Podnikatel žádal soud o posudek. Všecko marné. Chyba stíhala chybu, ale nikomu to vůbec nevadí

19.11.2019 17:15

ParlamentníListy.cz se už několik týdnů zabývají případem obžalovaného Pavla Straky, který byl odsouzen za úvěrový podvod. Jak jsme psali, Policie ČR, konkrétně Útvar odhalování korupce a finanční kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování, odbor výnosů a praní peněz, si v rámci vyšetřování kauzy Metropolitního spořitelního družstva vyžádala znalecký posudek od společnosti A-Consult plus, spol. s r.o. Do posudku byla zahrnuta i společnost výše zmíněného podnikatele. Posudek byl jedním z klíčových důkazů k odsouzení Pavla Straky a jeho partnerky.

Podnikatel žádal soud o posudek. Všecko marné. Chyba stíhala chybu, ale nikomu to vůbec nevadí
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Posudek však Pavel Straka od počátku rozporoval. Prošli jsme jej velmi důkladně a dali jej k nahlédnutí i několika odborníkům, kteří se oceňování majetku zabývají dlouhodobě. Všichni shodně kroutili hlavou. A-Consult plus totiž ocenila veškerý majetek na zhruba 26 milionů korun, podle našich zjištění ovšem pouze pozemek, na kterém areál stojí, by v dnešních cenách vyšel na zhruba 78 - 97,5 milionu korun. Ceny v roce 2015, kdy byl posudek zpracováván, byly přibližně o patnáct procent nižší. Zajímavý je také fakt, že pojišťovna Kooperativa nemovitosti pojistila na částku 250 milionů korun.

Psali jsme: Šílený příběh, který se opravdu stal. Sedm let kriminálu na základě posudku, u něhož se vám bude svírat žaludek 

Odsouzený podnikatel žádal o posudek jiný, který měla zpracovat Vysoká škola ekonomická. Ta si k jeho zpracování vyžádala mnohé dokumenty. Jenže v tomto případě narazila. Požadované dokumenty byly na Finančním úřadě a ten je jen tak vydat nemůže. Pavlu Strakovi se sice podařilo, aby soud o vydání dokumentů zaslal na Finanční úřad žádost, jaké ale bylo překvapení, když dokumenty vydány nebyly. Proč? Prostě proto, že soud žádost zaslal špatně. A novou, která by dokumenty umožnila vydat, již neposlal.

Anketa

,,Míra na Hrad", křičel dav na Miroslava Kalouska. Chcete Kalouska za prezidenta?

4%
96%
hlasovalo: 22204 lidí

Toto vyjádření přišlo oficiálním dopisem z Finančního úřadu pro hlavní město Prahu Pavlu Strakovi:

„Prolomení povinnosti zachovávat mlčenlivost správce daně posuzuje na základě doručené žádosti, v daném případě žádosti Městského soudu v Praze ze dne 29. 3. 2019. Správce daně konstatuje, že žádost musí obsahovat dostatečně identifikovatelné rozhodné skutečnosti, ze kterých je onen průlom do povinnosti zachovávat mlčenlivost zjevný. Pakliže žádost předmětné identifikátory neobsahuje, tak jako tomu bylo v případě žádosti Městského soudu v Praze ze dne 28. 6. 2019, stěží může být takové žádosti vyhověno. V písemnosti č. j. 357729/19/2001-52523-102691 ze dne 15.4.2019, kterou správce daně reagoval na žádost Městského soudu v Praze ze dne 29.3.2019, se tak správce daně omezil, resp. se musel omezit na prosté konstatování nemožnosti požadované materiály poskytnout a to s ohledem na zákonem zakotvenou povinnost mlčenlivosti, když její prolomení nebylo možné na základě soudem poskytnutých strohých informací posoudit. “

Psali jsme: Úvěrový podvod. Sedm let kriminálu. A podivný posudek. Hodně silný příběh pokračuje

Smutné je, že soudkyně v rámci rozsudku píše: „…za této situace, kdy obžalovaní sice namítali nesprávnost závěrů ZP, avšak sami nepředložili již od přípravného řízení avizovaný vlastní ZP, za situace, kdy VSZ nezpochybňoval závěry ZP a soud má za to, že takto zpracovaný a provedený ZP je zcela způsobilý a dostatečný pro rozhodnutí soudu ve věci (přičemž závěry ZP nemohou suplovat samé rozhodnutí soudu a soud je musí hodnotit ve spojitosti s ostatními provedenými důkazy), neshledal soud důvodu k tomu, aby vyslýchal zpracovatele znaleckého posudku, zvláště za situace, kdy se zpracovatelé ZP shodli na jeho závěrech, nevznikly pochybnosti o jeho správnosti a znalecký posudek soud považuje za jasný a úplný.”

Ano, posudek nepředložili. Soud sice poslal žádost o vydání dokumentů, které pro jiný posudek byly potřeba, ovšem špatně a svou chybu již nenapravil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …