Lidé na Václaváku: Vládní svině, ryjeme držkama v zemi

21.04.2012 21:14

Podle některých prostestujích, kterých se podle šéfa odborů Jaroslava Zavadila sešlo na Václavském náměstí přes sto tisíc, je situace vážná jako v roce 1989.

Lidé na Václaváku: Vládní svině, ryjeme držkama v zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protivládní demonstrace na Václavském náměstí

Asi šedesátiletá žena, která přišla podpořit odboráře a další organizace, které protestují proti vládě a chtějí její demisi, je velmi naštvaná.

„Je to jak v roce 1989, ryjeme držkama v zemi, jak říkal Karel Kryl,“ zlobí se v odpoledním slunci. Její vrstevník jí přitakává.



„To je teprve začátek. Ty vládní svině budou před náma utíkat jako krysy. Vysmívaj se lidem, co chodí do práce,“ vzkazuje vládě šedesátník.



Václavské náměstí je ucpané, včetně metra a přilehlých ulic. Odboráři vyzvali k tomu, aby lidé paralyzovali celou zem, dokud  vláda nepadne. "Nastal čas, abychom republiku zachránili sami. Potřebujeme novou ústavu, která bude sloužit občanům, a ne jen politikům a jejich kmotrům," řekl šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.



Jaroslav Zavadil kritizoval ČT, že uvádí, že je na Václavaském náměstí jen 40 tisíc lidí. Podle něj to je 120 tisíc. "Česká televize opět lže," zlobil se.

Nečas: Bude chaos

Premiér a předseda ODS Petr Nečas k demonstraci uvedl: "Respektuji právo občanů vyjádřit svůj názor demokratickou formou. Jsme ve svobodné zemi a součástí Evropy, kde jsou podobné protesty běžné. Odmítám však politizaci akce odborů, kterou představitelé ČSSD a KSČM zneužívají pro svoji předvolební kampaň. Jejich zájmy a prostředky jsou totožné: chaos, negace, konec nezbytných reforem, absence věrohodné alternativy. To bych považoval za velké nebezpečí pro naši ekonomiku v dnešní situaci, kdy se řada evropských zemí potýká s mnohem většími problémy a musí provádět mnohem bolestivější zásahy do životní úrovně obyvatel."

Podle Nečase to není vláda, která odmítá dialog. "Proto se nemůžeme chovat populisticky, proto musíme pokračovat v rozpočtově zodpovědné politice snižování zadlužování státu. Chceme o ní diskutovat i s odbory, a není to vláda, kdo tato jednání bojkotuje," zdůraznil premiér.




Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, jas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…