„Škrtat nejen v rozpočtu Hradu, ale i v českém fotbalu!“ Němcová se neudržela. Toto předcházelo

02.04.2022 7:35 | Ze sítí

Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) se rozhodla nejednat o vyloučení Ruska. Moskva navíc místo toho od fotbalových funkcionářů obdržela dárek v podobě zavedení ruštiny coby pátého oficiálního úředního jazyka fotbalové federace. Právě takto dosti vlídná politika FIFA rozpálila nejen mnohé fotbalové fanoušky, do fotbalu začala pronikat i česká senátorka Miroslava Němcová (ODS). „FIFA je prohnilá,“ neskrývala své zděšení z jednání organizace a ukázala, že je třeba zasáhnout i v prostředí českého fotbalu.

„Škrtat nejen v rozpočtu Hradu, ale i v českém fotbalu!“ Němcová se neudržela. Toto předcházelo
Foto: FB poslankyně Němcové
Popisek: Miroslava Němcová podporuje běloruské demonstranty proti Alexandru Lukašenkovi

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
FIFA měla o vyloučení Ruska v tomto týdnu debatovat, nakonec však k „červené kartě“ pro Moskvu nedošlo. Ruský fotbalový svaz má sice i nadále pozastaveno členství ve FIFA a UEFA a země je po sankcích vyloučena z účastí na mezinárodních soutěžích, vyloučení jí však zřejmě nehrozí.

Prezident FIFA Gianni Infantino na kongresu Mezinárodní fotbalové federace v katarském Dauhá místo vyloučení Ruska hovořil spíše o úspěších Moskvy. Za „velký sportovní a kulturní úspěch“ označil mistrovství světa v Rusku v roce 2018.

Že je účast ruských klubů pozastavena, jej evidentně zamrzelo. „Je smutné, co se děje. Jako prezident FIFA jsem za poslední čtyři roky řešil konflikty po celém světě. Lidé trpí a mezinárodní společenství nedělá, co by dělat mělo. Jsme nuceni pozastavit účast ruských klubů a týmů. Nebylo to jednoduché rozhodnutí, které jsme museli udělat,“ řekl a jeho pozvolného přístupu k Rusku si všimla i ruská agentura TASS.

Pro Rusko nešlo o jediný moment, který jej může těšit. Během kongresu byla také v Dauhá jednomyslně schválena ruština jako pátý oficiální úřední jazyk FIFA.

Přestože by se dalo očekávat, že Moskva raději s vděkem přijme, že i přes zločiny páchané zemí na Ukrajině nedošlo k vyloučení Ruska z organizace, Rusové přednesli, že mají další ambiciózní záměry. Podle ruského fotbalového funkcionáře Alexeje Sorokina by dokonce země chtěla pořádat fotbalové mistrovství Evropy. Není však jasné, zdali v roce 2028, nebo 2032.

Sorokin se podle serveru iDNES.cz dokonce vyjádřil, že nechápe sankce, jelikož ve fotbalu Rusko nic špatného neudělalo. „Co s tím má ruský fotbal společného, co Rusko udělalo špatně? Nenacházím ve stanovách FIFA žádnou klauzuli, kterou by ruský fotbal porušil. Odebrání finále Ligy mistrů přijali ruští fanoušci se zklamáním,“ podivoval se ruský funkcionář.

Že nedošlo k vyloučení Ruska a během kongresu ani nemohl přehrát své připravené video ukrajinský zástupce, českou senátorku dosti rozpálilo. „FIFA měla jednat o vyloučení Ruska. Ale její šéf bod stáhl z jednání a nepovolil ani video o ruské válce od ukrajinského zástupce. FIFA je prohnilá, představitelé českého fotbalu to vědí, a přesto mlčí,“ vadí jí.

Navrhuje, že kromě škrtů v rozpočtu Hradu by mělo dojít i na fotbal. „Škrtat by se nemělo jen v rozpočtu Hradu,“ ukázala senátorka na svém twitteru směrem k představitelům českého fotbalu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…