Politik ANO nám řekl, že za tu dřinu na patnácti židlích současně vydělá 46 962 korun. Jenomže nám se někdo ozval...

20.04.2017 10:53

EXKLUZIVNĚ Jaroslav Štěpánek, na kterého jste asi zapomněli, je zpět. A s ním přichází zákon, chtělo by se dodat. ParlamentníListy.cz totiž byly upozorněny na fakt, který se týká jeho platu a který ukazuje, že tento multifunkční volený zastupitel z Prahy 10 prokazatelně přeháněl, možná i lhal. Nebo jen neumí počítat? Zjištění se týkají především jeho měsíčního příjmu v PRE, tedy v Pražské energetice.

Politik ANO nám řekl, že za tu dřinu na patnácti židlích současně vydělá 46 962 korun. Jenomže nám se někdo ozval...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Štěpánek

„Jako zastupitel mám na magistrátu 5198 korun měsíčně, na Praze 10 mám 3049 korun. Za členství ve třech dozorčích radách pobírám celkem 38 715 korun. Dohromady tedy 46 962 korun měsíčně za těžkou práci se složitou agendou pět dní v týdnu od rána do večera. Víte, od roku 1994 podnikám v energetice a moje firma je zisková. Po nástupu do politiky jsem se musel vzdát některých svých aktivit pro ČEZ. Jsem na tom hůř, než jsem byl, když jsem nebyl ve veřejných funkcích. Tvrzení o statisícových odměnách jsou nesmysl,“ uvedl Jaroslav Štěpánek v březnovém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Než se přesuneme k podstatě, pojďme si vlastně připomenout, o koho jde.

O tom, že Jaroslav Štěpánek během jednání na pražském magistrátu spí, jako první informovala sociální síť facebook. Nikdo z hnutí ANO po dobu několika týdnů tyto fotografie nezpochybnil, nenapadnul. ParlamentníListy.cz mají k dispozici potvrzení admina početné skupiny Řekněte ANO ne, který tvrdí, že v souvislosti s fotografiemi Jaroslava Štěpánka nebyl nikdy a nikým oficiálně kontaktován.

Postoj Andreje Babiše je zřejmý

Anketa

Byla by Veronika Žilková dobrá první dáma, tedy manželka prezidenta?

hlasovalo: 17164 lidí

Poté, co jsme na snímky několikrát upozornili, předseda ANO Babiš jednoznačně konstatoval, že bude „informovat jeho organizaci a krajského předsedu, že takoví lidé v hnutí nemají místo, nechť zjednají nápravu!“ Také proto jsme kontaktovali Martina Stropnického, ministra obrany, který je v současnosti krajským předsedou. „Pane kolego Stropnický, udělejte si tam pořádek, je to ostuda,“ dodal Babiš s tím, že se všem omlouvá za Štěpánkovo chování. „Já (ho) nevybíral,“ vzkázal závěrem. „Velká kumulace funkcí i ‚únava‘ na schůzích je samozřejmě něco nepřípustného,“ řekl naší redakci Stropnický s tím, že Štěpánek bude (vy)řešen striktně v souladu se stanovami hnutí.

To se ovšem doposud nestalo a je zjevné, že všichni v hnutí ANO celý problém přešli s úsměvem. Proč? O tom lze úspěšně spekulovat.  Možná ho potřebují pro hlasy, to je jasné,“ sdělil naší redakci jeden ze členů Trojkoalice na pražském magistrátu. Buď jak buď, zde jsou fakta: Předseda ANO Babiš na Štěpánkovu adresu konstatoval, že pro něj v hnutí není místo. Následně svá slova upřesnil s tím, že „se to určitě bude řešit po sněmu“. Ten se konal na konci února, nyní se kvapem blíží konec dubna. Závěry? Zhola žádné. Štěpánek i nadále sedí na téměř dvou desítkách křesel, pobírá odměny a v celém ANO se na jeho adresu už skoro nikdo nevyjadřuje.

Ale zpět k faktům.

ParlamentníListy.cz od politika z pražského magistrátu obdržely informaci, že se Štěpánkovými odměnami to není, jak sám politik tvrdí. „Nevím, co Vám řekl nebo neřekl pan Elis (generální ředitel PRE, pozn. red.), ale asi nic, asi se zřejmě a pochopitelně bojí. Takže je to celé jinak,“ doplnil s tím, abychom si našli, jak se v minulosti média zajímala o tehdejší pražskou předsedkyni Kleslovou. Mimochodem, ta ze své pozice v PRE odstoupila a právě na její místo zasedl Jaroslav Štěpánek. Našli jsme skutečně materiál z října roku 2015, kde se ukazuje, jaké peníze zřejmě Štěpánek bude z energetické firmy mít. Z dokumentů PRE podle pražské opozice vyplývá, že multifunkční politik za funkci v Pražské energetice dostává pravidelnou odměnu 36 tisíc korun měsíčně. PRE ovšem pravidelně každý rok vyplácí členům dozorčí rady navíc tantiémy ve výši 15 milionů korun. „Po rozpočítání na osobu na měsíc to vyjde na dalších 155 tisíc korun měsíčně,“ uvedli již v minulosti Piráti.  „Tvrzení zástupců Pirátů vychází z nesprávných předpokladů. To číslo je zcela chybné a nepravdivé. Ve skutečnosti je mnohem nižší – více již komentovat nebudeme,“ sdělil redakci tiskový mluvčí Petr Holubec.

