Premiére Nečasi, chyť Dobeše za vlasy. V Brně to vřelo

01.02.2012 17:12

REPORTÁŽ Za všechno špatné může ve školství Dobeš! Alespoň tak to vypadalo na demonstraci studentů, kteří se v nebývalé síle sešli na protestní akci ve středu odpoledne v Brně. A velmi se mýlily prognózy a předpovědi, které už dopředu akci odsuzovaly jako “bezvýznamný výkřik několika jedinců“.

Premiére Nečasi, chyť Dobeše za vlasy. V Brně to vřelo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Petr Nečas (ODS) na tiskové konferenci

Odhadem se na srazu na Moravském náměstí před nejvyšším správním soudem sešlo nejméně tisíc lidí a další mladí se k průvodu přidávali během  pochodu Brnem. A to i přes to, že se ulicemi proháněl mrazivý vítr a fotografům či kameramanům selhávala kvůli nízké teplotě i technika.

Dobeše do koše

Dobeše do koše! to bylo nejčastější heslo pochodujících, kteří se nechtějí smířit s navrhovanými změnami ve školské reformě. Ministra označují  mnozí z mladých za zahradníka. „Ovšem nechceme urážet zahradníky. Je to míněno tak, jako když se stane pověstný kozel zahradníkem. Ostatně co pan ministr dosud s naším školstvím udělal, je jasné i v čele průvodu. Tam naši kolegové táhnou pluh, který prostě symbolizuje, že Dobeš celé školství pěkně zvoral,“ vysvětlil přihlížejícím důchodcům jeden z organizátorů protestu.

Samosprávy škol dostávají na frak

„Jsme přesvědčeni, že pokud by byl přijat zákon v podobě, jak je nyní navrhován k jednání vlády ČR bez zásadních věcných změn, ohrozilo by to existenci většiny společenskovědních oborů i kvalitu univerzitního vzdělávání vůbec. Obáváme se, že navrhovaný institut Rady vysoké školy může být zneužit k omezení samosprávy vysokých škol a k postupné privatizaci veřejného školství a majetku vysokých škol,“ uvádí se ve vyjádření Akademického senátu FF MU  Brno.

„Chceme ukázat zbytku republiky, že se také umíme za své názory postavit a bít, že nejsme jen stroje, co chodí z přednášky na přednášku, ale o situaci na vysokých školách aktivně přemýšlíme,“ dodala koordinátorka protestů Eva Majerová z Masarykovy univerzity.

Akci studentů podporují i kantoři

Rektoři brněnských vysokých škol ve společném prohlášení vyzvali vládu a ministerstvo školství k pozastavení legislativního procesu vysokoškolské reformy. Požadují další jednání. Akademická obec podle prohlášení nevěří v pozitivní přínos zákona o vysokých školách a zákona o finanční podpoře studentů v současné podobě.

"Zákon o vysokých školách budou provádět z největší části samy vysoké školy, existence základního konsensu na jeho věcném záměru a důvěra v jeho pozitivní aplikaci jsou základním předpokladem úspěchu reformy vysokých škol," stojí v prohlášení.

Pod dokument se podepsali rektoři Masarykovy univerzity, Mendelovy univerzity, Vysokého učení technického, Janáčkovy akademie múzických umění a Veterinární a farmaceutické univerzity. Brněnské univerzity jsou podle rektorů připravené jednat o změnách ve vysokém školství, které přinesou akademickému prostředí zvýšení kvality, otevřenost a efektivitu a budou respektovat svobodu vzdělávání, bádání a akademickou samosprávu vysokých škol.

Proti věcným záměrům obou zákonů se postavili také studenti brněnských škol

Organizátoři protest opakovaně nabádali studenty ke slušnosti, ohleduplnosti k chodcům či dopravě, varovali před pitím alkoholu a podobně spokojeni. nelíbilo se jim například, že se do akce, která měla jednoznačný cíl jako parazité přidali i různé jiné skupiny či bojůvky. Jedna z takových skupin například pochodovala pod vlajkou Moravy a snažila se „ohřívat lehce nacionalistickou polívčičku, jak poznamenal jeden ze studentů další se pokusil mávat rudou vlajkou, což mu ovšem ostatní velmi striktně zakázali. „Na to si najdi jiné shromáždění,“ poradili mladíkovi, který se pak raději ztratil v davu. Jiní, zjevně podporující vládní a hlavně  Dobešovy  reformy už během protestu kritizovali a elektronickou cestou do světa vypouštěli informace, že „studenti v Brně blokují dopravu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …