Štěch už zná neúspěšný scénář koaličního vyjednávání. I jak se mu vyhnout

12.11.2013 18:20

Povolební vyjednávání o možné budoucí vládě jsou teprve v počátcích, začíná se ale mluvit o některých možných zádrhelech a programových bodech, z nichž není možné ustoupit. ParlamentníListy.cz oslovily několik politiků ČSSD včetně členů vyjednávacího týmu, co podle nich může být největší problém. Nejčastěji zazněla dvě slova: církevní restituce.

Štěch už zná neúspěšný scénář koaličního vyjednávání. I jak se mu vyhnout
Foto: Martin Vlček
Popisek: Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch (ČSSD)

O tom, že velkým zádrhelem v dohodě o možné koalici nejspíš bude otázka církevních restitucí, promluvil pro server ParlamentníListy.cz v pondělí také novinář a politický analytik Erik Best.

„Dopředu nevíme, jaký důraz na to budou klást lidovci. Umím si ale představit, že církevní restituce mohou být důvodem, proč nedojde k sestavení vlády. Neznamená to, že to předpovídám, vůbec. Ale může to být největší problém. Daně takový problém nebudou,“ odhadl ve svém komentáři Best.

Možnost nějaké změny zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi připustil i šéf ANO Andrej Babiš, jehož hnutí se tím ve svém programu nijak nezabývalo. Podle všeho ale stále platí, že pro KDU-ČSL je to uzavřená kapitola.

Vážné neshody mohou nastat, připustil Štěch

Redakce ParlamentníchListů.cz oslovila několik politiků sociální demokracie, včetně dvou členů vyjednávacího týmu ČSSD, s dotazy, v čem může být největší problém při jednáních s možnými koaličními partnery a z čeho by sociálnědemokratická strana neměla ustupovat.

„Jsme na začátku jednání, je těžké v tuto chvíli dělat nějaké úsudky, jaké budou výsledky. Přeji si, aby se mluvilo o podstatě záležitostí a šlo se dovnitř problémů a pak vidím šanci na úspěch. Pokud se bude jednat povrchně a trvat na tom, že každý máme ve svém programu něco a to je dokonalé, potom by mohlo dojít k vážným problémům a neshodám,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Senátu a člen vyjednávacího týmu ČSSD Milan Štěch.

Pokud se podle jeho slov najde snaha o konstruktivní jednání, šance na dohodu určitě existuje. „Každý z těch subjektů něco voličům slíbil. Jedni vyšší důchody, druzí vylepšení situace rodinám s dětmi a třetí, že sníží DPH na potraviny, léky a další položky. Všechno to bude závislé od toho, zda na to budou finanční zdroje, což se může zajistit hospodářský růstem, anebo lepším výběrem daní. Když bude všechno realisticky propočítané, je šance se dohodnout,“ míní Štěch.

"Z čeho neustoupíme? To by nebylo taktické"

„V otázce církevních restitucí je potřeba se podívat pravdě do očí, v jaké atmosféře a jakými politickými metodami to bylo prosazeno. V tom by asi nikdo pokračovat nechtěl. Stačí se podívat, jak dopadly ve volbách strany, které restituce protlačily. Je nutné v této věci respektovat názory voličů,“ pokračuje Milan Štěch.

Ten však nechtěl formulovat největší priority ČSSD, z nichž by strana při jednání neměla ustoupit. „Nebylo by to ode mě taktické. Náš program je provázaná záležitost. Když jsme mluvili o tom, že je třeba zajistit hospodářský růst, musí se k tomu vytvořit stabilní a ekonomicky zajištěné prostředí. Aby se lidem lépe žilo, je také třeba dělat nějaká ekonomická opatření. Jde tedy o provázané věci, a pokud bych teď označil, že je něco superprioritního, vyznělo by to, že ostatní věci důležité nejsou,“ dodal ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz šéf Senátu za ČSSD Milan Štěch s tím, že programy ČSSD, ANO a KDU-ČSL jsou si docela blízké a je nutné je naplnit směrem k občanům.

Změna církevních restitucí musí být prioritou

Poslankyně ČSSD a ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová uvedla, že nechává na stranickém vyjednávacím týmu, k jakým kompromisům se dobere. „Určitě by se ale nemělo ustoupit v otázce církevních restitucí, kde už byly pokusy o zákonné opatření kolem areálu Pražského hradu, což se nakonec stoplo. Tyto anomálie by se ale měly řešit a neměli bychom v tom ustoupit, protože některé věci v tom jsou hrozně netransparentní. Zejména vyplácení finančních částek. Sporné to je, ale pan premiér Rusnok už nechtěl, aby to řešila vláda v demisi, takže teď se pro budoucí vládu jen zpracovává analýza,“ sdělila pro ParlamentníListy.cz Benešová.

„Církevní restituce budou třeba řešit a novou vládu to čeká. V případě sporu o budovy v areálu Hradu jde jen o jeden případ z mnoha. Takových věcí bude víc,“ je přesvědčena sociálnědemokratická poslankyně Marie Benešová.

Valorizace důchodů a miliardy církvím, z toho ČSSD couvnout nesmí

Stínový ministr financí a poslanec za ČSSD Jan Mládek je přesvědčen, že pro kompromis existuje prostor i v případě církevních restitucí. „Sociální demokracie nikdy neodmítala církevní restituce jako takové, ale pouze viděla jejich nepřiměřený rozsah. A otázka zvýšení korporátní daně a další tyto věci budou předmětem jednání,“ uvedl Mládek.

A z čeho by ČSSD při jednáních neměla ustoupit? „Nedovedu si představit, že bychom ustoupili od valorizace důchodů a nedovedu si představit, že církevní restituce necháme tak, jak jsou,“ doplnil jednoznačně ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD Jan Mládek.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Nemělo by se zapomínat na to, že volby vyhrála ČSSD a její program

„Když se lidé chtějí domluvit, tak se domluví a každá věc má množství řešení, nikoli jen jedno,“ sděluje členka vyjednávacího týmu sociální demokracie a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Podle jejích slov se při takovýchto jednáních není možné držet pouhého „ano, ano či ne, ne“. „V této chvíli hledáme to, na čem se shodujeme. Ty věci, kde to vypadá na rozdílný názor, budou záležitostí kompromisů. Jsem ale hluboce přesvědčena o tom, že zde vůle je a řešení najdeme,“ věří Gajdůšková.

„Priorita pro občany této země je stabilní vláda a jsem přesvědčena, že my tuto prioritu ctít musíme i jako politická reprezentace,“ říká členka pětičlenného vyjednávacího týmu ČSSD.

Alena Gajdůšková míní, že sociální demokracie při vyjednáváních dělá maximum pro to, aby uplatnila svůj volební program. „Ve volbách zvítězil program sociální demokracie. A když se podíváme na program ANO a KDU-ČSL, míra shody je veliká. Stanovovat v tuto chvíli nějaké nepřekročitelné meze není šikovné,“ řekla ParlamentnímListům.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…