Miloš Růžička, poradce premiéra: Vyšší daně až po volbách, nahráli bychom Babišovi

23.11.2022 22:44 | Ze sítí

Poradce premiéra Miloš Růžička, český expert v oblasti komunikace a marketingu, osvětluje, proč Fialův kabinet odkládá zvyšování daní, nahrál by tím podle něj do karet Andreje Babiše v prezidentské volbě. Změny by tak mohly přijít po lednových volbách, uvedl to v rozhovoru pro CzechCrunch.

Miloš Růžička, poradce premiéra: Vyšší daně až po volbách, nahráli bychom Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Kdyby teď vláda řekla, že kvůli schodku rozpočtu je nutné zvýšit daně, Babiš by z toho udělal téma, že Fiala chce obírat lidi,“ říká Růžička s tím, že si premiér uvědomuje, že takový krok musí brzy přijít. „Mnoho lidí, jako třeba Miroslav Kalousek, ji ženou do toho, že je třeba začít přijímat zásadní kroky. Asi právem. Ale Petr Fiala to teď před prezidentskými volbami udělat nemůže. Naléhavost situace ohledně veřejných rozpočtů si ovšem moc dobře uvědomuje. Víc k tomu říct nemohu,“ prozrazuje Růžička.

Ten je významnou osobou českého veřejného prostoru, spoluvlastní komunikační agenturu Bison & Rose a před Petrem Fialou radil třeba Milanu Chovancovi.

Ani sám předseda vlády Petr Fiala nepopírá, že po zvyšování daní existuje poptávka. „My se nechystáme zvyšovat daně lidem, přestože tady existuje určitá poptávka. Sleduji mediální debatu, ale my jsme skutečně slíbili, že nebudeme zvyšovat daně, a nechceme je zvyšovat. Považujeme za lepší, když v této těžké situaci lidé sami mají více peněz. A firmy nezatěžujeme zbytečným zdaňováním,“ uvedl Fiala pro deník Blesk.

Premiérova ODS rozeslala svým členům „argumentář“, kterým mají vládní fiskální politiku hájit, pokud uslyší, že ji někdo zpochybňuje. Na námitky, že se republika zadlužuje, mají pálit „Kritika od vás je jako od lidí se zápalkami stojících uprostřed hořící stodoly a naříkajících na hasiče, že hasí příliš pomalu“.

Jak ale připomíná server Echo24.cz, někteří členové vlády už dříve naznačovali, že by vláda mohla sáhnout i na příjmovou daň fyzických osob. Takovou změnu nevyloučil například lidovecký ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. I přesto, že se to nyní jeví jako neprůchodné opatření, protože právě ODS byla jednou ze stran (spolu s ANO a SPD), které zrušení superhrubé mzdy, tedy snížení ze zhruba dvacetiprocentní sazby na patnáct procent, koncem roku 2020 prosadily.

Rozpočtovou politiku vlády dlouhodobě kritizuje bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). V létě uváděl, že je nutné programové prohlášení změnit a přijmout balík opatření, který bude řešit jak výdaje, tak příjmy rozpočtu. „Jakýkoli návrh na zvýšení daňové zátěže je ospravedlněn pouze tehdy, je-li doprovázen návrhem na snížení výdajů ve stejném, ideálně dvojnásobném objemu. O té příjmové straně bych až tolik nemluvil, nebýt toho nešťastného daňového balíčku z podzimu 2020, který k zotavení ekonomiky opravdu nepomohl,“ uvedl Kalousek pro Echo24.

Naposledy včera Kalousek rozebíral slova ministra Zbyňka Stanjury „daně nezvýšíme, ale zrušíme výjimky“, která jsou podle něj logickým nesmyslem.

 

 

Také předseda Národní rozpočtové rady a bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl zdůrazňuje, že obřích schodků státního rozpočtu se už vláda nedokáže zbavit bez zvýšení daní z příjmů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…