Puška, granát, kulomet. Prezident se s tím před náměstím nepáral. Nakonec se vyjádřil i k sexuálnímu životu mládeže

14.09.2016 20:07

REPORTÁŽ První den své návštěvy Pardubického kraje zakončil prezident Miloš Zeman v Holicích, kde se také poklonil památce T. G. Masaryka u příležitosti výročí jeho úmrtí. Prezident před lidmi nepřímo naznačil, že by od něho letos mohl dostat státní vyznamenání herec Jan Kačer. Z úst hlavy státu ovšem padla i slova o zvýšení sexuální aktivity mezi mladými.

Puška, granát, kulomet. Prezident se s tím před náměstím nepáral. Nakonec se vyjádřil i k sexuálnímu životu mládeže
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na oficiální návštěvě pardubického kraje

„T. G. Masaryk je politik, na něhož na rozdíl od některých jiných nejmenovaných politiků budeme vždycky vzpomínat v dobrém. Už kvůli jeho heslu nebát se a nekrást, což někteří nepatrně modifikovali na nebát se krást,“ rozesmál hned z počátku prezident zhruba patnáctisetčlenné publikum na náměstí v Holicích.

Miloš Zeman před lidmi nepřímo naznačil, kdo by mohl být jedním z letošních vyznamenaných na 28. října. „Chtěl bych ještě připomenout vašeho významného rodáka, herce a režiséra Jana Kačera. Na zastupitelstvu, protože jak se u Cimrmanů říká – my nesmíme ani naznačovat – jsem řekl jednu poznámku, která se týká letošního 28. října. Ale jak říkám, já nesmím ani naznačovat,“ sdělil prezident.

Ve svém projevu se následně zaměřil na nezaměstnanost. V Holicích se podle jeho slov pohybuje mezi třemi a čtyřmi procenty. „Když si na jedné straně vezmu počet nezaměstnaných a počet volných pracovních míst, je to jedna ku jedné. To je dobře. I když jsme většinou pesimisté a škarohlídi, jsou také věci, ze kterých bychom se mohli a měli radovat,“ vybízel občany.

Anketa

Měla by se Visegrádská čtyřka v případě vítězství Norberta Hofera propojit s Rakouskem a vytvořit těsnější unii?

94%
hlasovalo: 10789 lidí

Problém podle Zemana spočívá v tom, že je určité procento lidí, kterým se pracovat nechce, protože se jim pohodlně žije ze sociálních dávek. K tomu prezident zopakoval svůj dlouhodobý návrh, že ten, kdo odmítne nabízenou práci a bude na tom zdravotně dobře, by měl od státu pobírat pouze tzv. existenční minimum, které činí 2 200 korun měsíčně.

Při debatě s obyvateli města požádal jeden z tazatelů prezidenta Zemana, aby pomohl Holicím v boji za zachování motokrosových závodů. „Sice si myslím, že potřebujete jak muzeum, tak závody, nicméně vždy platí, že jsou problémy, které má řešit starosta, a když to z objektivních důvodů nejde, nastupuje hejtman. Když selže i hejtman, nastupuje prezident,“ odpověděl Miloš Zeman.

Další občanku zajímalo, s čím do Prahy nedávno přijela Angela Merkelová a jaké požadavky vůči naší zemi měla. „Paní Merkelová neměla žádné požadavky, sama řekla, že přijela poslouchat naše názory. Ode mě, mimo jiné, slyšela větu: když si někoho pozvete domů, tak ho také neposíláte na oběd k sousedům,“ zmínil Zeman.

Jako prakticky při každé veřejné akci prezidenta padla i nyní otázka, zda bude Miloš Zeman podruhé kandidovat na Hrad. Jen během pondělního programu tento dotaz padl minimálně dvakrát. Na jednom ze setkání Zeman zopakoval, že své rozhodnutí sdělí příští rok v březnu. Nově ovšem dodal, že toto rozhodnutí některé potěší a jiné rozzuří.

Hovořilo se také o armádě a migrační krizi. Prezident zmínil projekt aktivních záloh. „Zatím je to několik tisíc mužů, nicméně zákon o aktivních zálohách už byl přijat. A ten předpokládá, že zaměstnavatel uvolní zájemce na tři měsíce, aby mohl dostat základní výcvik. Puška, granát, kulomet. Toto jsou lidé, kteří podle mého názoru mohou velice dobře doplňovat naši armádu, kdyby se stalo totéž, co se stalo v Německu, Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku, Makedonii, Řecku, Itálii, Francii a dalších zemí. To znamená, kdyby i k nám dorazila migrační vlna. Protipovodňové zábrany také nestavíme v okamžiku, když už je u nás povodeň a máme vodu po kolena. Protipovodňové zábrany stavíme dřív, než povodeň přijde, a aktivní zálohy mohou být součástí takových zábran,“ vysvětlil prezident svůj postoj.

Prostřednictvím dotazu jednoho z občanů došlo částečně i k méně vážnému tématu. Starší muž prezidentovi sděloval, že podle jeho vlastních propočtů bude za dvě stě let při zachování současné míry porodnosti v České republice žít pouze milion Čechů.

Prezident Zeman reagoval tím, že existují i další, pesimističtější odhady. „Nevěřím katastrofickým prognózám. Jedna z nich říká, že kolem roku 2060 český národ vymře. Přesněji řečeno, věřím jen těm katastrofickým prognózám, které vyrábím sám, a toto není ten případ. Mohl bych vám odpovědět slovy Bible: ploďte a množte se a zaplňte celou zemi. Mohl bych zejména mladší generaci vyzvat k vyšší sexuální aktivitě a odložení antikoncepčních pomůcek. Nicméně na druhé straně se domnívám, že horor, který popisujete, není reálný. Reálný je mírný, opravdu mírný pokles populace,“ soudí prezident.

„Nezapomeňte, že sem přicházejí migranti. Tedy ne muslimští migranti, to je něco jiného, ti nejsou slučitelní s evropskou kulturou. Ale žije tady 150 tisíc Ukrajinců, nepočítám Slováky, ti jsou v podstatě naši. Víte, že se tu perfektně adaptovala vietnamská komunita. Nikdo tomu nevěřil, říkalo se jim rákosníci a dnes si vážíme jejich práce, jsou daleko pracovitější než Češi. Občas sice pěstují marihuanu, ale to Češi taky. A v každém případě jejich děti už mluví perfektně česky a pilně studují české vysoké školy,“ poznamenal Miloš Zeman před zaplněným náměstím v Holicích na Pardubicku. Dodal, že Ukrajinci budou mít k migraci jasnou motivaci, protože podle jedné ze statistik je reálná mzda měřící životní úroveň na Ukrajině stejná jako v Bangladéši.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…