Zloba Babiše na výbuch v Praze má konkrétní důvod. Jde o premiérovu minulost. Jedině na PL

08.10.2018 9:22

Už během sobotního sčítání výsledků voleb bylo jasné, že premiér Babiš rozdělil republiku na dvě části: na Prahu a na to ostatní. Ačkoli se posléze uchýlil k poděkování všem vítězům, pachuť za porážkou v české metropoli ho neopustila. A neopustí. Důvod? To ParlamentnímListům.cz řekl podnikatel, který se s premiérem zná skoro dvacet let. Ne z politiky, ale z obchodování.

Zloba Babiše na výbuch v Praze má konkrétní důvod. Jde o premiérovu minulost. Jedině na PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start kampaně Hnutí ANO k letošním komunálním a senátním volbám. Zúčastnil se předseda ANO a premiér Andrej Babiš, lídr kandidátky v Praze Petr Stuchlík, primátor a lídr kandidátky v Brně Petr Vokřál a primátor a lídr kandidátky v Ostravě Tomáš Macura

„Ty čtyři roky pod naším vedením se Praze nelíbily. A já se Pražákům vůbec nedivím. Naše pražská organizace je velmi slabá. Žila jenom z našich úspěchů ve sněmovních volbách. Svým působením nebyla přidanou hodnotou jako Tomáš Macura v Ostravě nebo Petr Vokřál v Brně, naopak byla negativní,” opřel se do svých lidí v hlavním městě Andrej Babiš.

Anketa

Může být Andrej Babiš spokojen s výsledkem komunálních voleb?

86%
14%
hlasovalo: 3943 lidí
Očima ParlamentníchListů.cz lze na tato slova navázat. Naše redakce totiž během volební kampaně neobdržela jedinou tiskovou zprávu, jedinou pozvánku na akci. Dokonce ani po volbách jsme nezískali jediné tiskové prohlášení či vyjádření. To přitom učinila TOP 09, STAN, lidovci nebo ODS. Důvod? Na to odpověděl už sám premiér na svém blogu.

Na místě bude zdůraznit, že ochotní hovořit a pomoct byli vždy nejen lídr Petr Stuchlík, ale taky poslanec Patrik Nacher.

„Měli jsme čtyři starosty městských částí, dva obstáli, dva propadli. A pořádně. ODS jich měla pět, ale daleko lepších, třeba paní Černochovou. V Praze jsme toho prostě moc neukázali,“ konstatoval předseda ANO. Nit suchou nenechal ani na vedení pražské organizace, která ostatně není a nebyla během voleb jakkoli výrazněji vidět.

Poslední zpráva na webu ANO v Praze je doposud ta zářijová: „Praha připravuje pilotní projekt v oblasti autonomní mobility“.

O výsledcích voleb nebo jejich hodnocení není ani písmeno. A kdo je podle Babiše za velkou prohru zodpovědný? Pražský předseda, který nastoupil po Radmile Kleslové a Martinovi Stropnickém, tedy Jan Říčař. Neznámý politik z Prahy 11. Tam ANO získalo 14,9 procenta a skončilo se sedmi mandáty na třetím místě.

Předseda ANO v Praze Jan Říčař: Na oficiálním webu Prahy je poslední zpráva ze září. Jakékoli hodnocení voleb není ani v jeho mateřské organizaci na stránkách ANO na Praze 11. Za to zde najdeme zprávu, že „kůň je důležitým členem Městské policie“.

Právě na pozadí těchto událostí měly ParlamentníListy.cz možnost hovořit s člověkem, který s Andrejem Babišem roky spolupracoval. Ne jako zaměstnanec, ale jako partner. Byl to on, kdo nás upozornil na důvody, které Babiše k velmi špatné náladě směrem k Praze vedly.

Anketa

Myslíte, že současné vedení vašeho města, vaší obce či vaší městské části krade?

86%
14%
hlasovalo: 4574 lidí
„Andrej chtěl vždycky všechno. To není o tom, že by mu někdo vadil osobně, protože to on neřeší, tak moc ho ty lidi v Praze nezajímají, řekl bych,“ sdělil úvodem muž, který má podle vlastních slov „vyděláno a už se jen baví“.

„Ta logika jeho uvažování je poměrně jednoduchá, ačkoli to řada lidí nepochopí. Pan Babiš má vše. Vždycky vše měl, vždycky se uměl domluvit a vždycky chtěl vše. Proč se vytěsňují minoritní akcionáři? Proč se takto chová Kellner, Komárek a další? Protože chtějí sto procent. To není kritika, ale realita. Andrej, místo aby se radoval jako každý lídr strany, že má úspěch ve volbách, vidí jen to, že přišel o Prahu. Protože chce všechno, jako je na to zvyklý už od devadesátých let, kdy na tabuli maloval jména budoucích politiků a podniků, o které usiluje.

V tomto směru mu naprosto rozumím a podporuji ho. Jen se divím, že ty lidi ještě zůstávají ve svých funkcích. Kdyby se něco takového stalo ve firmě, dávno by je vyhodil, respektive by to zadal. V politice v Praze je to asi o poznání složitější, tomu už nerozumím, protože tam snad nikoho neznám – vyjma pár lidí z Agrofertu,“ uzavřel. „Je taky vidět, jak strategicky uvažoval Jarda Faltýnek, že se Prahy zřekl a nechtěl s ní mít nic společného,“ doplnil.

Dodejme, že kromě neúspěchu v Praze ANO získalo hned jedenáct ze třinácti velkých měst: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Karlovy Vary, Hradec Králové, Brno, Jihlava, České Budějovice, Plzeň, Ústí nad Labem, Zlín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …