John zaskočil všechny: Rath musí svědčit, nebýt souzen, ví toho strašně

20.05.2012 11:44

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Velmi bouřlivou debatu na téma David Rath v nedělní Partii televize Prima vyvolala účast předsedy Věcí veřejných Radka Johna a místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka. Okrajově se do vysílání zapojoval také bývalý vicepremiér a senátor Jiří Čunek.

John zaskočil všechny: Rath musí svědčit, nebýt souzen, ví toho strašně
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Radek John burácí v nedělní Partii na Primě

Českou politiku zasáhl dosud největší skandál a Poslanecká sněmovna řeší, jak bude David Rath vystupovat na plénu s želízky na rukou, popsal krátce stav domácího dění moderátor nedělní Partie Jan Punčochář. "My nemáme jiné nástroje, než vyjádřit svůj názor," komentoval pomocí telemostu místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek situaci, která vznikne v případě, že bude David Rath i nadále trvat na tom, že zůstane poslancem. "Byla to pro mě otřesná věc, zdráhal jsem se tomu uvěřit," doplnil Zaorálek své pocity z Rathova zatčení. "Je to pro mě otřesné, a pokud se to potvrdí, je to úplná bezohlednost."

"Dosud jsem nikdy neviděl tak dobře zdokumentovanou věc," uvedl rázně předseda Věcí veřejných Radek John. "Ve sněmovně ale sedí dalších pět až osm lidí, kteří by měli Ratha následovat. Tohle neskončilo, je to první kostka v dominu a věřím, že se to nyní začne sypat. Není to jen sociální demokracie, která krade, ale jsou to i předražené armádní zakázky."

"Radek John znovu nasadil bezvadnou laťku, on se mi stále líbí," říká pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. "Prostě narovinu řekne, že by dalších osm poslanců mělo jít sedět, to je výborné. Škoda, že neřekl jména, ale John je stále ještě více novinář než politik, jen aby mu to zůstalo," doplňuje. "Naopak Lubomír Zaorálek, který je jindy excelentní řečník, mnohokrát spletl slovosled, opomenul jednotlivá slova. Prostě nebyl dobrý, jako bývá," všímá si Polách.

Mlčte. Ne, vy mlčte

Závěrečná přestřelka mezi opozičními politiky skončila patem. Radek John trval na svém a Lubomír Zaorálek taktéž. Až po patnácti minutách vstoupil do debaty bývalý vicepremiér Topolánkovy vlády, nyní senátor Jiří Čunek. "Moje role je jednoduchá, byl jsem prověřen na dvacet pět let zpět," řekl s úsměvem. Čunek krátce shrnul a porovnal svou dávnou kauzu s kauzou hejtmana Jaroslava Palase, jemuž byl vyčítán neprůhledný majetek v hodnotě desítek milionů korun. A také doplnil, že má velké šance stanout v čele Zlínského kraje jako hejtman.

Bývalý ministr vnitra Radek John rovněž konstatoval, že v této republice jsou tisíce rozkrádaných zakázek a že by měl David Rath svědčit a získat institut korunního svědka. "Ví toho strašně," prozradil John, čímž velmi rozohnil místopředsedu ČSSD Zaorálka. V jejich souboji se později ztratil i moderátor. "Neskákejte mi do řeči," řekl jeden. "Vy mi neskákejte do řeči," kontroval druhý.

"Kdykoli se v televizi objeví Radek John, znamená to úspěch vysílání - a to nechci přehánět," popisuje pro ParlamentníListy.cz analytik Polách. "Nechci vzpomínat, tak zůstanu u toho, co jsme právě viděli. John přijde do studia, absolutně bez ostychu mluví a používá hovorovou češtinu, říká zcela jednoznačná stanoviska, která chtějí lidé slyšet, ale nemyslím, že jsou populistická, protože takto on vystupoval i na Nově. Svými tvrzeními rozhodí i matadora Zaorálka, o moderátorovi ani nemluvě. Ovšem co bylo zásadní a co doposud nebylo nikde slyšet, je fakt, že by měl mít David Rath institut korunního svědka, svědčit a být osvobozen. Kdyby se toto stalo, nechci ani domýšlet, co by se veřejnost dozvěděla," uzavírá Polách.

Rathovo zadržení z jiných úhlů

Pondělní zadržení Davida Ratha, o němž ParlamentníListy.cz detailně informují, odhalilo hned několik zásadních věcí. Komentátoři se pozastavují zejména nad skutečností, jak je možné, že bylo během prohlídek nalezeno několik desítek milionů korun, když buštěhradský zámek, kolem něhož se údajná korupce točila, dosud žádnou dotaci nezískal.

