Státní veterinární a potravinová správa Slovenské republiky (SVS) prostřednictvím jejího ústředního ředitele Josefa Bíreše znovu potvrdila to, co se mezi spotřebiteli dlouhodobě šeptá. Nadnárodní potravinové korporace považují lidi ve střední a východní Evropě za druhořadé, neboť potraviny, co nabízejí spotřebitelům na západě, jsou mnohem kvalitnější než ty, které si nejen Češi, Slováci, Chorvati, Bulhaři, Estonci, Rumuni, Litevci či Lotyši kupují v zahraničních super a hypermarketech.
Nadnárodní korporace si tak evidentně stále myslí, že potraviny a další zboží nižší kvality dokážou pod stejnou značkou a ve stejném obalu výhodně prodat v chudší části Evropy spotřebitelům - a oni si toho ani nevšimnou. Není to vlastně forma rasismu, o němž se v Bruselu tolik diskutuje?
Argument o odlišných chutích
Obyvatelé střední a východní Evropy nejenže mají výrazně nižší platy než lidé na západě, ale za nekvalitní zboží, jímž jsme tu doslova zaplaveni, musí ještě i více zaplatit. Řešení tady je, vždyť největší sílu mají lidé ukrytou v peněženkách. Pokud by si to spotřebitelé uvědomili a spojili se, mohli by veškeré nekvalitní západní zboží bojkotovat. Necháme se tedy stále potravinovou mafií donekonečna lhát?
Ministryně zemědělství a rozvoje venkova SR Gabriela Matečná na tiskové konferenci 14. února 2017 oznámila, že po laboratorních analýzách 22 výrobků, které se prodávají v Rakousku a na Slovensku (a totéž, co pro Slovensko, platí stoprocentně samozřejmě i pro nás) pod stejnou značkou, patří ty u nás prodávané k méně kvalitním ve srovnání s těmi u našich západních sousedů
"Výsledky testů potvrdily obavy, které jsme již několikrát tlumočili i na evropské půdě. Až u poloviny výrobků jsme našli výrazné rozdíly značně ovlivňující jejich kvalitu. To vše samozřejmě v neprospěch mezinárodních produktů, prodávaných zde. Spotřebitel má právo na stejnou kvalitu téže značky bez ohledu na zemi původu nebo zemi nákupu. Argument, že spotřebitelé upřednostňují různé regionální chutě, neobstojí. Náš spotřebitel určitě neočekává umělá sladidla a barviva, více éček nebo menší podíl masa než ten rakouský."

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV