Historie prý nezapomíná. Fiala, Bartoš, Rakušan, Jurečka a jejich škraloupy

04.10.2021 10:17

Naše redakce obdržela materiál, ve kterém jsou konkrétně rozepsány přešlapy různých kandidátů opozice. Některé z nich jsme se rozhodli zveřejnit. Konkrétně jde o členy hnutí STAN, kandidáty koalice SPOLU či o Piráty.

Historie prý nezapomíná. Fiala, Bartoš, Rakušan, Jurečka a jejich škraloupy
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29727 lidí
Začněme u hnutí STAN a konkrétně u Věslava Michalika. Středočeský zastupitel, kandidát na ministra financí. V roce 2018 se hovořilo o jeho možném střetu zájmů, kdy jako radní Středočeského kraje s odpovědností za regionální rozvoj prosadil pronájem nemovitosti v Dolních Břežanech spolku Středočeské inovační centrum.

„Zřizovatelem spolku je Středočeský kraj a spadá do působnosti radního pro regionální rozvoj. V té době byl ovšem Věslav Michalik také členem představenstva Středočeského inovačního centra. Peníze za pronájem měly jít společnosti s ručením omezením s Michalikovou příbuznou na pozici jednatelky,“ stojí v materiálech.

Dalším je Vít Rakušan, exstarosta Kolína, jednička na kandidátce koalice PirSTAN a také kandidát na ministra vnitra. Z jeho přešlapů můžeme zmínit vyplacenou odměnu, kterou schválilo kolínské zastupitelstvo. Nebylo však řečeno, v čem ta mimořádná práce spočívala. Peníze prý byly dány za běžnou pracovní náplň starosty města.

Zmíněn byl také dar ve výši 100 tisíc korun pro STAN od firmy Geosan Development.

„Sídlí v Kolíně, ale jejím majitelem je kyperská firma. Ředitelem mateřské kyperské daňové schránky je Lukáš Sedlatý z Advokátní kanceláře Brož-Sedlatý, která je propojena s machinacemi v pražském dopravním podniku nebo Ivo Rittigem. Navíc její příbuzná firma (Geosan Group) sídlící na stejné adrese v Kolíně realizovala v tomto městě stavební zakázky, naposledy velmi problematickou rekonstrukci ulice Pražská,“ uvedl tehdy Martin Herman za středočeského ANO, které Rakušana vyzvalo k vrácení podezřelých finančních darů.

Další z politiků STAN je Stanislav Polčák, nyní europoslanec. Toho stál kontakt s mužem blízkým zločinci Radovanu Krejčířovi v roce 2017 funkci ve vedení Starostů a nezávislých.

Z koalice SPOLU byl v podkladech šířících se e-maily zmíněn Petr Fiala, na kterého se objevily informace ohledně velkého množství dotací na neziskovku Centrum pro studium demokracie a kultury, kterou zakládal a dnes je člen její správní rady. O tom PL informovaly hned několikrát.

Další byl exministr ODS Zbyněk Stanjura. U něj byl připomenut střet zájmu, když v roce 2010 jako opavský primátor přidělil zakázku firmě, kterou vlastní jeho manželka.

Také Marian Jurečka byl zmíněn v dobách, kdy byl ministrem zemědělství. Jurečkův bratr prý správcuje zemědělské družstvo, které v minulých letech pobíralo dotace jak z EU, tak z tuzemských veřejných zdrojů.

Kritice neutekli ani Piráti. Předseda Ivan Bartoš v roce 2016 vítal migranty s transparentem: „Uprchlíci, vítejte“. Dalším zmíněným Pirátem je kandidát na ministra zdravotnictví Ondřej Dostál, jenž přiznal, že sám není očkovaný proti covidu-19 a ani se k tomu nechystá. V roce 2008 se také zviditelnil nevybíravou obhajobou nemocnice, která zaměnila děti v porodnici.

A na závěr pirátský poslanec František Kopřiva, který prohlásil, že je vyvlastňování bytů tak, jak se plánuje v Berlíně, úplně v pořádku.

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …