Biden: Putin páchá genocidu. Chce vymýtit už i myšlenku na Ukrajince

13.04.2022 7:47

Americký prezident Joe Biden do toho šlápl. Podle něj ruská armáda páchá na Ukrajině genocidu a snaží se vyhladit už jen myšlenky na to, že existuje ukrajinský národ.

Biden: Putin páchá genocidu. Chce vymýtit už i myšlenku na Ukrajince
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Joe Biden při projevu o stavu Unie

Joe Biden, 46. prezident USA, otevřeně označil postup ruské armády na Ukrajině za genocidu. „Váš rodinný rozpočet, vaše schopnost natankovat nádrž, nic z toho by nemělo záviset na tom, zda diktátor vyhlásí válku a spáchá genocidu ve druhé polovině světa,“ řekl Biden v úterý v Iowě.

Posléze svá slova stvrdil.

„Ano, označil jsem to za genocidu,“ zdůraznil šéf Bílého domu. Na jeho slova upozornila agentura AP a převzala je i další světová média včetně americké CNN.

„Nazval jsem to genocidou, protože je stále jasnější, že (ruský prezident Vladimir) Putin se snaží vyhladit i myšlenku na to být Ukrajincem. Důkazů přibývá," řekl Biden. Konečné slovo sice podle Bidena musí vynést právníci, ale on osobně to prý vnímá tak, že Rusové páchají genocidu. „Rozhodně mi to tak připadá,“ konstatoval.

Ještě na počátku dubna odmítal označit počínání ruské armády na Ukrajině za genocidu. Zdůrazňoval, že ruští vojáci páchají na Ukrajině zvěrstva a válečné zločiny, ale skutečně se vyhýbal pojmu genocida.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Bidenovi za jeho slova poděkoval.

„Nazývat věci jejich pravými jmény je nezbytné, abychom čelili zlu,“ napsal Zelenskyj na twitteru. A zdůraznil, že je Spojeným státům vděčný za veškerou pomoc, kterou Ukrajině poskytují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…