I přesto se nám podařilo zjistit, že roční odměna by neměla jít pod milion korun. Bavíme se tedy zhruba (po rozpočítání na měsíce) o celkové sumě 100 - 150.000 měsíčně pouze z PRE. Tantiémy budou podle všeho vyplaceny do prázdnin. Dalších 50.000 měsíčně by měl Štěpánek mít jako předseda dozorčí rady v městské firmě TCP  a v Dopravním podniku. Lehkou matematikou dovodíme částku až kolem 200.000 měsíčně bez dalších odměn za další funkce. 

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Hlasování od 16.3.2017)

54%
46%
hlasovalo: 42491 lidí
Zopakujme, co sám Štěpánek uvedl ParlamentnímListům.cz ke svému příjmu za přibližně patnáct funkcí: „Dohromady je to tedy 46 962 korun měsíčně za těžkou práci se složitou agendou pět dní v týdnu od rána do večera.“ A znovu zopakujme, že podle našich zjištění (rozpočteno na měsíce za plat a odměny) může mít jen v PRE cirka 100 –150.000 měsíčně, dalších 50.000 korun za další dvě funkce - Dopravní podnik a TCP. A zopakujme do třetice, proč jsme vlastně o Jaroslavu Štěpánkovi opakovaně psali. Jelikož opakovaně usnul na jednáních, což ostatně dokládají fotografie. Také v tomto případě Štěpánek mlžil a tvrdil pokaždé něco jiného. Připomeňme i tyto rozpory.

Ve vyjádření, že by měl spát na jednáních, nejprve politik ANO napsal: „Na zastupitelstvu údajně spím, což naprosto vyvracejí například záznamy z hlasování, účastí na jednáních a podobně. Jsem jako řada jiných politiků starší člověk – na tom snad není nic špatného – a pokud mám na jednání zastupitelstva či rady zavřené oči, tak to rozhodně neznamená, že spím." O několik dnů později už ale obrátil a to, že spal, sám přiznal: „Někdy jsem opravdu dřímal, někdy odpočíval, někdy přemýšlel. Nikdy se mi ale nestalo, že bych zaspal cokoliv důležitého.“

A je tu ještě jeden bod. ParlamentníListy.cz před časem několikrát upozornily na možné astronomické příjmy Petra Nováka z táborského hnutí ANO. Ten seděl ve vedení nemocničního holdingu, za což mohl mít až 7 milionů ročně. Novák poté, co jsme informace jako první přinesli, na svůj mandát zcela férově rezignoval. Proč se tak nestalo v případě Jaroslava Štěpánka? „Situací kolem pana Štěpánka jsme se intenzivně zabývali. Většina zmiňovaných funkcí je finančně ohodnocena velice symbolicky nebo dokonce vůbec. Přesto jsme se domluvili na redukci funkcí v komisích a městských společnostech. Celé je to navázáno na nalezení vhodných kandidátů na uvolněné pozice,“ řekl ParlamentnímListům.cz ve středu pražský předseda a ministr obrany Martin Stropnický

Jaroslava Štěpánka jsme se samozřejmě zeptali také. Od středy na emailové dotazy nereagoval.

Přehled funkcí Jaroslava Štěpánka:
 
  • předseda dozorčí rady TRADE CENTRE PRAHA a.s.
  • člen dozorčí rady Dopravního podniku hl. m. Prahy
  • předseda dozorčí rady PRE (Pražská energetika, a.s.)
  • zastupitel hl. m. Prahy
  • člen pražského krajského předsednictva ANO
  • předseda výboru pro Smart Cities
  • člen výboru pro bezpečnost ZHMP
  • člen výboru pro správu majetku a majetkové podíly ZHMP
  • místopředseda výboru pro národnostní menšiny ZHMP
  • člen komise Rady hl. m. Prahy pro rozvoj konceptu Smart Cities
  • člen komise Rady hl. m. Prahy pro udělování grantů v oblasti národnostních menšin a integrace cizinců
  • člen zastupitelstva Prahy 10
  • člen Kontrolního výboru Prahy 10
  • člen Výboru pro kulturu a památky Prahy 10
  • člen Komise bezpečnostní Prahy 10
  • předseda oblastní organizace ANO Praha 10

„Moje únava byla bohužel způsobena špatnou kombinací léků, které musím brát po operaci bypassu," řekl politik

 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…