„Má rasistické názory!“ Pekarová Adamová v ČT obvinila Křečka. A tím to neskončilo. Sedla k počítači a odnesl to Zeman

12.02.2020 21:53

Názory nově zvoleného ombudsmana Stanislava Křečka jsou podle předsedkyně TOP 09 Markéty Adamové Pekarové často až rasistické. Řekla to ve vysílání České televize a později prostřednictvím svého twitterového účtu doplnila, že pro Křečka „není problém“ ani diskriminace. Příležitost využila i k tomu, aby se opřela do prezidenta Miloše Zemana za to, že právě on Křečka na tuto funkci nominoval.

„Má rasistické názory!“ Pekarová Adamová v ČT obvinila Křečka. A tím to neskončilo. Sedla k počítači a odnesl to Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Je dobře, že knihkupectví vyhodilo z práce ženu, která napsala protiromské statusy?

3%
97%
hlasovalo: 14809 lidí
Adamová se proti nově zvolenému veřejnému ochránci práv ostře vymezila ve vysílání České televize. „Je to degradace celého tohoto úřadu. Veřejný ochránce práv je tady od toho, aby se zastával slabších, menšin, aby se zastával lidí, kteří to potřebují, a pan Křeček se naopak velmi jasně vyjadřuje proti těmto lidem,“ řekla pro Českou televizi a doplnila, že jsou Křečkovy názory „často až rasistické“.

Později na svém Twitteru doplnila, že podle Křečka „není diskriminace problém“, a rozlítilo jí i to, že má Křeček neziskové organizace považovat za „parazity“. „Podpora SPD, ANO a části KSČM s ČSSD nemůže překvapit, je to prezidentem nominovaný člověk a v těchto kruzích se na erudici a morálku nehraje,“ dodala.

 

 

Volba nového ombudsmana musela probíhat ve dvou hlasováních. V prvním kole tajné volby veřejného ochránce práv totiž nikdo neuspěl. Ke zvolení bylo potřeba 90 hlasů. Stanislav Křeček získal 66 hlasů, Vít Alexander Schorm 47 hlasů a Jan Matys 20 hlasů.

Ve druhém kole získal Stanislav Křeček 91 hlasů, a stal se tak novým veřejným ochráncem práv. Veřejného ochránce práv volí Poslanecká sněmovna na šest let z kandidátů, z nichž dva navrhuje prezident republiky a dva Senát. Druhý kandidát Vít Alexander Schorm získal pouze 53 hlasů.



Volbě předcházelo pozdvižení, o které se postaral poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. Před volbou totiž nařkl šéfa Člověka v tísni Šimona Pánka. „Dozvěděl jsem se, že Šimon Pánek, představitel organizace Člověk v tísni, která údajně pomáhá lidem, posílá předsedům politických stran esemesky, ve kterých jim jaksi dává najevo, v podstatě jim vyhrožuje, že budou mít problémy, když budou volit Stanislava Křečka,“ prohlásil Foldyna, aniž své nařčení jakkoli doložil. Za svá slova následně Foldyna sklidil silnou kritiku, a to i od svých spolustraníků.

Po zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem se na sociálních sítích zvedly silné ohlasy. Kromě výroku šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska, že „jsme v hajzlu“, přišly i reakce od dalších opozičních politiků. Nouze nebyla ani o silné komentáře. Křeček tak byl od místopředsedkyně Zelených Anny Gümplové nepřímo označen za fašistu, načež přišel velmi ostrý výrok pirátského europoslance a předsedy Evropské pirátské strany Mikuláše Peksy, že to jednaosmdesátiletý Křeček „nebude dělat věčně“.

Mnoho ohlasů vyvolala i reakce spolku Milion chvilek pro demokracii. Ten vyzval, že v případě zvolení Křečka ombudsmanem vyjdou příznivci spolku „do ulic“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…