná, ponechám si zatím své preference pro sebe,“ uvedl senátor TOP 09 Tomáš Czernin.

„Není rozhodující jméno nebo funkce, ale názory a postoje. A ty neznám,“ říká poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Jiří Drahoš prohlásil, že bude kandidovat jako nezávislý kandidát a nevyužije možnosti stát se oficiálním kandidátem konkrétní politické strany nebo hnutí. „Jako celoživotní nestraník chci být autentickým nezávislým prezidentem České republiky,“ slíbil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …