Zla baba, Češi jsou králové. Srbsko žasne nad šarvátkou na akci Albrightové

27.10.2012 8:03

Madlenka dostala za uši! Češi jsou králové. Albrightová řádila kvůli Kosovu. Takovými titulky referovala řada srbských médií o úterním incidentu v Paláci knih Luxor, kde exministryně zahraničí USA podepisovala svoji knihu a čeští aktivisté jí připomněli její politiku během konfliktu na Balkáně.

Zla baba, Češi jsou králové. Srbsko žasne nad šarvátkou na akci Albrightové
Foto: redakce
Popisek: Srbský zpravodajský portál k úternímu incidentu na pražské autogramiádě Madeleine Albrigtové

Krátce po úterním konfliktu na akci Albrightové se některá média pustila do referování a hodnocení celé situace, která se podle očitých svědků odehrála jinak. Určité světlo do případu vnesla dvě autentická videa, která přinesly i ParlamentníListy.cz.

Spontánní protest proti politice Madeleine Albrightové, která byla jednou z hlavních iniciátorů bombardování někdejší Jugoslávie, vyvolal obrovský ohlas v Srbsku, kde o něm psala prakticky všechna média.

Albrightová řádila. Trápí ji svědomí?

Redakce ParlamentníchListů.cz proto vybrala několik zpravodajských serverů, které většinou zveřejnily i zmíněné video, a přináší jejich pohled na celou událost.

Srbský zpravodajský server Alo! článek uvedl titulkem „Madeleine Albrightová řádila kvůli připomínce Kosova“ a dále píše, že bývalá americká ministryně zahraničí doslova zdivočela, když se v Praze setkala s členy českého sdružení „Přátelé Srbů na Kosovu“ a popiskem pod její fotografií se řečnicky ptá, zda ji trápí svědomí. Celý článek je též opatřen popiskem "ZLA BABA" (viz obrázek).

„Aktivisté sdružení „Přátelé Srbů na Kosovu“ velmi vstřícně a klidně požádali Albrightovou, aby jim podepsala ještě jedno své dílo, přičemž jí ukázali plakáty a disky s údaji o zločinech nad Srby. Následovala tvrdá a nezákonná reakce ochranky a došlo přitom k verbálnímu i fyzickému napadení aktivistů. Madeleine Albrightová velmi brzy ukázala svojí pravou tvář, i když se pokoušela předstírat klid a nezájem, a vyskočila ze židle a začala na přítomné křičet,“ uvádí portál Alo!, který navíc připomíná, že se akce zúčastnil i režisér Václav Dvořák, autor dokumentu Uloupené Kosovo a poslanec Jaroslav Foldyna.

Exministryni se nelíbila společná fotka s kosovským premiérem

Internetový portál srbské televize a rádia rts.rs pod titulkem „Nepříjemná připomínka pro Albrightovou“ píše, že české sdružení Přátelé Srbů na Kosovu pokazilo promoci nové knihy bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové v Praze, jelikož ji žádali, aby se jim podepsala na fotografie s kosovským premiérem a bývalým politickým lídrem UČK Hashimem Thačim.

RTS (srbská televize a rádio): Nepříjemná připomínka pro Albrightovou

„Češi jsou králové: Přivedli Madeleine Albrightovou k šílenství kvůli Kosovu,“ píše v titulku svého článku portál Smedia.rs. „Češi, kteří podporují Srbsko ve věci Kosova, se střetli s Madeleine Albrightovou, bývalou americkou ministryní zahraničí. K incidentu došlo na promoci její knihy. Albrightová se po několika minutách vrátila k podepisování knihy a přítomné přesvědčovala, že válečný zločinec není ona, ale ti, kteří udělali scénu,“ uvádí dále server www.smedia.rs.

Smedia.rs: Češi jsou králové: Přivedli Madeleine Albrightovou k šílenství kvůli Kosovu

Zmatek a obvinění z krveprolití

Portál Pravda.rs píše o zmatku na autogramiádě Madeleine Albrightové. „Češi ji obvinili z krveprolití,“ uvozuje svůj text. „Při promoci knihy bývalé americké ministrině zahraničí Madeleine Albrightové v Paláci knih Neoluxor došlo k všeobecnému zmatku, když jí aktivisté sdružení „Přátelé Srbů na Kosovu“ požádali, aby podepsala plakáty s údaji a fotografiemi o zločinech nad Srby.

Tentýž web navíc i cituje vyjádření jednoho z účastníků protestu, člena sdružení Přátelé Srbů na Kosovu, Daniela Huby. Ten vysvětluje účel protestu. „Madeleine Albrightová ze své funkce ministryně zahraničí USA prosadila bombardování Svazové republiky Jugoslávie v roce 1999 letadly NATO bez mandátu OSN, podpořila džihád v Bosně v letech 1992-1995, manipulovala s fakty kolem Srebrenice a osobně vydělala na privatizaci kosovských telekomunikací. Měla by za svá politická rozhodnutí nést následky a přiznat zodpovědnost za krveprolití, která si vyžádala několik tisíc civilních obětí,“ uzavírá vyjádřením Daniela Huby server Pravda.rs o úterním pražském incidentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…