Zmetek, hovado, co to kecá, nadával disident, když jsme mu předčítali ze Štěpánovy knihy o Havlovi

09.10.2013 15:55

Prolhaný a cynický zmetek, polovzdělaný člověk, nomenklaturní aparátčík a hovado, které bylo ochotné dělat nekalé věci. Tak počastoval někdejší disident John Bok bývalého šéfa Městského výboru KSČ v Praze Miroslava Štěpána. Ten totiž v knížce „Miroslav Štěpán – Můj život v sametu aneb Zrada přichází z Kremlu“ poodkryl zákulisí Sametové revoluce, rozhovořil se o disidentech, či vyslovil názor na exprezidenta Václava Havla.

Zmetek, hovado, co to kecá, nadával disident, když jsme mu předčítali ze Štěpánovy knihy o Havlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

Disident a šéf Spolku Šalamoun John Bok, který těsně po sametové revoluci pracoval v Úřadu pro ochranu Ústavy a demokracie a později i pro FBIS (Federální bezpečnostní informační služba) se ošívá nad tím, že by se měla na pultech knihkupectví brzy objevit knížka bývalého čelného funkcionáře KSČ Miroslava Štěpána. V ní má Štěpán, kterého listopad 1989 zastihl ve funkci předsedy Městského výboru KSČ v Praze, formou rozhovoru odkrýt nejenom dnešní poměry, ale má vyslovit i své názory na Václava Havla, Chartu 77 a také odkrýt svůj pohled na listopadové události 1989. Ty podle Štěpána „režírovala“ především KGB.

Z knihy s názvem „Miroslav Štěpán – Můj život v sametu aneb Zrada přichází z Kremlu“  už v minulých dnech ParlamentníListy.cz přinesly několik ukázek. Na ně pak zareagoval právě John Bok.

Havel ministrem kultury? Ten Štěpán jen blábolí...

„Pan Štěpán je prolhaný a cynický zmetek - s prominutím - a ty jeho zvratky, které nepodkládá žádnými dokumenty, či důkazy nebo svědectvími, jsou jenom bláboly,“ řekl v první reakci ParlamentnímListům.cz Bok, kterého zvlástě nadzvedla ze židle informace, že měl být Václav Havel před rokem 1989 jako mnoho jiných disidentů jen "povalečem". Přesto prý měl jistou přízeň sovětské KGB, která budoucího prezidenta chtěla prosadit ještě před Listopadem 1989 na místo ministra kultury.

„Tento člověk se chce jen zviditelnit a vrátit se do povědomí veřejnosti, protože to je zakomplexovaný idiot,“ zahlaholil k tomu Bok.

„Já jsem měl možnost pana Štěpána potkat dvakrát v životě a to třeba v situaci, kdy vůbec nevěděl, kam půjde a co bude dělat. Ten člověk se ke mně hrnul a řekl, že mne rád poznává a já jsem konstatoval, že já zase nejsem tak šťastný, že ho poznávám. Podruhé jsem se s ním setkal někdy v roce 1996. Tehdy kouřil Fidelovy doutníky a chlubil se, jak je s Kubánci v dobrém kontaktu....já to ale nežral. Nevšiml jsem si, že by na Kubě třeba kupoval nějaké domy podobně jako Latinoameričané, či Španělé,“ uvedl také Bok na konto komunisty.

Štěpán totiž ve své knize třeba vzpomíná na příhodu ze září 1989, kdy si ho do kanceláře zavolal předseda federální vlády Ladislav Adamec. Seděli u něj tehdy dva Rusové, o nichž Štěpán věděl, že jsou z KGB.

„Soudruzi tady se mě ptali, proč by Václav Havel nemohl být ministrem kultury. Já jsem pro,“ začal Adamec rozhovor. „Nezlob se na mě, ale tohle jsou populistické nápady,“ zareagoval na něj Štěpán a pustil se i do Rusů, že je nemravné, aby nám říkali, kdo má být naším ministrem kultury.

S ním se nikdo nebavil. Jak by mohl být premiérem?

On sám pak prý měl být „Čalfou“, který měl nejenom Havla, ale i další disidenty po listopadu 1989 jako premiér uvádět do úřadů. (Marián Čalfa byl premiérem v takzvané „vládě národního porozumění“, která dovedla zemi k prvním demokratickým volbám v roce 1990 – pozn. red.).