Exhejtman a ještě stále poslanec David Rath se od první chvíle, kdy byl policejním komandem zadržen se sedmi miliony korun v hotovosti, brání, že jde o provokaci a že nemá s penězi nic společného. Jenomže v pátek v podvečer uveřejnil deník Insider, že právě tato verze byla již v minulosti zachycena na několika odposleších. Na nich měl Rath konstatovat, že pokud by cokoli prasklo, on má imunitu a navíc by řekl, že jde o provokaci. To se ve skutečnosti také stalo.

SLEDUJEME kauzu: Rathovo zadržení

Další zajímavostí je, že se k celému případu, i když se týká vrcholové politiky, vyjadřují zástupci TOP 09 a ODS jen zběžně. Jak premiér, tak vicepremiérka se nechali slyšet, že jde o vnitřní starost sociální demokracie a klíčovou úlohu mají mít orgány činné v trestním řízení. Z hlediska právního hrozí Rathovi v případě prokázání přijetí úplatku až 12 let za mřížemi.

"Dopady politické můžeme hodnotit už teď. Pokud se bývalý středočeský hejtman nestal obětí rozsáhlého spiknutí, jak on velmi krkolomně zdůvodňuje a zatím není důvod mu to moc věřit, zdiskreditoval svou politikou a přinejmenším i lidmi, kterými se obklopil, nejen svou stranu, ale také demokracii a Českou republiku jako celek," uvedl v Českém rozhlase komentátor Radko Kubičko.

Středočeši, rezignujte

Dopady Rathovy kauzy na ČSSD jsou zřejmé již dnes. Sobotní Ústřední výkonný výbor vyzval vedení Středočeské buňky partaje, aby rezignovalo. Šéf tamní ČSSD Richard Dolejš následně uvedl, že vyhoví špičkám strany a navrhne vedení krajské organizace, aby odstoupilo. Odmítl, aby se zde do čela kandidátky dostal bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Ten podle kuloárních informací velmi čeká na svou rehabilitaci a rád by se v čele vlivné středočeské ČSSD viděl.

Doplňme, že ParlamentníListy.cz vyrazily také do Litoměřic, aby si prohlédly budovu vazební věznice, v níž exministr zdravotnictví tráví již několikátou noc. Jak informoval náš reportér: "Nový pouliční folklór vznikl po umístění Davida Ratha do vazební věznice v Litoměřicích. Majitelé obchůdků ve Veitově ulici, kam tento týden eskorta přivezla poslance obviněného z přijetí sedmimilionového úplatku, se shodují: protilehlá budova je předmětem čím dál častějších debatních kroužků před našimi vchody."

Více: Rath potěšil Litomeřické: Dívají se do oken věznice a dělají si srandičky

Nový trestní řád má zavést institut korunního svědka

Kdokoli obviněný ze zločinu by se v budoucnu mohl vyhnout trestu, pokud pomůže žalobcům objasnit závažný kriminální čin organizované skupiny. Aby státní zástupce trestní stíhání korunního svědka opravdu zastavil, musí se ke svému trestnému činu přiznat a odevzdat veškerý majetek, který kriminální činností získal. Nesmí být obviněn z vraždy, zabití nebo těžké újmy na zdraví a nesmí spáchat závažnější zločin, než pomáhá odhalit. Zároveň nemůže spolupracovat na odhalení kriminálního činu, který sám organizoval.

Podle ministerstva spravedlnosti má zavedení institutu korunního svědka motivovat členy organizovaných skupin, aby spolupracovali s policií a žalobci. Opatření má usnadnit zejména usvědčení šéfů a dalších řídících osob mafií, ke kterým jinak kvůli závazku mlčenlivosti jejich členů nemají žalobci dostatek důkazů. Zájem státu na zničení zločineckých struktur, do nichž je v důsledku jejich organizace a závazku mlčenlivosti těžké proniknout.

Součástí návrhu je také zvýšená ochrana obětí trestných činů, které by v budoucnu mohly mít možnost domoci se u soudu náhrady škody za osobnostní újmu. Zároveň mají šanci stát se účastníky řízení a podat například odvolání proti osvobozujícímu rozsudku nad pachatelem, který je poškodil. Nový trestní řád má obsahovat i možnost dohody o vině a trestu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …