Ivana Davida pustili ke Kubalovi. Řekl si své. A rozpoutal peklo

30.06.2022 9:40 | On-line

Europoslanec Ivan David (SPD) popírá, že by Rusko podniklo v ukrajinském Kremenčuku útok na obchodní centrum plné lidí, při němž zahynulo přes dvacet civilistů. Obchodní dům, na který dopadla ruská raketa, byl dle jeho tvrzení zavřený. „Sloužil jako sklad zbraní,“ dodal též europoslanec informaci, kterou nešíří ani samotná Moskva a vše pak zopakoval ve vysílání České televize. Reakce na sebe nenechaly čekat. „Zmrd Ivan David…“ ozvalo se. Exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková však oponuje. „Zmrd není,“ píše. David je podle ní nemocný a trpí bludy.

Ivana Davida pustili ke Kubalovi. Řekl si své. A rozpoutal peklo
Foto: Repro ČT24
Popisek: Europoslanec Ivan David

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí
Ruský útok na nákupní centrum v ukrajinském Kremenčuku zabil podle agentury Reuters nejméně 20 civilistů. V obchodním centru bylo podle tvrzení ukrajinské strany v době útoku velké množství lidí.  Šest desítek lidí bylo při útoku podle agentury AP zraněno a přes čtyři desítky se pohřešují. 
 
Obchodní centrum Amstor, které se nachází v Chalameňukově ulici poblíž vlakového i autobusového nádraží, zahrnovalo supermarket Silpo, obchod s domácími elektrospotřebiči Comfy, prodejce doplňků Kari, parfumerii Brocard, obchod s oblečením Columbia či lékárnu.

I přes všechny záběry z místa, výpovědi svědků, záznamy z bezpečnostních kamer či informace od provozovatele centra bylo podle europoslance Ivana Davida obchodní centrum zavřené. 
David to uvedl v reakci na ministra práce a sociálních věcích Mariana Jurečku (KDU-ČSL), jenž ruský útok na civilní cíl odsoudil s přirovnáním ruských zločinů na Ukrajině k vyhlazování českých obcí nacisty za druhé světové války. „Lidé z Lidic, Javoříčka, Ploštiny, Ležáků a dalších se také ničím neprovinili,“ uvedl s tím, že tehdy také „žili ve své rodné obci pokojnými životy, stejně jako ti co umírali dnes“. 
 
David mu oponoval tvrzením, že šlo o „sklad zbraní“ – což je tvrzení, které nešíří ani samotná Moskva a šíří se jen mezi ruskými separatisty v mezinárodně neuznávané Luhanské lidové republice. 
 
„Tak to vypadá, když někdo podléhá vlastní propagandě. Obchodní centrum je zavřené od března a sloužilo jako sklad zbraní. Uvnitř tisíc lidí a prázdné parkoviště?. Lidovci sdílejí Zelenského dezinformace...“ pustil se David do Jurečky. 
Ve včerejším vysílání Událostí, komentářů pak potvrdil, že svá slova myslí vážně a stojí si za nimi. „Ta informace, že od března bylo to centrum zavřené, je věrohodná,“ míní. 
 
Po otázce moderátora Michala Klubala, z čeho vychází, pak přišel europoslanec s tvrzením poukazujícím na údajný vánoční stromeček. „Objevil se důkaz, že to obchodní centrum je otevřené a na té fotografii, která měla být důkazem, byl vánoční stromeček. Důkazy je možno hledat různé,“ tvrdil. 
 
Není jasné, na co přesně David narážel – fotografie s otevřeným nákupním centrem v Kremenčuku s vánočním stromečkem se skutečně na internetu šíří, jde však o ilustrační záběry. Na videích zachycujících obchodní centrum po útoku Ruska žádný vánoční stromeček, o němž David hovoří, k vidění není.
 
Že bylo obchodní centrum otevřené a desítky z přítomných lidí zemřeli, nevěří. „Já se spoléhám na tu informaci, kterou jsem dostal, která vycházela z těch informací o tom obchodním centru v té době. Pak jsem na twitteru našel informaci, že tato informace byla následně změněná. V Novinách a na Seznamu vyšlo, že to je jinak,“ shrnul a potvrdil, že oním důkazem o zavřeném obchodním centru v Kremečuku v době dopadu rakety bylo to, že našel snímek zachycující nápis na mapách od Googlu, že je zavřené. 
 

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí
Google u služeb a obchodů na Ukrajině připojuje jasné upozornění, že informace o tamních provozovnách nejsou aktuální. „Informace o tomto místě mohou být zastaralé,“ varuje. Provozovatel obchodního centra i jiné zdroje včetně map zobrazovaly obchodní centrum jakožto otevřené. 
 
David také v pořadu kritizoval dodávky zbraní, které Západ posílá Ukrajině, aby se ruskému útoku mohla bránit. Místo nich by se mělo podle jeho mínění začít s mírovými jednáními. Zdali by měla Ukrajina kapitulovat, pokud by to byla nadále podmínka Moskvy k ukončení útoku, je dle něj „otázka jednání“ a „i Moskva“ prý může změnit své stanovisko „pokud bude existovat nějaké východisko, které pro ni bude přijatelné a bude mít jiný charakter“.
 
