Pražský magistrát zastavil financování polofunkčního systému za stamiliony

30.01.2012 20:36

Hlavní město se opět řítí do finančního průšvihu. Kvůli sjednocení agendy městských částí zavedla informační systém Proxio, který ovšem podle zaměstnanců není zdaleka tak efektivní, jak by množství vynaložených prostředků napovídalo. Město už do polofunkčního systému investovalo už tři čtvrtě miliardy korun.

Pražský magistrát zastavil financování polofunkčního systému za stamiliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy

Systém Proxio od společnosti Marbes Consulting měl sjednotit agendy magistrátu s městskými částmi a dalšími organizacemi. Program je ale nedodělaný a základní požadavek na propojení systémů neplní.

"Původní myšlenka byla dobrá, bohužel její realizace pokulhává,“ uvedla pro server iHNed.cz radní pro IT Eva Vorlíčková.

Zavedení a licence mají městské části zdarma. Samotný provoz ale přináší další servisní náklady. Zaměstnanci, kteří mají možnost srovnání, v systému prý nevidí žádný přínos a náklady považují za přemrštěné.

Ruší další tendery

Městská rada kvůli spornému projektu zrušila dva ze tří stamilionových tenderů, které kvůli Proxiu loni vypsala. Do výběrového řízení se totiž přihlásil jediný uchazeč – společnost Marbes Consulting.

Ředitel odboru informatiky Martin Vimr, který zakázky vypsal, považuje náklady na systém za přiměřené. „Dnes na něm pracuje zhruba čtyři tisíce lidí. Dříve každá městská část používala svůj systém, ovšem podle mě je správnou cestou sjednocování. Navíc peníze za implementaci jednotného systému neplatí městské části, ale magistrát,“ uvedl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …