Začnou krachovat banky. Pak Řecko vystoupí z EU, předvídá Šichtařová

14.06.2012 21:39

Podle informací ParlamentníchListů.cz není vyloučeno, že už v pátek či v horizontu několika následujících dní může dojít v Řecku k uzavření některých bank. To by dramaticky přiblížilo možný odchod země z eurozóny. Že lze podobné zprávy na finančních trzích registrovat, potvrdila redakci i ekonomka Markéta Šichtařová.

Začnou krachovat banky. Pak Řecko vystoupí z EU, předvídá Šichtařová
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

„Na trzích se říká ledacos a je pravda, že se tam objevuje i tato informace. Ovšem je velice těžké posoudit, zda tyto spekulace mají reálný základ. Každopádně vyloučit se to nedá a lze to označit za realistické,“ reagovala ředitelka společnosti Next Finance na dotaz ParlamentníchListů.cz.

Varovné signály tu jsou

„Z našich vod se to nicméně potvrdit nedá,“ dodala. „Potvrdit by to mohla Centrální banka Řecka nebo některá z globálních bank obchodujících s řeckými bankami. Je jasné, že to, že je banka na suchu a nemá likviditu, nevyhlásí předem. Takže my to můžeme jen číst z jistých varovných signálů,“ vysvětlila ekonomka.

„Ovšem to jsou varovné signály, které se třeba objeví několik hodin před tím, než se taková věc stane. Známe to i od nás,“ připomněla Šichtařová. „Když bankrotovala IPB, mohli jsme vidět, že těsně před tím, než byla převzata ČSOB, tak na trhu ohromně letěly dolů ceny akcií, dluhopisů a pokladničních poukázek,“ popsala ekonomka.

Viděli jsme to u IPB

Podle ní přitom pro zmíněný jev nebylo žádné rozumné vysvětlení. Kromě jednoho: „Totiž, že IPB už je tak na suchu, že si lidi vybírají vklady a banka nutně potřebuje likviditu a tím pádem vyprodává úplně všechno, co má ve svém portfoliu.“

„No a z toho, jak IPB dávala na trhu úplně všechno pod cenou, se dalo při troše jisté fantazie vydedukovat, že má asi problémy. Podobné varovné signály sice můžeme pozorovat v případě řeckých bank, jenomže říci, že je to signál malé likvidity, by bylo příliš snadné. U Řecka existují i jiná vysvětlení,“ míní Šichtařová.

Možná za to můžou volby

„Možné vysvětlení je třeba to, že pátek je poslední den před volbami v Řecku a tak všichni, kdo můžou, vyprodávají jakákoliv řecká aktiva. Takže to nemusí ještě být signál, že řecké banky mají problém,“ řekla ekonomka ParlamentnímListům.cz. „Každopádně je třeba říci, že scénář, že řecké banky zůstanou bez likvidity a tím pádem budou zavřené, jsme už asi před třemi týdny predikovali jako velice realistický scénář. Není to tedy žádné sci-fi."

Současně ekonomka popsala možný scénář: „Pokud banky v důsledku runu zůstanou bez likvidity, může to vést ke dvěma věcem. Za prvé se mohou zrychlit runy na banky v dalších zemích, konkrétně ve Španělsku a Itálii. Protože tam, když uvidí, jak to dopadlo v Řecku, mohou lidi vzít banky útokem.“

Další rozhovory zde

„Druhé riziko je, že země bez bank je napůl ochromená. A tím pádem by se velice zintenzivnilo riziko, že Řecko ve velmi krátké době opustí eurozónu,“ varovala ekonomka. Šichtařová rovněž přitakala, že obavy Řeků z návratu drachmy vedoucí k výběrům eurohotovosti je vlastně runem na banky, nicméně ne úplně klasickým. „Pod klasickým runem na banku si člověk představuje, že je ta banka v obležení lidí. To ale v Řecku tím, že je to rozloženo do delší doby a lidé už půl roku ty peníze vybírají, není,“ podotkla.

Bankrot řeckých bank je jen otázkou času

„Dá se říci, že kdo si peníze mohl vybrat a byl trošku chytřejší, tak už si je vybral před několika měsíci. Čili to, co se dnes děje, už jsou opravdu jen poslední zbytky vkladatelů. Taky můžeme říci, že řecké banky jsou už dnes do jisté míry jenom skořápky, které mají fakticky bezcenná aktiva a nedobytné pohledávky, protože lidé ztratili schopnost splácet úvěry,“ míní ředitelka Next Finance.

K tomu poznamenala, že bankrot velké části řeckých bank je jen otázkou času. Podle ní se nicméně nastíněný scénář Česka nijak výrazně nedotkne. „Za prvé je tu čínská zeď mezi českými bankami a jejich zahraničními matkami,“ uklidňuje ekonomka. „Za druhé jsou české banky kapitálově jedny z nejsilnějších v Evropské unii a navíc mají jen zlomky procent portfólia v podobě řeckých dluhopisů a dalších řeckých aktiv. Takže i kdyby Řecko kompletně odepsalo vše, tak by to pro české banky znamenalo ztrátu jen zlomků procent ze zisku."

Řecko možná ze dne na den vystoupí z EU

Může se prý i stát, že Řecko v podstatě ze dne na den vystoupí z eurozóny. „Stačí, že se teď zavřou tři páteřní banky, na kterých stojí řecká ekonomika, a do dvou dnů země okolkuje bankovky. To se klidně může stát,“ predikuje Šichtařová. „Ale i kdybychom se jednoho rána probudili a zjistili, že Řecko není v eurozóně, tak pro české banky to není žádný problém, protože eurem se bude platit dál a my navíc euro jako svoji měnu nemáme."

Někdejší viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer raději popouštět uzdu fantazii, co by se stalo v okamžiku kolapsu řeckých bank, nechce. „Já si stále nedovedu představit scénář, že by došlo k nějakému odtržení Řecka od eurozóny. Ale zase na druhou stranu, kdyby nová politická reprezentace například deklarovala, že nehodlá splácet stávající půjčky a podobně, pak je třeba si uvědomit, že řecké banky dnes stojí na výpomoci likvidity od řecké Centrální banky,“ uvažuje Niedermayer. „Takže kdyby došlo k nějakému obrovskému vyhrocení situace, pak bude pravděpodobné, že řecká Centrální banka nebude schopna systém řeckých bank podporovat,“ dodává pro ParlamentníListy.cz ekonom.

„Ale to je opravdu scénář, kdy když řeknete A, je velmi těžké domyslet celou věc do konce. Protože to by znamenalo runy na banky, ty banky by neměly peníze a tak dále a tak dále. A když se budeme bavit o nějakém divokém odchodu Řecka z eurozóny, tak musíte zastavit přeshraniční platební systém, nějakým způsobem pravděpodobně uzavřít i hranice... Takže to je proces, který já si vůbec nedovedu představit,“ konstatoval Niedermayer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…