Strašná data o Praze: 300 tisíc neočkovaných, 11krát vyšší pravděpodobnost úmrtí, agrese vůči hygieně

19.11.2021 14:26

Kvůli zhoršující se epidemické situaci a zpřísňujícím se opatřením svolal na dnešní ráno primátor Zdeněk Hřib jednání Krizového štábu Prahy. Ten projednal aktuální opatření i v souvislosti s blížícím se adventem a zabýval se kapacitou očkovacích a testovacích míst. Účastníci jednání se též seznámili s pokračováním pražské kampaně na podporu očkování.

Strašná data o Praze: 300 tisíc neočkovaných, 11krát vyšší pravděpodobnost úmrtí, agrese vůči hygieně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní očkovací centrum zřízené v multifumkční hale O2 universum

Ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová na začátku jednání seznámila účastníky se současnou epidemickou situací v hlavním městě a s vytížeností pražské hygienické stanice. Ta k 17. listopadu evidovala 805,9 covid pozitivních případů za týden na 100 000 obyvatel a 1.376,9 nových případů za 14 dní na 100 000 obyvatel.

Pražští hygienici se stále dovolají jen asi 60 procent trasovaných, z nichž polovina reaguje agresivně.

„V Praze je asi 300 tisíc neočkovaných nad 18 let, kteří neprodělali covid. Asi třetina Pražanů tak má 10krát vyšší pravděpodobnost hospitalizace a 11krát vyšší pravděpodobnost úmrtí při nákaze. Rád bych proto opětovně vyzval Pražany k registraci k očkování, aby nemuseli čekat ve frontách a co nejvíce zmenšili riziko nákazy. Kapacita očkovacích míst v Praze je více než dostačující, navíc očkují i praktici a mobilní týmy. Věřím, že k vyšší proočkovanosti přispěje i pokračování naší kampaně. Vše potřebné lidé najdou na webu ockovani.praha.eu,“ řekl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Sousední Rakousko v reakci na rekordní počty nově nakažených lidí koronavirem zavede od pondělí plošnou uzávěru, potrvá minimálně 10 dní, oznámil kancléř Alexander Schallenberg. Od pondělí se v celém Rakousku zavřou pohostinství, kultura a pořádání akcí, stejně jako obchody s některými výjimkami. Školy zůstávají otevřené, pro studenty dál platí povinné nošení roušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…