Lukáš Kovanda: Hypotéky jsou nejdražší za bezmála tři roky - a v příštím roce dále zdraží

20.12.2017 8:37

Tuzemské hypotéky v listopadu zdražovaly třetí měsíc v řadě. V průměru dle Fincentrum Hypoindex vykázaly sazbu 2,15 procenta. To je nejvyšší úroveň od března roku 2015. Z dlouhodobého hlediska jsou ovšem stále poměrně levné.

Lukáš Kovanda: Hypotéky jsou nejdražší za bezmála tři roky - a v příštím roce dále zdraží
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Meziročně je však i tak patrné určité ochlazení na hypotečním trhu. Objem nově poskytnutých hypoték byl letos v listopadu o více než třetinu nižší než loni v listopadu. Stejně tak jejich počet meziročně poklesl o více než třetinu.

Důvodem však není jen samotná výše sazeb hypoték, ale i fakt, že rostoucímu počtu Čechů se již zajídá koupě nemovitosti za vyšponovanou cenu. Samotná Česká národní banka pokládá ceny nemovitostí v České republice za přifouknuté. Proto ostatně také žádá komerční banky, aby si vytvářely „polštář na horší časy“, když jim zvyšuje takzvanou sazbu proticyklické kapitálové rezervy.

V příštím roce poptávka po hypotékách dále opadne. A to navzdory pokračující prosperitě české ekonomiky a citelnému růstu reálných mezd. Česká národní banka totiž bude znatelně utahovat měnové šrouby a zdražovat tak bankám zdroje na mezibankovním trhu. Do konce roku 2018 nelze vyloučit ani pětinásobné zvýšení základní úrokové sazby ČNB.

Dopad zpřísňování měnové politiky do hypotečních sazeb jednotlivých komerčních bank bude tlumit ostrý konkurenční boj mezi nimi a přebytek likvidity v českém bankovním systému. Banky se tak budou snažit hypotéky zdražovat jen velice opatrně, aby se příliš razantním zvýšením sazby nepřipravily o tržní podíl. Výsledkem bude pozvolnější tempo růstu hypotečních sazeb, než jaké by teoreticky odpovídalo podmínkám na mezibankovním trhu.

Například dvanáctiměsíční sazba mezibankovního trhu PRIBOR je už dnes na vyšší úrovni – necelého jednoho procenta –, než byla v listopadu 2012. Tehdy ovšem průměrná sazba hypoték byla o více než jeden procentní bod vyšší než dnes, když činila 3,17 procenta. Je tedy ovšem zjevné, že existuje prostor k dalšímu poměrně znatelnému růstu hypotečních sazeb, který dále nabere na dynamice s příchodem roku 2018.

Průměrná sazba hypoték tak poměrně záhy dosáhne tříprocentní úrovně. Na dosažení pěti- a až takřka šestiprocentní úrovně průměrné úrokové sazby hypoték, kterou jsme zaznamenali v předkrizovýchletech 2007 a 2008, to ale ani v roce 2018 rozhodně nevypadá.

Lukáš Kovanda, ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…