Popelka opět v akci - chystá další odpor proti vládě. Čtěte, co říká o volbě prezidenta

13.01.2013 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Hovoří se o něm jako o zakladateli vloni velmi úspěšné protestní iniciativy Holešovská výzva. I když se objevují názory, jež to mohou do jisté míry zpochybňovat, jisté je, že tento již v minulém režimu politický bojovník o sobě dal opět velmi hlasitě vědět. Dokonce až tolik, že se objevily hlasy a nápad, aby kandidoval na prezidenta republiky v právě probíhající přímé volbě. I když se sice nakonec nedostal až k tomu, aby jeho jméno bylo vytištěné na volebních lístcích, ParlamentníListy.cz se na jeho názory po bezmála roce zeptaly. Zde jsou...

Popelka opět v akci - chystá další odpor proti vládě. Čtěte, co říká o volbě prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slávek Popelka v půlnočním rozhovoru

Pane Popelko, jak obyčejně trávíte tento půlnoční čas mezi sobotou a nedělí?
Spím. Během dnů, a to i víkendových, mám totiž stále hodně práce.

Ta práce se týká přípravy sněmu Holešovské výzvy, který jste oznámil na 19. ledna - tedy bezmála po roce od doby, kdy se konala konference Holešovské výzvy - je to tak?
Ano. Je to tak, tentokrát se sněm uskuteční v Národním domě na Náměstí Míru. Věřím, že sál, který máme pro ty účely objednaný, možná nebude stačit kapacitně, proto máme objednanou i velkoplošnou obrazovku, aby mohli lidé sledovat události uvnitř sálu také zvenku.

Nezlobte se, ale musím v těchto souvislostech podotknout, že minulý rok ty aktivity nakonec nijak slavně nedopadly, a Holešovská výzva jako protestní iniciativa velmi oslabila. Máte pocit, že je šance to teď napravit?
Ano, Holešovská výzva přes všechno naše nasazení začala významně ochabovat po loňském 15. březnu - tedy po dnu, kdy se podařilo lidi vyburcovat, aby přišli do ulic českých měst. Iniciativa doplatila na to, že se do ní zapojili lidé, pro které bylo důležitější vlastní ego než blaho národa. Je to tak, ale protože i negativní věci mohou být k něčemu dobré, nyní doufám, že v odkazu Holešovské výzvy pokračují lidé, kterých je sice možná trochu méně, ale o to intenzívněji své práci věří a o to upřímněji se na ní podílejí. To je pozitivní a asi to tak muselo být - oddělilo se takříkajíc "zrno od plev". I když to mnohdy bylo bolestivé...

Více půlnočních rozhovorů ZDE

Nedávno prosákla na veřejnost informace, že Holešovské výzvě budou pomáhat i Věci veřejné. Můžete to nějakým způsobem upřesnit a specifikovat?
Nikoli Věci veřejné, ale jen Vít Bárta. Ano, rozhodl se nám pomoci a my to velmi vítáme a jsme mu za to vděční. Posune podporou naší myšlenky totiž vše  opět o kus dál.

Jde zřejmě asi i o finanční podporu?
Ano. Opět vyjedou totiž do ulic ozvučená auta, tak jako vloni, budou se tisknout letáky - my to ani jinak neumíme. To vše samozřejmě stojí peníze. S pomocí Víta Bárty brzy plánujeme spustit také nové webové stránky Holešovské výzvy.  Devátého února se totiž uskuteční v Praze velká demonstrace, a o té je třeba náležitě informovat.

Tento víkend se nese ve znamení první přímé volby prezidenta. Určitě Vám neunikl vývoj posledních týdnů a vyřazení například Tomia Okamury z toho, aby se o Hrad mohl ucházet. Co si o tom myslíte?
Samozřejmě, že jsem ty události sledoval. Mohu k tomu říci jen jednu základní podstatnou věc - ta prezidentská volba je nelegitimní. Vyhlásila ji totiž nelegitimní vláda. Není ani demokratická, protože pokud bylo stanoveno, že kandidát musí nasbírat 50 tisíc podpisů, byli automaticky vyřazení ze hry ti kandidáti, kteří nemají miliony na kampaň, na tým. To je nedemokratické. Proto dle mého i prezident, který bude zvolen, nemůže být pokládán za legitimní hlavu státu. A co se týká Tomia Okamury - setkal jsem se s ním, slíbil, že vystoupí i na našem sněmu toho 19. ledna. Jeho vyřazení jako kandidáta bylo účelové, nehodil se prostě do rozehrané hry.

