Oni mají strach. Poslanec Petr Bystroň, obklopen vzrušenými kolegy z AfD, informuje o potápění Merkelové

21.11.2017 10:42

„V německém Bundestagu AfD, FDP a CDU udělá většinu. A jenom tím, že se s AfD nechtějí bavit, se sami vmanévrovali do slepé ulice. Raději sedí u stolu s levicovými extremisty ze Zelených,“ říká v rozhovoru pro PL.cz předseda bavorské AfD Petr Bystroň o krachu vyjednávání o nové německé vládě. Předčasné volby podle něj nikdo nechce, protože by pomohly právě jen AfD. „Nějak se domluví. Co by se ale mělo stát je, že by měla Merkelová odstoupit a uvolnit místo. Se starými kádry není možné po prohraných volbách pokračovat. Je třeba personální obměna ve vedení CDU a SPD. Merkelová i Schultz musejí odejít a pak to půjde,“ domnívá se jediný rodilý Čech, který je nyní poslancem Bundestagu.

Oni mají strach. Poslanec Petr Bystroň, obklopen vzrušenými kolegy z AfD, informuje o potápění Merkelové
Foto: archiv P. Bystroň
Popisek: Petr Bystroň a Norbert Hofer

Krachla takzvaná Jamajka. Neboli koaliční vyjednávání o nové německé vládě mezi CDU/CSU, Zelenými a FDP. Vy jste k tomu napsal, že je to výborný den. Proč si to myslíte?

Ten hluk, který jistě slyšíte kolem mě, to jsou kolegové z frakce AfD. Máme tu velké pozdvižení. Merkelová po celou dobu ignorovala, že prohrála volby a tvářila se, jako že se nic nestalo. S tím starým personálem – Merkelová, Seehofer – se tvářili, že ustaví novu vládu. Teď se ukázalo, že to nejde. Nebo že to nebude tak jednoduché. Těšíme se na to, jak to bude dál pokračovat.

Je tato situace výhodná pro Alternativu pro Německo?

Jediná strana, které z toho profituje – kdyby byly předčasné volby – tak je AfD. Eventuálně ještě liberálové. Ukazují to průzkumy veřejného mínění. V německém Bundestagu AfD, FDP a CDU udělá většinu. A jenom tím, že se s AfD nechtějí bavit, se sami vmanévrovali do slepé ulice. Raději sedí u stolu s levicovými extremisty ze Zelených. Snaží se s nimi domluvit na něčem, což je v podstatě kvadratura kruhu.

Zelení například požadují slučování rodin migrantů, což FDP odmítli...

Jasně. Vždyť to říkám. To je ale jen jedna z věcí, z těch výmyslů, co Zelení mají. Všude v Evropě už Zelení nehrají vůbec žádnou roli. Podívejme na sousední země. V Česku ani v Rakousku se v letošních volbách nedostali do parlamentu. Zelení jsou strana předvčerejška, dnes už nemají vůbec opodstatnění své existence. Jenom tady v Německu ještě přežívají. Je třeba je dostat pryč z politické scény.

Ještě k vaší AfD. Už se změnil postoj médií k ní? Máte už u nich větší respekt, dávají vám větší prostor než dříve?

Naopak. I když jsme třetí největší strana, tak nás všude potlačují, bojkotují, nezvou nás do televize. Když jsou politické diskuze, nezvou představitele AfD. Po volbách nebylo vůbec zhodnocené, že jsme vyhráli v Sasku a byli úspěšní v Bavorsku. Naše úspěchy jsou potlačovány, vůbec se o nich nemluví. V tom se pokračuje bohužel i nadále.

Co teď Německo čeká? Budou předčasné volby? Nebo jak to bude?

Patrně nebudou. Z nich mají všichni strach. Pomohli by jenom nám. Předpokládám, že se nějak dohodnou.

Kdo s kým?

Je možné, že socialisti si najednou vzpomenou, že mají velkou zodpovědnost za stát a že musí zachránit Německo. A půjdou do velké koalice, i když teď říkají, že ne. Co by se ale mělo stát, je, že by měla Merkelová odstoupit, uvolnit místo. Nechat obnovit CDU, aby nastoupili noví lidé. Se starými kádry není možné po prohraných volbách pokračovat. Je třeba personální obměna ve vedení CDU a SPD. Merkelová i Schultz musejí odejít a pak to půjde. 

reklama

autor: Oldřich Szaban

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …