Nová tvář pražské ODS: Je tady spousta mrtvých a raněných, ale jedeme dál

20.11.2013 11:53

Ve čtvrtek 21. listopadu budou pražští občanští demokraté volit svého nového předsedu. Proti zkušenému straníkovi, bývalému ministru životního prostředí Tomáši Chalupovi, se postaví dosud ne příliš známý občanský demokrat a bývalý rocker Filip Humplík. Podle serveru Česká pozice by nováčka měla podporovat "svobodovská" část pražské ODS.

Nová tvář pražské ODS: Je tady spousta mrtvých a raněných, ale jedeme dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Chalupa na kongresu ODS

Filip Humplík se jako spolumajitel agentury Konektor podílel na posledních kampaních ODS, s lidmi z vedení strany tak do styku přicházel poměrně často. Nyní ovšem půjde o jeho první kandidaturu do volené funkce. Česká pozice se proto politika zeptala, kam v případě svého vítězství hodlá pražskou ODS směřovat. Humplík se v mohla bodech hlásí k odkazu bývalého primátora Bohuslava Svobody.

"Pražská ODS je v krizové situaci. Už kvůli historickým věcem, nejen kvůli posledním volbám. ODS jde posledních několik let cestou, kterou by jít neměla. A tohle je jedna z posledních možností to napravit. V krizových situacích se přijímají krizová řešení, a já sám sebe vnímám jako krizového manažera," vysvětlil Humplík své odhodlání ucházet se o post předsedy ODS v hlavním městě, ačkoli není ani zastupitelem.

Cílem je vytvořit fungující tým

Jeho cílem ale prý není stát se v Praze primátorem, ačkoli pokud by se na tom jeho tým dohodnul, nebránil by se, ale postavit tým, který stranu povede do voleb v roce 2014. Tým důvěryhodný, z nových lidí nespojovaných s minulostí, kteří jsou schopní bavit se s oběma křídly v pražské ODS. Osobně Humplík nemá jakýkoliv problém s Tomášem Chalupou, pokud v těch volbách vyhraje, je přesvědčen, že pro stranu udělá to nejlepší.

Humplík má i vizi, jak situaci, kterou lze označit jako nejhorší v dějinách ODS, napravit. "Dohromady to jsou tři věci. Důvěryhodný program, a to i na místní úrovni, jak ODS vidí Prahu, co chceme dělat. Druhá věc je, že to musíme podpořit důvěryhodnými lidmi. Pokud to, jak chce vidět Prahu, vypravuje někdo, kdo byl patnáct let součástí establishmentu, tak mu to nikdo věřit nemusí. A třetí věc je jasný komunikační program," říká v rozhovoru pro Českou pozici.

V ODS je už delší dobu patrná snaha odstřihnout se od šedých eminencí, příkladem budiž vyloučení Tomáše Hrdličky nebo zrušení dvou pražských organizací. "Ano, proběhla tu nějaká krvavá bitva, kde je spousta mrtvých a raněných, ale je potřeba jít dál. Jsem přesvědčen, že ten proces bylo třeba podstoupit," konstatuje Humplík.

"Nedělám si iluze. Ale vidím, že ty procesy fungují. Stejně jako u nás na pětce, kde je ta ODS jiná, vyčistilo se to, lidé jsou spolu schopní komunikovat, pohádat se, ale docházet společně k výsledku. To se musí stát i jinde," dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …