Když jim muž podrží dveře, to jsou pohotové. Ale když se mají skutečně ozvat, mlčí! Spisovatelka tvrdě udeřila na západní feministky

24.03.2019 5:20

Česká prozaička, spisovatelka a překladatelka s bulharskými kořeny Bianca Bellová se pustila do rozboru „opravdového“ feminismu a toho, jak si skutečnou ženu-feministku představuje. Feminismus podle ní totiž není zdaleka možné považovat jen za komplexní ideologii. Popisuje také své zkušenosti s jezídkami a podivuje se nad tím, že český feministický tábor mlčí, když lídr pražské muslimské komunity hlásá zahalování žen.

Když jim muž podrží dveře, to jsou pohotové. Ale když se mají skutečně ozvat, mlčí! Spisovatelka tvrdě udeřila na západní feministky
Foto: Vít Hassan
Popisek: Spokojené muslimky v družném hovoru

Požadavky soudobého feminismu pro Bellovou postrádají osobní relevanci. Problémy, po jejichž řešení feminismus volá, považuje spíše za vyřešené nebo vymyšlené. Naopak se spisovatelka pozastavuje nad tím, že problémy, které jí osobně skutečně pálí, ho zjevně nezajímají.

Feminismus, k jakému by se prý ráda přihlásila, je například gesto Azam Jangrávíové v Íránu, která s vědomím, že ji čeká žalář, vylezla loni na ulici v Teheránu na transformátor a navzdory zákazu si sundala povinný hidžáb a zamávala s ním nad hlavou. Udělala to podle svých vyjádření pro svou osmiletou dceru. „Nechci, aby Viana v Íránu vyrůstala ve stejných podmínkách jako já. Věděla jsem, co mě čeká, ale najednou jsem se cítila silná. Cítila jsem, že najednou nejsem jen to druhé pohlaví.“ Azam poté byla vyhozena z práce a odsouzena ke třem letům vězení.

Anketa

Mělo by Česko usilovat o převoz pašeračky Terezy Hlůškové z Pákistánu do vězení u nás?

hlasovalo: 9767 lidí
Bellová spolupracuje s humanitární organizací Shingala Azad, která v severním Iráku v oblasti Nineveh a v iráckém Kurdistánu pomáhá jezídům, kterým se podařilo přežít genocidu islamistů ISIS, v návratu do života. Poukazuje na to, že jsou mezi nimi ženy a dívky, které se navrátily ze sexuálního otroctví, ale několik tisíc z nich to štěstí nemělo a o jejich existenci nejsou žádné zprávy.

„Některé z nich celý den naříkají. Jiné nemluví a zřejmě už nikdy nepromluví,“ popisuje Bellová s tím, že některé ženy se neobejdou bez operativních zákroků, protože jsou v důsledku systematického znásilňování tak zbědované, že nemohou vykonávat ani základní tělesné potřeby. „Mnoho z nich spáchalo sebevraždu. Každá jedna z nich potřebuje roky psychoterapie,“ přiblížila.

A není prý třeba chodit tak daleko, jelikož i v Evropě už dochází k dětským sňatkům, k ženské obřízce praktikované v raném dětství, či k povinnému zahalování a k vraždám ze cti. „Neslyším ale bohužel, že by se na obranu těchto žen a dětí ozval hlas nějaké známé feministky, média či organizace,“ podivuje se Bellová. Pokud někde s oběťmi či pro oběti pracují, pak velmi potichu, míní.

Stejně tak se pozastavuje nad „nereakcí“ na nedávné prohlášení šéfa pražské muslimské obce. „Dokonce ani když se nový předseda muslimské obce v Praze Leonid Kušnarenko vyjádřil doslova, že ‚děvčata prostě musejí mít šátek, je to alfa a omega‘, neslyšela jsem z feministického tábora jedinou námitku,“ pohoršuje se spisovatelka..

  • Původní zdroj ZDE

Přitom jindy tento feministický tábor bývá velmi pohotový a nesmlouvavý, třeba když jim nějaký muž řekne, že s úsměvem jim to sluší lépe. „Jako by západní feminismus končil tam, kde hrozí reálné nebezpečí,“ všímá si Bellová. A na závěr dodává, že dokud bude feminismus místo pomoci potřebným mávat praporem ideologie, potud ona nebude feministkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…