Víme, co se doopravdy dělo a stalo u Klause a co se o něm v zákulisí říká

04.09.2013 14:50

Pravicový volební blok Hlavu vzhůru! minulý pátek oznámil, že mu exprezident Václav Klaus přislíbil jasnou podporu ve volbách. Bývalý prezidentův tajemník Ladislav Jakl tuto informaci relativizoval. Podle informací redakce od účastníků schůzky ale Klaus opravdu explicitně slíbil uskupení Hlavu vzhůru! exkluzivní podporu.

Víme, co se doopravdy dělo a stalo u Klause a co se o něm v zákulisí říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus a Jana Bobošíková, ilustrační koláž

„Dnes odpoledne se u prezidenta Václava Klause sešla široká skupina zástupců politických subjektů i jednotlivců, kterým osud naší země není lhostejný. Podařilo se najít shodu na tom, že je třeba vytvořit silný volební blok stejně smýšlejících lidí, který nabídne občanům České republiky cestu ke svobodě a prosperitě. Všichni zúčastnění se shodli na vzniku nového volebního bloku s názvem: ´Hlavu vzhůru!´, který bude kandidovat s podporou Václava Klause v nadcházejících parlamentních volbách,“ uvedl blok Hlavu vzhůru! ve svém pátečním prohlášení.

Ladislav Jakl ale explicitní a exkluzivní podporu ve svém vyjádření poněkud relativizoval. „U toho přijetí jsem byl. V. K. na něm uvítal iniciativu mnoha skupin a jednotlivců udělat něco s dnešní beznadějnou politickou scénou. O své případné podpoře a jejích formách ale rozhodne sám i podle příštích kroků této skupiny. Rozhodně jí neposkytl své jméno k volnému užívání,“ poslal Jakl v SMS ParlamentnímListům.cz.

Klaus slíbil podporu ve volbách oficiálně

ParlamentníListy.cz tedy oslovily několik dalších účastníků schůzky, jak to bylo ve skutečnosti. A ti se shodují, že Klaus byl iniciativou potěšen a přislíbil exkluzivní podporu subjektu Hlavu vzhůru!. Tak již ostatně učinil ve svém oficiálním prohlášení, když oznámil, že kandidovat do sněmovny nebude.

„Tímto pokusem pro mne nic nekončí. V průběhu následujících dvou měsíců rád aktivně pomohu těm, kteří i beze mne do tohoto volebního souboje půjdou,“ uvedl Klaus, který v tomto prohlášení výslovně ocenil i práci Jany Bobošíkové na integraci pravice.

„Nesmírně oceňuji, že mnoho jednotlivců, politických hnutí i menších politických stran bylo ochotno překročit nejen své názorové rozdíly, ale i rozdílnost svých bývalých politických angažmá, kdy si často byli spíše soupeři než spojenci. K různým spekulacím chci jasně říci, že nejvíce pozitivního v tomto pokusu o rychlé vytvoření nového politického subjektu vykonala Jana Bobošíková. Našel jsem v ní největší ochotu hledat řešení, které by mohlo integrovat velmi různorodou skupinu lidí obdobně cítících vážnou situaci naší země a tragický stav naší politické scény. Jí chci poděkovat zvlášť,“ uvedl oficiálně Klaus.

Volební blok Hlavu vzhůru! vznikl právě ze subjektů, které jednaly před tím s Klausem o možnosti, že by kandidoval do sněmovny jako předseda strany Hlavu vzhůru!. Název Hlavu vzhůru! pochází od něj.

Jak schůzka probíhala

Na schůzku iniciovanou Borisem Šťastným dorazilo zhruba 20 lidí z pravice včetně Michala Doktora, Zdeňka Proseka, Jany Bobošíkové a dalších. Nejprve s nimi Klaus mluvil na dvorku zámečku na Hanspaulce a pak je pozval dovnitř. Zástupci pravicových subjektů Klausovi poděkovali za jeho dosavadní snahy, řekli mu, že jeho rozhodnutí chápou a že by ocenili, kdyby volební subjekt aktivně podpořil, jak již Klaus předeslal ve svém oficiálním prohlášení.

