Dětinská část populace, smějící se bestie. To je na ztrátu občanky! Novinář se neudržel. Rána „antirouškařům“

07.11.2020 9:56

Epidemie v Česku se snižuje pomalu – opatření se povlečou, dokud nezačne být v jejich dodržování důsledná i ta část obyvatel, která je dosud obchází. „Dětinská část populace disciplínu odmítá, taktika smějících se bestií proti covidu ale nevychází,“ píše komentátor Lidových novin Martin Zvěřina. A nabádá spoluobčany ke změně chování, které je u některých „na ztrátu občanského průkazu“.

Dětinská část populace, smějící se bestie. To je na ztrátu občanky! Novinář se neudržel. Rána „antirouškařům“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rouška na obličej, ilustrační foto

Předstírání některých z nás, že covid neexistuje, má jediný výsledek – i po zavření škol, divadel, koncertních sálů, sportovišť, některých obchodů, restaurací a hospod se mezi námi virus šíří velmi mohutně. „Denní přírůstky jsou stále vysoké a podíl pozitivně testovaných též. K nějakému masivnějšímu jásání není důvod,“ dodává komentátor.

„Pokud budeme kašlat na hygienická opatření v podobné míře, jako to děláme doposud, můžeme s jistotou predikovat, že v tomhle ‚skorouzavřeném‘ režimu zůstaneme určitě do Vánoc,“ zdůrazňuje Zvěřina.

Nemocnice si jen tak neoddychnou a počty zemřelých nepočnou strmě klesat, pokud nezměníme své chování a ve větší míře se nezkázníme, a nečeká nás příjemný konec roku. Jistá míra bezmoci byla podle Zvěřiny vidět i na páteční tiskovce, kde ministr zdravotnictví naléhavě prosil firmy, aby přešly na home office.

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí
Neblahé predikce nejsou strašením, jen projekcí našeho dosavadního chování. „To o nás nevypovídá zrovna lichotivě. Zpravodajské servery s neskrývanou hrdostí pravidelně uveřejňují nejlepší vtipy a karikatury, které o viru kolují na sítích. Ano, v tomhle jsme machři, ale odříct si něco nebo se omezit, to je pro mnohého nepřijatelné,“ glosuje Zvěřina, jak zodpovědně někteří Češi k vážnosti situace přistupují. Dotyčný to přece „nemůže vydržet“, tedy pokud se přímo nedomnívá, že má na vše „právo“.

Lze podle něj chápat frustraci a odpor proti omezením například u dětí; ty mají zcela přirozeně potíže se sebeovládáním. Lze tolerovat citové výlevy spolubližních, kteří přišli o obživu, jsou v zoufalé situaci. Ale projevy některých svéprávných spoluobčanů jsou takřka „na ztrátu občanského průkazu“.

„Kromě infantility části populace pomáhá viru též fakt, že leckteří nechápou, že máme co dělat s infekcí, tedy svého druhu živlem chovajícím se podle biologických zákonitostí. Viru tedy pomáháme v šíření a zároveň si stěžujeme, že ‚oni‘ nám cosi zakazují,“ zmiňuje Zvěřina do jisté míry paradoxní přístup některých občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …