Dým z Kerčského mostu. Rusové tvrdí, že neutrpěl škody

12.08.2023 19:31

Ukrajinci provedli další útok na Kerčský most spojující ruskou pevninou s ukrajinským Krymem. Rusy jmenovaný šéf Krymu Sergej Aksjonov oznámil, že most neutrpěl škody, protože tři ukrajinské rakety, které na most mířily, byly sestřeleny. Dostupné záběry však ukazují, že se z mostu valí dým. V okupované Chersonské oblasti v obci Lazurne ruská okupační správa vyhlásila, že léky v lékárnách dostane jen ten, kdo se prokáže ruským pasem.

Dým z Kerčského mostu. Rusové tvrdí, že neutrpěl škody
Foto: Repro Youtube
Popisek: Krymský poloostrov

Světovými médii proletěla zpráva o dalším ukrajinském útoku na Kerčský most. Tento most spojuje pevninské Rusko s ukrajinským Krymem a Ukrajinci už se nejedenou pokusili dopravu na mostě zpomalit, či zcela zastavit. Snaží se tak omezit zásobování jižní ruské fronty.

Rusy jmenovaný šéf Krymu (Sergej Aksjonov) řekl, že ruská protivzdušná obrana dokázala sestřelit dvě rakety při prvním útoku a pak ještě jednu, a že nedošlo k žádnému poškození. Na záběrech a fotografiích je vidět kouř valící se ze samotného mostu,“ napsal k tomu server britského deníku The Guardian.

Ruské ministerstvo zahraničí odsoudilo ukrajinské útoky na Krymský most jako „teroristické útoky“ na „civilní infrastrukturu“.

BBC upozornila, že ukrajinská strana se k útoku nevyjádřila. V posledních několika měsících došlo k nejméně dvěma dalším útokům zaměřeným na most. Poradce gubernátora Aksjonova řekl, že doprava byla zastavena a kouř byl záměrnou „zástěnou“ generovanou armádou.

Dříve v sobotu Rusko uvedlo, že poblíž poloostrova sestřelilo 20 ukrajinských bezpilotních letounů.

Ukrajinci před pár dny zaútočili na most vodními drony a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v obecné rovině prohlásil, že Kerčský most bude pro Ukrajinu vždy jedním z důležitých cílů. „Pochopitelně je to pro nás cíl. A cíl, který přináší válku, ne mír, musí být neutralizován,“ upozornil před časem.

Kyjev opakovaně prohlásil, že plánuje znovu dobýt Krym a všechna území zabraná Ruskem od zahájení rozsáhlé invaze na Ukrajinu v únoru 2022.

The Guardian také upozornil, že ruská okupační správa nutí Ukrajince žijící v porobených oblastech pořídit si ruský pas.

„Ve vesnici Lazurne v Rusy okupované části Chersonské oblasti nebudou moci obyvatelé dostávat léky jako inzulín nebo humanitární pomoc, pokud nepožádají o ruský pas,“ napsal server.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Léky dostane jen ten, kdo se prokáže ruským pasem., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejana.d , 13.08.2023 8:17:52
To by konečně mohli zavést i u nás (českým).

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…