Zhruba hodinové setkání prý bylo velice přátelské a někteří účastníci byli z Klausovy podpory dokonce i „naměkko“. Klaus dokonce žertoval, že když se v jedné místnosti sejdou kuřák Zdeněk Prosek i militantní antikuřák Boris Šťastný, je to skoro zázrak. Klaus také prozradil, že připravuje knihu s názvem Česká republika na křižovatce, která by mohla zapadnout do ideového konceptu a korespondovala s novým projektem.

Sami pravičáci řekli, že nechtějí používat slovo „Klaus“ či „klausovci“ v názvu strany, neboť jim přišlo hloupé, že by se tak opičili po levicových zemanovcích. Michal Doktor navrhoval název Svornost. Shoda padla nakonec ale na název Hlavu vzhůru!, protože s ním sám Klaus počítal pro svůj zvažovaný projekt a protože to bylo heslo jeho kampaně ještě v dobách ODS. Hovořilo se, že by na bilboardech mohlo být jméno kandidáta a volební blok Hlavu vzhůru! a pod tím „S podporou Václava Klause“.

Klaus není zrádce a podrazák

Po velmi příjemném a motivujícím setkání s Klausem byli podle informací redakce ale klausovci z projektu Hlavu vzhůru! poněkud překvapeni prohlášením Ladislava Jakla. „Ladislav Jakl byl také na schůzce. Zdálo se, že mu to nebylo moc po chuti. Byl zamlklý a zamračený. Václav Klaus ho trochu pošťouchl, když zažertoval o Jaklově kandidatuře na prezidenta s ´jeho pivním spolkem´,“ řekl redakci jeden z dvaceti účastníků schůzky.

O Jaklově SMS se tedy začalo spekulovat, jaký má důvod, když Klaus sdružení explicitně podpořil. Existují zhruba tři verze. První je, že si to Klaus s podporou projektu rozmyslel a prostřednictvím Jakla svou dřívější podporu zpochybnil. „Václav Klaus je znám tím, že drží své slovo a rovněž znám i svou loajalitou. Nevěřím tedy, že zradil a odkopl své přátele a že by byl podrazák. Věřím, že nás ve volbách exkluzivně podpoří, jak nám to explicitně slíbil. Nevěřím tomu, že by pan prezident chtěl poškodit své přátele. Pan Jakl to setkání asi špatně pochopil,“ řekl redakci další účastník schůzky.

Jakl kandiduje za Svobodné, kteří jsou soupeři Hlavu vzhůru!

Druhá verze je, že sám Jakl je proti tomu, aby Klaus tento projekt podporoval, a tak se svým vyjádřením tento projekt pokusil poškodit. Jakl totiž sám neúspěšně kandidoval na prezidenta za Stranu svobodných občanů Petra Macha a tuto stranu dlouhodobě podporuje. Svobodní také nový projekt ostře napadají. Petr Mach sám navíc informoval, že by měl Ladislav Jakl kandidovat v komunálních volbách za Svobodné. Čili motivem může být řevnivost či žárlivost a že si chce Jakl přihřát vlastní polívčičku.

„Ladislav Jakl je registrovaným příznivcem Svobodných a mám informaci, že pravděpodobně půjde do primárek v komunálních volbách a na Praze 1, kde bydlí, se bude chtít ucházet o hlasy voličů,“ prozradil na tiskové konferenci Mach.

Ladislav Jakl však poté pro ParlamentníListy.cz tuto informaci popřel. „Informace o mé případné kandidatuře za Svobodné příští rok v komunálních volbách je stará několik měsíců a nemá nic společného s děním posledních dnů a týdnů. Nemám v úmyslu poškozovat nový subjekt, jen si myslím, že má každý mluvit za sebe a popřípadě sám deklarovat svou podporu. Ne že to za něj budou říkat jiní,“ uvedl Jakl.

Ladislav Jakl však poté pro ParlamentníListy.cz tuto informaci popřel. „Informace o mé případné kandidatuře za Svobodné příští rok v komunálních volbách je stará několik měsíců a nemá nic společného s děním posledních dnů a týdnů. Nemám v úmyslu poškozovat nový subjekt, jen si myslím, že má každý mluvit za sebe a popřípadě sám deklarovat svou podporu. Ne že to za něj budou říkat jiní,“ uvedl Jakl.

Třetí, spíše „konspirační teorií“ je, že současná hra je připravená, aby média byla udržována v pozornosti, aby o Hlavu vzhůru! psala a nakonec by Klaus s velkou parádou Hlavu vzhůru! podpořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…