Ukrajina: 43 masových hrobů v Doněcké oblasti. Deportace formou „prázdnin“

18.10.2022 9:44

Na Ukrajinu dál dopadají íránské sebevražedné drony, ale ukrajinská strana tvrdí, že se jí daří desítky těchto strojů sestřelovat. Přesto některé dosáhnou svého cíle a ničí objekty a vraždí lidi. Jak íránské kamikaze drony pracují? Server arabské televize Al-Džazíra to popsal. Podle Institutu pro studium války nadále pokračují snahy Rusů deportovat co nejvíce Ukrajinců z okupovaných oblastí do Ruska. Mezitím na jihu Ruska ve městě Jejsk spadl bombardér SU-34, což způsobilo rozsáhlý požár.

Ukrajina: 43 masových hrobů v Doněcké oblasti. Deportace formou „prázdnin“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Zakladatel společnosti SpaceX miliardář Elon Musk v pondělí uvedl, že žádost o financování, kterou společnost podala Pentagonu, aby začal hradit účty za služby satelitního internetu pro Ukrajinu, byla stažena.

Tuto žádost podle CNN předložil Musk během září.

Ukrajinci tvrdí, že na osvobozených územích, na východě země, odkud armáda vytlačila ruské okupanty, bylo nalezeno už 43 masových hrobů. Policisté údajně exhumují 10 až 15 těl denně.

„K dnešnímu dni je v Doněcké oblasti známo 43 masových hrobů,“ uvedla na brífinku pro média tisková mluvčí policie Doněcké oblasti Oleksandra Havrylko. „Například v Lymanu byly nalezeny dva masové hroby - s civilisty i vojáky. Kromě toho dostává oblastní policie informace o spontánních pohřbech na dvorech domů, kde každý hrob může obsahovat až 10 osob,“ pokračovala.

Mnoho lidí pravděpodobně zemřelo na následky zranění způsobených výbušninami, uvedla Havrylko, ale policie má také informace o občanech, „kteří byli zabiti násilím". Exhumace v Lymanu podle ní dosud odhalily 35 příslušníků armády a 152 civilistů.

Ruské raketové a dronové údery neustávají, ale ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj uvedl, že kyjevské bezpečnostní síly dokázaly sestřelit 36 ze 42 útočných dronů, které Rusko v pondělí vypustilo.

Z oněch 42 bezpilotních letounů jich asi 30 mířilo na Kyjev, dodal s tím, že ostatní byly zaměřeny na Sumskou a Dněpropetrovskou oblast.

„To ukazuje, že tento útok nedosáhl svého cíle. Myslím, že cílem bylo překonat poslední pondělní raketový útok. Ale to se dnes nepodařilo," řekl ministr ukrajinské televizi.

Server arabské televize Al-Džazíra přinesl podrobnosti o íránských kamikaze dronech.

Nová vlna smrtících ruských leteckých útoků na Ukrajinu zabila podle kyjevských úřadů více než 25 lidí a více než 100 jich zranila při nejrozsáhlejších útocích od prvních dnů války.

Na rozdíl od dronů, které se po odpálení střely vracejí na základnu, jsou „kamikaze“ neboli „sebevražedné“ drony při útoku zničeny.

Podle Alexe Gatopoulose, obranného analytika televize Al-Džazíra, se tato munice může vznášet nad oblastí a identifikovat cíl, než se spustí k zemi, aby jej zničila. Říká se jim také „létající" munice.

Stejně jako řízené střely mohou zasáhnout cíle vzdálené stovky kilometrů, ale řízené střely jsou drahé a podle Gatopoulose jsou drony „kamikaze" levnější, ale přesnou alternativou.

Mezitím se v ruském městě Jejsk zřítil na obytný komplex bombardér SU-34. Informovala o tom agentura RIA. Mělo jít o nehodu při cvičení.

„Dne 17. října 2022 havaroval letoun Su-34 při stoupání k provedení cvičného letu z vojenského letiště Jižního vojenského okruhu," uvedlo ministerstvo v prohlášení pro RIA. „Podle hlášení katapultovaných pilotů bylo příčinou havárie letounu zapálení jednoho z motorů při vzletu. Na místě havárie Su-34 na dvoře jedné z obytných čtvrtí se vznítilo palivo letadla."

Plocha požáru, který vznikl po havárii, je 2000 metrů čtverečních, uvedlo ruské ministerstvo pro mimořádné situace pro RIA.

V Bělorusku se formují rusko-běloruské síly určené podle Moskvy na obranu Běloruska, kdyby bylo třeba.

Podle státního tajemníka Rady bezpečnosti Běloruska Alexandra Volfoviče je regionální uskupení vojsk na území republiky rozmístěno v neúplném složení.

„V budoucnu život ukáže, zda jej nasadit v plném rozsahu, nebo ne,“ řekl Volfovič, jehož citovala agentura BELTA.

V pondělí Valerij Revenko, vedoucí oddělení mezinárodní vojenské spolupráce běloruského ministerstva obrany, na Twitteru uvedl, že Rusko plánuje v rámci rozmístěného bělorusko-ruského uskupení vojsk vyslat do Běloruska asi 170 tanků, až 200 obrněných bojových vozidel a až 100 děl a minometů ráže větší než 100 mm.

„Bělorusko obdrží 9 000 osob, asi 170 tanků, až 200 bojových vozidel a až 100 děl a minometů ráže větší než 100 mm,“ uvedl Revenko na Twitteru.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko 10. října oznámil, že Bělorusko souhlasí s nasazením společného regionálního uskupení s odvoláním na „zhoršení situace na západních hranicích svazového státu“.

Institut pro studium války upozornil, že i během stále nekončících bojů se Rusové pravděpodobně snaží deportovat Ukrajince z oblastí do Ruska.

„Ruští a okupační představitelé nadále propagují ‚prázdninové‘ programy pro obyvatele Ruskem okupovaných území, pravděpodobně jako záminku pro deportaci ukrajinských občanů a přesídlení ruských občanů,“ napsal institut.

 

ISW promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…