Davidova tvrzení schytávají na sociálních sítích mnoho reakcí. Advokát Tomáš Nahodil poukázal, že je pro něj „obtížné uvěřit“, že všechny důkazy o ruském útoku v Kremenčuku David rozporuje „stavem map na internetu“. 
Zahraniční reportér České televize po slovech Davidovi napsal, že se: „Pátá kolona Ruska se hrdě hlásí“.
Podobná slova nacházel též blogger Jiří Hrebenar. „SPD je Putinovou pátou kolonou. Proto mě ani nepřekvapí, že xenofob a dezinformátor Ivan David papouškuje Putinovu dezinformaci. Ve skutečnosti bylo obchodní centrum otevřené,“ pustil se do europoslance a poukázal na vyšetřování investigativců ze skupiny Bellingcat.
Také další komentující Davida nešetřila. „SPD Zmrd Ivan David tvrdí, že nákupní centrum v Kremenčuku bylo při zásahu raketou zavřené. Já být na místě Michala Kubala, tak na něj skočím a zardousím ho,“ vyjádřila se. Exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková na to oponovala, že David zmrd není. 
 
„Je nemocný, má bludy. Nechápu, proč ČT24 ty bludy pomáhá šířit. To tam nemají řádného psychiatra?“ napsala.
A vyjádřila se i k dotazu zdali byl „europoslanec SPD Ivan David v psychiatrické léčebně ředitelem nebo pacientem?“ Po této otázce od lidoveckého poslance Ondřeje Benešíka Stehlíková poukázala, že se tyto role nevylučují. 
 
„Rozdíl mezi psychiatrem a jeho pacientem je v tom, kdo má klíč. Jsem také byla psychiatrickým pacientem (když mi ten klíč po udání sebrali),“ zaznělo od Stehlíkové. 
Tvrzení Moskvy mají vyvracet mnohé důkazy
 
Vraždění v Kremečuku Moskva označila za „úspěšný útok“ a tvrdila, že „při naprosto přesné palbě“ armáda zničila „hangáry plné zbraní od západních spojenců“. Právě ruské ministerstvo obrany se zprávám o útoku na obchodní centrum brání tvrzením, že bylo obchodní centrum zavřené. „Detonace naskladněné munice do západních zbraní způsobila požár v nefunkčním obchodním centru, které se nachází vedle závodu,“ uvedlo ve vyjádření ministerstvo. 
 
Záběry však ukazují, že raketa dopadla přímo na obchodní centrum a nechytlo od nedaleké továrny, jež měla dle Moskvy dloužit jakožto sklad zbraní. Lokaci dopadu rakety na obchodní centrum potvrdila investigativní skupina Bellingcat. Důkazem má být také video z přilehlého parku, jež naznačuje, že došlo ke dvojici výbuchům a Rusko tak udeřilo dvojicí raket, z nichž jedna skutečně mířila na továrnu a druhá na obchodní dům. 
Podle BBC a Bellingcatu zasáhla továrnu, kde byly dle Moskvy zbraně ze Západu, až raketa, jež dopadla jako druhá. 
 
Zároveň nejsou ověřitelná ani ukrajinská tvrzení o tisícovce civilistů v objektu. Kolik bylo v obchodním centru lidí ve skutečnosti se přesně zatím nepodařilo zjistit. 
 
Jestli byla přilehlá továrna skutečně skladem zbraní a munice, se také neví. Dříve měla být v objektu opravena vojenská technika, tvrzení o skladu munice ale není možné objektivně podle Bellingcatu ověřit. 
Útoků na civilní cíle bylo již několik
 
Rusové na Ukrajině zabíjeli civilisty v uplynulých měsících při raketových úderech hned v mnoha zdokumentovaných případech. Kromě ruských útoků na ukrajinská města a civilní obytné budovy již v minulosti Rusko podniklo útok na porodnici, školu, civilní kryt či nádraží. 
 
Moskva v minulosti podnikla raketový útok například na vlakové nádraží v Kramatorsku na východě Ukrajiny, které využívali civilisté k evakuaci. Při tomto útoku na počátku dubna zemřelo přes padesát lidí včetně několika dětí. 
 
Světem obletěli též fotografie a svědectví z dlouho obléhaného Mariupolu, kde Rusko zaútočilo také na porodnici a dětskou nemocnici. Zdokumentován je také ruský útok na školu v obci Bilohorivka, kde se schovávalo asi 90 lidí a šedesát z nich zemřelo. 
 
Bombardování divadla v ukrajinském Mariupolu z 16. března, pak podle organizace Amnesty International, jež o útoku poslední měsíce shromažďovala důkazy, bylo jednoznačně „ruským válečným zločinem“. Útok byl podle organizace ze strany Ruska na budovu, která byla označena nápisem „děti“ úmyslný. Vyšetřování potvrdilo, že při tomto ruském útoku zemřelo nejméně dvanáct civilistů.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…