Ovšem i Vy jste zpočátku byl mezi kandidáty...  Tehdy bylo zajímavé, že jste v jednom z rozhovorů prozradil  svůj postoj k jisté formě globální vlády. Můžete to upřesnit?
Máte na mysli onu odpověď, že se lidstvo dostává do fáze, kdy planetární vláda bude nezbytností? Ano, to si myslím a také to, že ta vláda by ale měla rozhodovat jen o záležitostech majících globální dopad. Ne o vnitřních záležitostech jednotlivých zemí, které musí zústat svobodné a nezávislé. Předpokladem pro vytvoření celosvětové vlády je také to, že bude složena z nejlepších zástupců obyvatel planety, ne z bankéřú a představitelů nadnárodních korporací..

Tím se pak také nabízí i otázka na Váš postoj k Evropské unii?
Evropská unie je dnes už spíše přítěží, hlavně pro malé země jako je ČR. Jsem pro vystoupení z Unie a pro vyslovení požadavku náhrady škody za likvidaci značné části naší ekonomiky. Pravdou také je, že peníze budou postupně ztrácet hodnotu, budou se hroutit i takové měny jako je euro a dolar. V ne příliš vzdálené budoucnosti instituce tipu České národní banky a dalších mezinárodních finančních korporací ztratí většinu svého vlivu, proto až tolik nezáleží na tom, kdo je povede...

Tak to bylo malé odbočení od těch nejaktuálnějších  událostí, nicméně ještě se k nim vraťme. Kdo podle Vás nakonec v té právě probíhající přímé volbě prezidenta uspěje?
Víte, já byl i za minulého režimu několikrát jako politický delikvent uvězněn, nějaké kontakty s podobně postiženými lidmi z té doby mám dosud. A od nich zaznívá to, že ruští vlivní jedinci rozhodli, že prezidentem bude Miloš Zeman. Zřejmě to tak tedy bude. Pokud bych měl doporučit ostatním, koho volit - i s ohledem na to, co jsem řekl výše - tedy že volbu nepovažuji za legitimní - tak bych jen zdůraznil to, aby lidé volili takového člověka, který není propojený se současnou mocí. Jinak půjdeme jen "z louže pod okap".

Zmínil jste, že jste byl za minulého režimu politickým vězněm. Co si myslíte o amnestii, kterou prezident Václav Klaus k Novému roku udělil?
Ani Václav Klaus není legitimním prezidentem, je přece všeobecně již známo, že hlasy při jeho zvolení byly koupené. Tudíž ani amnestii, kterou vyhlásil, nelze za platnou považovat. Pravdou však je, že Klaus udělil pardon hlavně opět jen lidem jemu či jedincům, za ním stojícím, nějak spřízněným. To je pro většinu Čechů a Moravanů skutečnou ranou pro jejich víru ve spravedlnost v této zemi.

Jak už jsem uvedla, i Vy jste byl na počátku jedním z kandidátů na boj o Hrad. Pokud byste se býval Vy stal tedy prezidentem, komu byste eventuálně tedy tresty prominul?
Asi lidem, kteří by spáchali první trestný čin bez použití násilí či ublížení na zdraví z existenčních důvodů, z bídy, z nouze. Takoví totiž v naší zemi skutečně žijou. Uvažoval bych například ale také o udělení milosti panu Kájínkovi, mnohé okolnosti totiž naznačují, že není vrahem....Kupčení s milostmi, kterého jsme byli svědky u současného prezidenta, považuji za nehoráznost a důvod k okamžité abdikaci...

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…