Malér v pravoslavné církvi na Moravě. Máme dokumenty naznačující podvody s majetkem za desítky milionů

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
20.05.2021 11:23 | Kauza

Biskup Izaiáš, občanským jménem Igor Slaninka, se podle serveru Ikona press dopustil řady velice zvláštních přešlapů. Odborně laděný web se pustil do odhalení skutečností, jež se mezi laickou veřejnost dostanou málokdy. Krom toho se naší redakci od kolegů z olomouckých novinek podařilo zjistit, že na níže popsané věci byly tamní orgány upozorněny trestním oznámením.

Malér v pravoslavné církvi na Moravě. Máme dokumenty naznačující podvody s majetkem za desítky milionů
Foto: hks.re
Popisek: Pravoslavný kříž

„Zamysleme se nad skutečností, kdo obývá již několik let církevní dům v Mostě, získaný způsobem navozující dojem podvodného jednání,“ uvádí server zkraje svého investigativního textu. Oním neznámým středobodem všeho má být pravoslavný biskup Izaiáš, občanským jménem Igor Slaninka. Ten prý velmi podivně získal dne 8. 7. 2011 od tehdejšího metropolity českých zemí a Slovenska Kryštofa věcné břemeno na tento církevní dům.

Stal se tedy jeho hlavním správcem a uživatelem.

Problém podle citované redakce nastává v tom, že majetek nebyl osobním majetkem vladyky Kryštofa, ale majetkem církve a toto břemeno nebylo napsáno na církevní osobu, ale na fyzickou osobu Igora Slaninky. Ten zmíněný církevní majetek dodnes užívá pro svou osobní potřebu.

Na nesčetné výzvy prý odmítá uvedený církevní dům předat právoplatnému majiteli, tedy Pravoslavné církevní obci v Mostě, do jejího užívání.

Igor Slaninka ovšem vidí celou záležitost jinak. V rámci mosteckého majetku se prý jedná o společný „Arcibiskupský palác Olomoucko-brněnské eparchie.“ Prý to není pravda. Druhá strana totiž potvrdila, že se jedná jednoznačně o majetek církevní obce v Mostě.

Zřízení věcného břemene (zdroj: ikonapress.info)
 

Slaninka měl být v minulosti již vyzván, aby zmíněný objekt opustil, aby se vystěhoval. To podle všeho odmítl a setrvává zde i nadále.

„Člověk by se mohl domnívat, že tento ‚skromný‘ vladyka má již pod kontrolou dostatek církevního majetku a mohl by se již uspokojit. Nikoliv. Jeho pozornosti neunikla spořádaná, funkční a bohatá farnost v Brně pod vedením oblíbeného otce Fejsaka. Tento duchovní pastýř zde působí řadu let, žije svou farností a za tuto dýchá. Všichni brněnští věřící mají z těchto úspěchů radost a těší se hojnosti tohoto Božího stánku,“ uvádí také Ikona press.

Vladyka Izaiáš, Igor Slaninka, prý falešně osočil otce Fejsaka z údajného pokusu o převod farnosti v Brně pod Pražskou eparchii. Na tomto se měli údajně domluvit s pražským arcibiskupem Michalem.

I tato vevnitř pravoslavné církve bublající pře podle získaných indicií neobstojí. Aby k možnému převodu církevního majetku došlo, musely by s ním souhlasit takzvané eparchiální rady. Jde o jeden z nejvyšších útvarů uvnitř církve. Uvedené věci prý eparchiální rada Olomoucko-brněnské eparchie ani eparchiální rada v Praze nikdy neprojednávala. Dokázat se to dá, neboť neexistují zápisy z rad, kde by se tato okolnost vůbec kdy projednávala.

To ostatně potvrdili i někteří jejich členové. Existuje taktéž prohlášení otce Fejsaka z Brna, jež předal vladykovi Simeonovi a potvrzuje to i řada podepsaných matérií.

Ani tím prý Slaninkova aktivita u pravoslavné církve nekončí.

Velmi podezřelý měl být také pokus o převod monastýru ve Vilémově na občanský spolek pod názvem „Posvátný Patriarší Stavropigiální Monastýr Zesnutí Přesvaté Bohorodice,“ který si Slaninka založil s cizím státním příslušníkem. Jak se redakci podařilo zjistit, arcibiskupem Konstantinopolského patriarchátu (Turecko) s působností ve Vídni. Tím je jistý Konstantinos Kardamikis.

Foto: Monastýr Zesnutí Přesvaté Bohorodice ve Vilémově a budova v Mostě

V době převodu byl Igor Slaninka statutárním zástupcem tohoto monastýru a bez souhlasu eparchiální rady Olomoucko-brněnské eparchie, bez souhlasu církevního nadřízeného, ale především bez souhlasu Posvátného synodu nemohl zmíněné kroky podniknout.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…