Rusko zaútočí na všechny Evropany! Zelenskyj promluvil od plic. Uhodil i na vlastní

04.09.2022 7:24

Rusko chce zničit život úplně každému Evropanovi! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se hlasitě ozval. Tentokrát se ale nezlobil jen na ruské agresory, ale i na některé své spoluobčany. V Černihivu totiž došlo k neštěstí. Na veřejnou akci v Černihivu kdosi přinesl granátomet. A ten vybuchl. Na místě zůstalo několik mrtvých. Bohužel mezi nimi jsou i děti.

Rusko zaútočí na všechny Evropany! Zelenskyj promluvil od plic. Uhodil i na vlastní
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusko útočí i na ty evropské země, proti kterým momentálně nemůže použít své rakety. Místo raket byl zastaven tok plynu v plynovodu Nord Stream 1.

„V těchto dnech se Rusko snaží ještě více zvýšit energetický tlak na Evropu – tok plynu plynovodem Nord Stream byl zcela zastaven. Proč to dělají? Rusko chce zničit normální život každého Evropana – ve všech zemích našeho kontinentu. Chce oslabit a zastrašit celou Evropu, každý stát. Kde to Rusko nemůže udělat silou konvenčních zbraní, dělá to silou energetických zbraní. Tam, kde zatím nemůže zaútočit raketami, se snaží zaútočit chudobou a politickým chaosem,“ upozornil Zelenskyj.

Evropsklá unie a partnerské státy se podle Zelenského tomuto ruskému tlaku ubrání jen tehdy, pokud zůstanou jednotné a vzájemně si pomohou.

„Letos v zimě se Rusko připravuje na rozhodující energetický útok na všechny Evropany. A klíčovou odpovědí na to by měly být dvě věci: za prvé naše jednota – jednota v ochraně proti teroristickému státu, a za druhé – zvýšení našeho vlastního tlaku na Rusko – to zahrnuje zvýšení sankcí na všech úrovních a omezení ruských příjmů z ropy a plynu. Čím více úderů všichni společně provedeme, tím méně úderů budou moci tito teroristé provést,“ upozornil ukrajinský prezident.

Všem partnerům, kteří stojí za Ukrajinou a posílají jim např. zbraně, s jejichž pomocí lze sestřelovat ruské rakety a drony, poděkoval. Každá ruská raketa, kterou se podaří sestřelit, znamená několik zachráněných životů Ukrajinců.

Pokud jde o situaci na frontě, Zelenskyj konstatoval, že tvrdé boje probíhají jak v okolí Charkova, tak v celém Donbasu, a také na jihu země, kde se ukrajinské síly pokoušejí převzít iniciativu.  

„Ruská vojska opět zaútočila na Mykolajivskou oblast, na okresy Záporožské, Dněpropetrovské oblasti a na Charkov. Bohužel jsou mezi nimi i oběti a mezi nimi bohužel i děti. Ukrajinské dělostřelectvo dělá vše pro to, aby zničilo úderný potenciál okupantů, aby byl neutralizován každý ruský štáb a všechny jejich muniční sklady, všechny logistické trasy na okupovaném území,“ prohlásil ukrajinský prezident a poděkoval ukrajinským vojákům za práci, kterou odvádějí.

Vedle situace na frontě ale Zelenskyj zmínil i „naprosto nepřijatelnou událost“ ve městě Černihiv na severu země.

„Bohužel, dnes máme naprosto nepřijatelnou událost ve městě Černihiv. Odpoledne se na veřejné akci v centru města ozval výbuch a vybuchl granátomet. Mezi oběťmi jsou i děti. Malý chlapec je nyní ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Strážci zákona by měli co nejdříve zjistit, proč k tomu došlo, kdo na tuto městskou akci přinesl bojové zbraně. Všichni odpovědní musí být postaveni před soud. A ti budou postaveni před soud. A vyzývám představitele místních úřadů v celé zemi, všechny naše strážce zákona, aby byli velmi opatrní, aby se to už nikdy a nikde neopakovalo,“ žádal důrazně Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…