„Ať doloží, jak by Vaškovi nabízeli místo ministra kultury. To je blbost! Totální! Nevěřím mu ani slovo. Se Štěpánem se totiž nikdo nebavil, každý věděl, že to je primitiv a neměl tak šanci zastávat jakoukliv funkci, natož premiéra. Čalfa ať je jakýkoliv, tak Václavu Havlovi pomohl. By to on, kdo mu vydupal cestu v Parlamentu (ke zvolení prezidentem), neboť byl tehdy plný komunistů....Mne sice Čalfa nikdy nesednul, ale byl mnohem inteligentnější a nesrovnatelně vzdělanější, nežli Štěpán. I když byl Čalfa komunista, byl to druh nových, praktických komunistů. Štěpán byl ale ´starý a primitivní komunista prosovětského ražení´ a neměl by vůbec šanci v kruhu těchto lidí,“ poznamenal k tomu pro ParlamentníListy.cz John Bok.

Bezohledná, primitivní a cynická hovada. Jiní než Adamec s Čalfou

Podle něj pak všichni ti "jakešové", "biĺakové" a "štěpánové" byli typově stejní. „Byla to bezohledná, primitivní a cynická hovada na okresní úrovni, na čemž si budu stát do konce života. Jsou nesrovnatelně odlišní od lidí jako byl Ladislav Adamec nebo jako je Čalfa. A jestli někdo opravdu byl nakloněný perestrojkovému trendu, tak to v žádném případě nebyl Štěpán, ale právě Čalfa s Adamcem. Byli to praktičtí lidi a navíc vzdělaní. Žádné rychlokvašky z dělnických kurzů,“ píchnul Bok jedovatý šíp do názorů Štěpána.

A zopakoval, že Havlovi by určitě v tehdejší době před listopadem 1989 nikdo nenabízel místo ministra kultury.

„Uvědomte si, že Václav Havel byl ještě v roce 1989 zavřen a souzen...Takže Štěpán žvaní jako pitomec. Skutečností zůstává, že Štěpán by určitě stál o to se nějak včlenit, nebo vrátit do situace, v níž byl před listopadem v roce 1989,“ připomněl Bok "revoluční" situaci, k níž Štěpán v knize poznamenal, že příčina kolapsu režimu vedle převážně neschopného vedení byla i v tom, že se Československo stalo příliš slabou figurou na šachovnici velmocí, jejichž tajné služby včetně sovětské KGB popostrčily Čechy k demonstracím.

„Na tom se pracovalo delší dobu. Sověti potřebovali ve všech satelitních zemích vytvořit pokojné převraty, při nichž by se do vedení dostali novější lidé, kteří věří přestavbě a byli připraveni udělat pro to všechno,“ uvedl Štěpán s tím, že o tom, co se u nás stane 17. listopadu, třeba sovětský ministr zahraničí Genadij Gerasimov věděl necelý týden dopředu a vedení KSČ dostalo tuto informaci na stůl dva dny dopředu.

Nikdo 17. listopad dopředu nerežíroval

„Já myslím, že nikdo nevěděl, co se vlastně ten den stane. Když jsme ten večer vyšli z Albertova na Vyšehrad, tak jsem to byl já, kdo řval, že už toho máme dost a jdeme na Hrad. No a když jsme sešli pod kopec, tak jsme zjistili, že je na Vyšehradské kordon policistů...V čele tehdy s námi šli Rusové, co měli v rukách nějaké transparenty, a lidé z Hnutí občanské svobody.... A nemlátili nás tam žádní mladí kluci z pohotovostního pluku, byli to ´esenbáci´ tak kolem čtyřiceti, padesáti let. Řezali nás jak psy. Taková je historie. To nikdo nepřipravil, neboť nikdo nemohl vědět, že John Bok řekne: jdeme na Hrad,“ uvedl k tomu Bok.

Podle něj byla jen ostuda, že režim na Národní třídě nechal zmlátit děti. „Byli to vysokoškolští studenti a to ti ´jakešovci´ přepískli, že jen tak mlátili studenty, kteří byli nenásilní, a chtěli jen nějaký posun. Vždyť 90 procent mladých lidí nechtělo zrušit socialismus, měli jen idealistické představy, že se dá socialismus zdemokratizovat,“ zavzpomínal Bok.

„Kecy, kecy, kecy, kecy....“ řekl pak na to, že mělo určitým způsobem KGB pomáhat tomu, aby se u nás soudruzi "poklidně dohodli“.

KGB mělo seznamy lidí, co se měli zavírat

„O čem já vím, tak mělo naopak KGB připraveno seznamy lidí, když by došlo k nějakému převratu, kteří by byli sbíraní policií, zatýkáni a soustřeďovaní. Byla pro ně připravená místa, kde by měli být koncentrovaní ve speciálních oplocených prostorách, aby nemohli ohrožovat socialismus. Byly to seznamy dva a půl tisíce lidí, kteří budou zatýkaní. O tom ale materiály existují, jsou v archívech a dají se vyhledat,“ zdůraznil a připomněl, že v té době bylo v samotném Sovětském svazu pnutí, neboť tam docházelo k perestrojce a tak bylo poněkud horko i v samotném KGB.

