V ČT mi chtěli zatrhnout obsadit do filmu Johna Boka. Režisér Hřebejk odhaluje

26.07.2022 18:12 | On-line

Režisér Jan Hřebejk se na festivalu v Karlových Varech rozhovořil o filmových producentech. Poukázal na to, že z historie si lidé pamatují hlavně ty dobré filmy. Ale mrzí ho, že se vytrácí filmový střed, tedy něco mezi velkoprodukcí s obrovským marketingem a filmy točenými na koleně. Vzpomenul si také, jak mu do natáčení „kafrali“ z ČT. Pár slov ztratil také k hnutí STAN. Zklamal ho Petr Hlubuček, který způsobil, že „taková pakáž jako Tomio Okamura může dvacet hodin mluvit v Parlamentě a pořád bude mít co říct“.

V ČT mi chtěli zatrhnout obsadit do filmu Johna Boka. Režisér Hřebejk odhaluje
Foto: Facebook
Popisek: Režisér Hřebejk protestuje proti Zdeňku Ondráčkovi

Hřebejk souhlasil, že se točí moc filmů, ale málo kvalitních filmů. To prý není nic specificky českého. Podotkl, že aby byl film dobrý, musí být jak dobře napsaný, tak zahraný, a navíc ještě musí mít dobrý marketing, aby se dostal do kin. Což u řady filmů nevyjde. Poznamenal, že lidem se zdá, že dřív bylo líp, protože vzpomínají na filmy, které obstály v testu historií. Že by se točilo málo dobrých filmů, ho tedy netrápí.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí
Spíše ho straší to, že se rozevírají nůžky mezi až průmyslovou tvorbou filmů s velkým marketingem a tvorbou filmů tak nízkonákladových, že už je to na nich vidět. Hřebejkovi vyhovuje to „něco mezi“, které právě mizí.

V každé televizi podle něho funguje korporátní myšlení. „Do věcí, do kterých by vám ani ve snu nenapadlo, aby vám někdo kafral, tak do toho kafrá,“ posteskl si Hřebejk. „Já už jsem z toho na nervy, protože vím, že to nevede k lepšímu,“ dodal režisér. Například v ČT si stěžovali, když do malé role obsadil disidenta Johna Boka. A když se ptal proč, z ČT přišla odpověď, že Bok je neherec. Hřebejk podotkl, že neherci byli i v jeho předchozích filmech a ČT ustoupila. Ale kdyby nebyl proslavený, prý by mu Boka zatrhli.

„To kdyby mi udělal Trojan před dvaceti lety, tak se popereme,“ řekl režisér. Nebo mu nechtěli povolit herce, protože na castingové fotce vypadal s vousy staře. Podobné hádky ho prý okrádají o energii. A není jediný, s něčím takovým se musel potýkat i Miloš Forman na vrcholu své kariéry.

Není to přitom poprvé, co si Hřebejk stěžoval na to, že mu do filmů někdo mluví. „Způsob, jakým se filmy produkují pro celý svět, pro Hollywood, nemá nic společného s tím, co se děje tady. Tady si na producenty hrají takoví obejdové, kteří jsou na půl gangstři a napůl producenti. To jsou lidi, kteří mají pocit, že když režisérovi poroučí, kdo tam bude hrát, mění svévolně hudbu nebo nechávají předabovat herce, což se mně neděje, jinak bych vraždil, tak si myslí, že to takhle ten film vzniká,“ uvedl v roce 2016.

Na přetřes přišla i role státu ve financování filmů. Hřebejk zmínil, že na malých trzích, jako je např. ČR, se filmy financují z více zdrojů a jedná se o složitou problematiku. „Lidé kolikrát mají pocit: Ale já ze svých daní nechci přispívat na ty blbý český filmy,“ zmínil Hřebejk a dodal, že řada pomoci státu jsou například ve formě pobídek, neboli daňových úlev pro filmaře. Dodal, že se jedná o motivaci pro hollywoodská studia, z jejichž natáčení zde spousta peněz zůstane.

Hřebejk komentoval i svou podporu hnutí STAN, momentálně namočeného v kauze Dozimetr. „Já si myslím, že politik, který takhle zdiskredituje demokratickou politiku a ještě takhle debilním způsobem, že je to vysoce společensky nebezpečná trestná činnost,“ míní. Dodal, že se nechce vymlouvat na to, že Hlubučka ani Rédla nezná. „To, že o tom taková pakáž jako Tomio Okamura může dvacet hodin mluvit v Parlamentě a pořád bude mít co říct, to že Karel Havlíček a tihle podvodníci budou vyprávět o kokainu v zadku a budou to mlít dokola, to je prostě tragédie, za kterou může ten Hlubuček,“ soudí Hřebejk.

Na podzim v komunálních volbách kandidovat nehodlá. Protože na to už nemá čas. Více než korupční kauza ho zasáhla smrt Věslava Michalika, který prý byl mezi Starosty vizionář a člověk, jenž mohl Česku hodně dát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…