VIDEO Revoluce, revoluce! Vrah! V New Yorku se kvůli OSN také demonstrovalo, byli jsme u toho

23.09.2016 20:30

Každoroční zasedání Valného shromáždění OSN v nejlidnatějším americkém městě je nejen o zásadních projevech světových státníků. Více než týdenní rokování s sebou nese i značná omezení pro místní obyvatele a stejně tak i množství demonstrací. Zpravodaj ParlamentníchListů.cz v New Yorku jeden z protestů zachytil.

VIDEO Revoluce, revoluce! Vrah! V New Yorku se kvůli OSN také demonstrovalo, byli jsme u toho
Foto: Radim Panenka
Popisek: Sídlo OSN v New Yorku na Manhattanu

Zasedání Valného shromáždění OSN, které se každoročně koná v sídle organizace na newyorském Manhattanu, s sebou tradičně nese řadu doprovodných akcí, summitů, extrémně přísných bezpečnostních opatření i demonstrací.

Hovoří se o tom, že Newyorčané, kteří v blízkosti sídla OSN bydlí, si po dobu zasedání Valného shromáždění berou dovolené a hromadně mizí z města. Není se čemu divit. Po dobu rokování jsou dokonce uzavřené i desítky ulic, které k sídlu OSN vedou a není možné v nich ani parkovat.

Pravidelně se koná i mnoho demonstrací. Protestující mají naproti sídlu OSN na První avenue vyhrazený prostor. Často se stává, že vedle sebe stojí stovky lidí, z nichž každá desítka demonstruje za nebo proti něčemu úplně jinému. Konflikty mezi nimi příliš nebývají. Často jde o tzv. lidskoprávní organizace věnující se problematice různých států včetně třeba Číny nebo některých islámských zemí.

Realita je taková, že si demonstrantů prakticky nikdo nevšímá, ať už jde o národní delegace nebo novináře. Spíš to patří ke koloritu zasedání. Někteří demonstranti pak raději vyrážejí na průvod městem, aby zaujali více lidí.

To byl příklad několika desítek demonstrantů, kteří burcovali k revoluci v Egyptě a svržení prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Do protestu byly zapojeny i děti, které při pochodu bubnovaly do rytmu. Součástí byly transparenty s hesly typu „válečný zločinec Sisi“. ParlamentníListy.cz vše zachytily na video, které nyní můžete zhlédnout:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…