„Chlastali v týlu. Místo boje.“ Neobvyklé zprávy z Ukrajiny

14.08.2023 7:32 | Analýza

Měli bránit obec Urožina. Místo toho chlastali kdesi v týlu. A Ukrajinci takřka celou obec osvobodili. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) a ruští prováleční blogeři mimo jiné rozebírají situaci ruských jednotek na jižní ukrajinské frontě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil o smrti pěti členů rodiny poté, co na jejich dům Rusové vypálili dělostřelecký granát. V domě zemřel mimo jiné dvanáctiletý chlapec a holčička, která byla na světě teprve 22 dní.

„Chlastali v týlu. Místo boje.“ Neobvyklé zprávy z Ukrajiny
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Ukrajinci tvrdí, že osvobodili obec Urožajne ležící na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti. Ruští prováleční blogeři však hlásí, že obec ještě není plně v ukrajinských rukou, nýbrž na jihu se ještě stále drží ruské síly a o obec bojují.

„Ruský informační prostor využívá ukrajinských úspěchů v Urožině (v pohraniční oblasti Doněcké a Záporožské oblasti), aby upozornil na špatnou morálku Rusů a problémy velení v oblasti. Ruský milbloger si 12. srpna stěžoval, že ruská 37. samostatná gardová motostřelecká brigáda (36. kombinovaná armáda, Východní vojenský okruh) nevyčlenila tankové jednotky na podporu své pěchoty v Urožajne a 10. srpna se z Urožajne předčasně stáhla s tvrzením, že jí chybí posily, zatímco ve skutečnosti vysedával personál jednotky opilý v týlových oblastech. Blogger si stěžoval, že celá 36. kombinovaná armáda (CAA) není ochotna bránit osadu, zatímco operačně taktické bojové uskupení Doněcké lidové republiky (DNR) ‚Kaskad‘ a 40. námořní pěší brigáda (Tichomořská flotila) brání Urožajne. Tyto stížnosti vyvolaly v ruském informačním prostoru množství reakcí, včetně pokusů o deeskalaci napětí mezi zúčastněnými ruskými formacemi,“ napsal washingtonský Institut pro studium války.

Alexandr Chodakovskij, velitel praporu Vostok bránícího se u Urožajne, si stěžoval, že se ruské zdroje a ruští vojáci vyčerpali a potřebovali by nějaký čas k nadechnutí a k tomu, aby nabrali síly k dalšímu vlastnímu útoku.

Rusové prý také zastavili a prohledali jednu z civilních lodí. Plula pod vlajkou Palau a Rusové tvrdili, že neodpovídala na výzvy ruské armády. Plavidlo proto bylo zastaveno a prohledáno. Jiná plavidla však v Černém moři nerušeně plují. To naznačuje, že jsou Rusové ochotní znepříjemňovat Ukrajincům situaci v Černém moři, ale buď nemají na kompletní blokádu Černého moře dost prostředků, nebo je mají, ale šetří je na jiné operace.

Agresoři také pokračují v útocích na civilní objekty. V neděli v Chersonské oblasti zahubili Rusové 7 lidí, včetně rodiny s miminkem ve věku 22 dní a s dvanáctiletým synem. Ruská bomba zasáhla jejich dům v obci Široka Balka. Podle BBC je mezi mrtvými také další obyvatel vesnice a dva muži v sousední Stanislavi. Na další ruský smrtící útok na civilisty upozornila BBC.

„Teroristé musejí být zastaveni. Musejí být zastaveni silou. Nic jiného nechápou,“ řekl ministr vnitra Ihor Klimenko. Dodal, že třináct dalších osob bylo při ostřelování zraněno.

O smrti pětičlenné rodiny v Široké Balce mluvil také prezident Volodymyr Zelenskyj v další ze svých promluv ke spoluobčanům. K dělostřeleckému útoku podle něj došlo v neděli v 9 ráno.

„Mezi nimi byla i holčička, 22 dní stará. Její bratr byl převezen do nemocnice. Bohužel se ho nepodařilo zachránit. Zemřel na následky těžkých zranění. Matka dětí – jmenovala se Olesia, bylo jí pouhých 39 let – zemřela,“ rozčílil se ukrajinský prezident. „Upřímnou soustrast!“ dodal. A přislíbil, že se Rusům dostane spravedlivé odplaty. „Každý zabitý okupant, každý spálený kus ruské techniky, požár místo jejich velitelství a skladů, velmi výmluvný kouř na Kerčském mostě a další – to vše dokazuje, že žádný ze zločinů Ruska nenecháme bez odezvy,“ zdůraznil prezident s tím, že každý ukrajinský voják bojující za svou zemi může svým spoluobčanům přinést spravedlnost.

95. samostatné výsadkové útočné brigádě poděkoval za její sílu v boji o Kupjansk. „Hrdinsky a odvážně si počínal i 1. prapor 67. samostatné mechanizované brigády, rovněž v Kupjanském sektoru. Děkujeme vám!“ pokračoval.

Další civilisté podle BBC zemřeli v okupovaném Mariupolu. Spolupracovník exilového ukrajinského starosty Mariupolu oznámil, že při nedělních bojích mezi ruskými vojáky bylo zabito několik ukrajinských civilistů. Mezi mrtvými při „přestřelce“ v obci Urzuf jsou dvě dospívající dívky, čtyři mladí muži a jedna žena, uvedl Petro Andryščenko v příspěvku na telegramu. Přestřelka prý následovala po hádce mezi čečenskými vojáky a pracovníky místního velitelství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A teď trochu z druhé strany, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 14.08.2023 10:22:01
Už od začátku občanské války na Ukrajině byly informace (u nás důsledně cenzurované) o užívání drog v náckovských batalionech tzv. "domobrany" - "karatelé" na Donbasu sjetí amfetaminy, zdrogovaní azováci v Mariupolu, atd. Jak chcete přebít pud sebezáchovy a hnát vojáky do minových polí a proti dělům - amfetaminy a další drogy byly systematicky používány od hitlerovců přes US agrese až po dnešní "osvobozenecké" boje ukrů. Pitomou propagandou šířený obraz věčně ožralých ruských mužiků neladí s realitou - podle té by asi museli chlastat v týlu ukrové na celé kupjanské části fronty, kde ukrové ztrácejí násobně více území, než kolik ho chvilkově obsadí na jihu - vesnička Urožajnoje je bezvýznamná ve srovnání s důležitým uzlem logistiky Kupjanskem a pozicemi podél řeky Oskil. Ale propaganda ukrů musí být a je čím dál zoufalejší - Zelený fýrer posílá na smrt desetitisíce lidí, ale dojímá se jedním zasaženým domem, kdy stejně nemůžeme posoudit, kdo a za jakých okolností ten dům zasáhl - prostě věřte/nevěřte.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…