„Ale má se za to, že ´kágébáci´ na převratu v této zemi mohli mít nějaký tichý zájem, ale určitě nešlo o to, že by ho připravili oni. Vždyť sami z toho byli zaskočeni!“ dodal k tomu Bok. 

Nakonec se coby bývalý disident zamyslel nad tím, proč tak hodně lidí – tedy nejenom Štěpán – nyní očerňuje disidenta a pozdějšího prezidenta Václava Havla. Třeba podle Štěpána nebyl Havel k výkonu významných funkcí vůbec způsobilý.

„Četl jsem Havlovy výslechy z let 1968–69, kdy cestoval do USA přes Paříž a Mnichov, kde se o něj staral Pavel Tigrid. Vyslýchala ho SNB v Trutnově, a když jsem četl přepis toho, úplně dobře jsem si Havla nezapsal. Nepřipadalo mi, že před vyšetřovateli nějak chytře taktizuje, ale spíš že podává spoustu informací o Tigridovi a dalších. Nikdy jsem si prostě nemyslel, že zrovna Havel je ten, kdo by u nás měl jednou mít něco většího na starost,“ píše totiž v knize bývalý komunistický pohlavár, podle něhož navíc Havel u nás ani nesváděl nějaké těžké boje, dokonce ani v kriminále ne. A disidenti podle něj byli "líní" a někteří z nich pak dokonce navíc i "blouznivci".

Nebyli jsme líní a ani blouznivci. Proč by nás zavírali?

„Ten člověk je ale primitivní! A jeho žvásty o tom, jak jsme byli banda blouznivců...to se mi ani nechce komentovat. Když někteří z nás byli banda blouznivců, proč tedy byli odsouzeni a strávili mnoho let ve vězení? Proč nás zavírali, proč nás mlátili, proč nás pronásledovali, vyslýchali, proč obtěžovali naše rodiny, proč nenechali naše děti studovat?“ rozhorlil se Bok.

„Jak to tenhle primitiv může posoudit,“ reagoval pak pro ParlamentníListy.cz Bok na slova o Václavu Havlovi.

„Vašek byl naopak velmi inteligentní člověk, nikdy se nad nikoho nepovyšoval, byl uvážlivý, mohl sice tím mnoho lidí srát, ale když pečlivě čtete jeho věci, tak to je vrchol souhrnnosti, politického vidění, vzdělanosti, filozofie a svobodného člověka. Můžeme Havlovi dnes vyčítat cokoliv, ale v žádném případě to nebyl primitivní člověk. Že se na něj dnes objevují takové věci? Tak to je pochopitelné. Na nějakém panu Vomáčkovi se nikdo nemůže zviditelnit. Ale na významném jedinci, kterého svět uznával, kdy i otrlí politici v americkém Kongresu, když Vašek domluvil, tak vstávali a tleskali mu a tekly jim slzy, tak asi něco uměl! Prostě měl nějaké charisma. A jaké má Štěpán charisma?" rozčílil se Bok.

"Čím déle je Václav Havel mrtvý, tím víc se vynořuje hovad, které si o něho čistí hubu a flákají nesmysly. Je ale zajímavé, že to jsou vesměs staré struktury a z nich pak mnozí začínají psát paměti. Jenže oni mnoho z toho, co píší, ani nemohou dokázat, tak vyprávějí, co chtějí,“ pronesl s tím, že bývalý prezident nikdy nikoho nepodrazil, nezasahoval do cizích životů a byl tolerantní.

„Mohl být vůči ženám jakýkoliv, to se ale stává - ženy se zamilovávají a my do nich a pak se stane cokoliv a lidé si ubližují. V tom ale není úmysl. S Havlem se ale chtěl setkat kdekdo, kdežto se Štěpánem se nikdo nebavil. Je to jen polovzdělaný člověk a nomenklaturní aparátčík a hovado, které bylo ochotné dělat nekalé věci. Kariérně sice vylezl až nahoru na šéfa Komunistické strany Prahy, ale i sami dělníci jej vypískali za jeho primitivní, jednoduché žvásty. No a teď si bude otírat držku o Vaška? To je prostě nechutné! A protože žijeme v demokratickém státě, tak se najde nakladatel, který mu ty jeho zvratky vydá a on na tom vydělá velký prachy....,“ doplnil na závěr John Bok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …