Nářez Rusku na Ukrajině: Těžko pochopit, píše CNN. Kadyrov hrozí Kremlu

12.09.2022 9:51

Ukrajinská armáda v posledních pár dnech hlásí jeden úspěch za druhým. Od ruských okupantů osvobodila již tisíce kilometrů čtverečních své vlasti. Záběry kolující po sociálních sítích ukazují ruské vojáky, jak často v panice prchají, aniž by se starali o to, že Ukrajincům přenechávají své zbraně i zásoby. Čečenský vládce Ramzan Kadyrov se kvůli tomu hodně zlobí na ruského prezident Vladimira Putina, který invazi na Ukrajinu spustil 24. února tohoto roku s tím, že celou zemi denacifikuje a demilitarizuje.

Nářez Rusku na Ukrajině: Těžko pochopit, píše CNN. Kadyrov hrozí Kremlu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

CNN oznámila, že ukrajinská armáda už osvobodila na tři tisíce kilometrů čtverečních své vlasti od ruských okupantů. To je více území, než kolik ruské síly získaly během všech svých operací na Ukrajině od dubna. Americká zpravodajská stanice v této souvislosti upozornila, že ukrajinské armádě pomohl moment překvapení, slušná připravenost a vysoká bojová morálka. 

Současně jí hrála do karet nízká bojová morálka Rusů, která se místy projevovala velmi malou chutí ke kladení odporu. Některé ruské jednotky jsou prý navíc hodně špatně vybaveny a špatně zásobeny.

„O víkendu pokračoval ruský ústup z pohraničních oblastí, které byly obsazeny od března. Vesnice v okruhu pěti kilometrů od hranic vyvěšovaly ukrajinskou vlajku,“ uvedla CNN.

„Špatná kvalita ruské obrany podél kritické severojižní osy, která udržuje doněckou ofenzívu, je těžko pochopitelná. Jakmile byla ukrajinská ofenzíva zahájena, byl její záměr naprosto jasný - zničit tuto zásobovací tepnu. Během tří dnů se jim to podařilo - v neposlední řadě proto, že ruské posily byly mobilizovány pomalu,“ uvedla CNN.

Jedním z klíčových opěrných bodů ruských okupantů je město Izjum, u kterého se předpokládá, že dojde k tvrdým bojům.

Čečenský vládce Ramzan Kadyrov tvrdí, že Izjum zůstane v ruských rukou, ale uznává, že situace na bojišti je z pohledu ruských sil velmi problematická. A viní z toho ruského prezidenta Vladimira Putina. Informuje o tom server arabské televize Al-Džazíra.

V jedenáctiminutovém hlasovém vzkazu, který v sobotu zveřejnil v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram, připustil, že tažení neprobíhá podle plánu.

„Pokud dnes nebo zítra nedojde ke změnám ve vedení speciální vojenské operace, budu nucen jít za vedením země a vysvětlit mu situaci na místě," uvedl Kadyrov, Kremlem jmenovaný vůdce Čečenska.

„Nejsem stratég jako ti na ministerstvu obrany. Ale je jasné, že došlo k chybám. Myslím, že z nich vyvodí několik závěrů," citovala ho Novaja Gazeta Europe a dodala, že všechny osady se vrátí pod ruskou kontrolu.

Podle Kadyrova je připraveno víc než deset tisíc čečenských bojovníků k zásahu na frontě.

Zatímco ruské síly v sobotu opouštěly jedno město za druhým, Putin v moskevském parku otevíral největší ruské kolo v Evropě, zatímco oblohu nad Rudým náměstím rozzářil ohňostroj na oslavu založení města v roce 1147.

Téměř naprosté mlčení Moskvy k porážce - nebo jakémukoli vysvětlení toho, co se na severovýchodě Ukrajiny odehrálo - vyvolalo značný hněv mezi některými proválečnými komentátory a ruskými nacionalisty na sociálních sítích.

Ruským silám se ale podařilo útočícím Ukrajincům zkomplikovat život. Velké části východní Ukrajiny, včetně Charkovské a Doněcké oblasti, jsou po ruských raketových úderech bez elektřiny. Informoval o tom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„I přes neproniknutelnou tmu Ukrajina a civilizovaný svět jasně vidí tyto teroristické činy. Úmyslné a cynické raketové údery na kritickou civilní infrastrukturu. Žádné vojenské objekty,“ uvedl prezident prostřednictvím Telegramu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…