A co teď: Ukrajinci útočí přímo v Rusku. Kyjev neví, co s tím

08.03.2023 11:14

Podle informací agentury Reuters působí na území Ruské federace někteří ukrajinští dobrovolníci, kteří tam provádějí různé akce. Působí jak v oblastech Ukrajiny okupovaných Ruskou federací, tak na skutečném ruském území. „Naším cílem je přenést válku na ruské území,“ uvedl jeden z organizátorů těchto akcí. Zpráva přichází v době, kdy americký list New York Times napsal, že plynovod Nord Stream mohly vyhodit do povětří „proukrajinské síly“.

A co teď: Ukrajinci útočí přímo v Rusku. Kyjev neví, co s tím
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Agentura Reuters přináší informace o ukrajinských dobrovolnických skupinách, které vyrazily do Ruska a zde podnikají různé sabotážní akce. Informaci o těchto skupinách převzal také server Euractiv. Ten také uvedl, že mezi tzv. dobrovolnickými skupinami a pravidelnou armádou ukrajinských sil panuje napětí.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí

„Na pietním aktu v úterý (7. března) za čtyři Ukrajince zabité loni při náletu na ruské území se obyčejní vojáci otírali o dobrovolné bojovníky Bratrského praporu, k němuž zabití patřili. Obřad v historickém chrámu sv. Michala v centru Kyjeva zdůraznil nejasný vztah mezi neregulérními skupinami a formálními ukrajinskými ozbrojenými silami bojujícími proti Rusku,“ uvedl server. Z ruské strany už v minulosti zaznělo, že čelí a také úspěšně likviduje ukrajinské teroristy, kteří se objevují na ruském území.

Informace navíc přichází v době, kdy americký list New York Times tvrdí, že za podzimním útokem na plynovod Nord Strem z minulého roku mohly stát proukrajinské síly.

„Čtyři členové bratrského praporu později pohřbení v Kyjevě byli Jurij Horovec (34), Taras Karpiuk (38), Maksym Michailov (32) a Bohdan Liagov (19). Byli zabiti 25. prosince loňského roku, podle ruské bezpečnostní služby FSB, která tehdy uvedla, že byli vyzbrojeni zbraněmi zahraniční výroby a čtyřmi improvizovanými výbušnými zařízeními,“ rozvedl myšlenku server.

Někteří Ukrajinci otevřeně přiznávají pýchu nad činy těchto Ukrajinců a cítí bolest nad jejich skonem.

„Byli jedni z nejodvážnějších, kteří zemřeli v bitvě,“ řekl agentuře Reuters Dmytro Korčynskyj, kontroverzní postava na Ukrajině pro své ultranacionalistické a oddané ortodoxní křesťanské názory. „Naším cílem je přenést válku na ruské území. Je špatné, že válka je momentálně jen na našem území, musí se rozšířit i na území nepřítele."

Podle Reuters Korčynskyj pečlivě rozlišoval mezi aktivitami praporu na Ukrajině, včetně oblastí okupovaných Rusy – kde podle něj jeho členové koordinují činnost s ukrajinskými ozbrojenými silami – a těmi na ruské půdě. „Když jsme na ruském území, jednáme autonomně," dodal.

Prapor zvaný Bratrstvo má prý několik stovek členů a účastní se různých akcí.

Vládu v Kyjevě to staví před dilema. Jak moc se má k těmto útokům hlásit? Pokud by je vyhlásila za své, dál by tím eskalovala válečný konflikt.

Ruská státní média přinesla také informace o některých ukrajinských pokusech zasáhnout na území Ruské federace některé objekty s pomocí dronů.

Guvernér Moskevské oblasti Andrej Vorobjov na síti Telegram v závěru února uvedl, že jeden z dronů byl sestřelen v oblasti Kolomna u Moskvy. „Stalo se to u vesnice Gubastovo, cílem bylo pravděpodobně zařízení civilní infrastruktury, nebylo dotčeno. Nejsou žádné oběti ani škody," uvedl. Na jeho slova upozornila ruská státní agentura Ria Novosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…