Reportér PL byl přítomen na akci Člověka v tísni a Havlova Fóra 2000 hned po výrocích Zemana na téma Krym. To bylo něco, čtěte

11.10.2017 9:11

Ke slovům Miloše Zemana k Ukrajině a Krymu se v diskusním pořadu „Krym – tři roky poté“, který v rámci Fóra 2000 uspořádala v pražském Mánesu nezisková organizace Člověk v tísni, nebývale ostře vyjádřil ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis. Servítky si pak již vůbec nebral poslanec ukrajinského parlamentu a představitel Krymských Tatarů Refat Čubarov, který dokonce hovořil o „vypuchlé staré konzervě“ a vzpomínal na proevropského a světově uznávaného Václava Havla.

Reportér PL byl přítomen na akci Člověka v tísni a Havlova Fóra 2000 hned po výrocích Zemana na téma Krym. To bylo něco, čtěte
Foto: radio.cz
Popisek: Forum 2000, ilustrační foto

Akce, která se uskutečnila v rámci Fóra 2000, se zúčastnilo několik desítek lidí a salonek praskal ve švech. Přítomní byli jak mladí lidé a studenti, tak důchodci, a nemálo bylo také Ukrajinců, kteří dlouhodobě žijí a pracují v České republice. 

Ruský okupant 

Anketa

Vadí vám to, co řekl Zeman v Radě Evropy na téma Krymu?

8%
92%
hlasovalo: 12944 lidí

Velvyslanec v úvodu hovořil o „…dočasně okupovaném území autonomní republiky Krym“. Řekl, že se neustále informuje o hrubém porušování lidských práv, „…kterého se na poloostrově dopouštějí ruští okupanti. Největší tíhu represí a pronásledování ze strany okupační moci nese dnes tolik trpící krymsko-tatarský národ, který po genocidě v roce 1944, kterého se vůči němu dopustil komunistický režim, zažívá v současnosti de facto svou druhou deportaci“. V současné době je podle něj na Krymu považováno 17 lidí za zmizelé beze stopy. Více než 40 lidí je drženo ve vazbě nebo si odpykává nespravedlivý trest v trestaneckých koloniích. „Jsou to lidé, kteří trpí jen kvůli svému politickému přesvědčení, kvůli svým zásadám a kvůli své národnosti. Světové společenství se musí dozvědět o metodách, které užívá dnešní Rusko, stát, který považuje demokracii za hrozbu a svoboda je pro něj jen prázdný pojem,“ uvedl diplomat a vysoký představitel Ukrajiny. 

Cynický návrh Miloše Zemana 

„V souvislosti s tím... neplánoval jsem to, ale měl bych se vyjádřit k vyjádření prezidenta České republiky Miloše Zemana ve Štrasburku, který v podstatě vyzval Ukrajinu, aby se smířila s ruskou okupací Krymu a přijala za to jakousi finanční kompenzaci,“ uvedl velvyslanec a pokračoval. „Co bych mohl na to odpovědět? Za prvé: Krym je ukrajinský, ať už kdokoli chce dokázat opak. Tento fakt uznává celý civilizovaný svět a Ukrajina se svou zemí a svým územím nekšeftuje a nikdy kšeftovat nebude. Ukrajina také nekšeftuje se svobodou, neprodává své hodnoty a své občany. Za druhé: Tento cynický návrh předpokládá, že se máme smířit nejen se ztrátou svého území, ale přijmout také fakt, že navždy odsuzujeme k utrpení a útisku všechny Ukrajince a Krymské Tatary, které dnes ruští okupanté na Krymu pronásledují. Je velmi smutné, že tato slova pronáší právě prezident České republiky, tedy země, která ve své historii zažila také okupaci a represi. Oceňujeme naopak podporu české vlády, která v tomto ohledu zaujímá konzistentní postoj a ruskou okupaci Krymu neuznává a odsuzuje a Ukrajinu výrazně podporuje v jejím boji s ruskou agresí. Jsem přesvědčen, že česká společnost nikdy podobné návrhy nevyslyší. Nepochybuji, že hodnoty, na kterých stojí EU, se nikdy nestanou předmětem kšeftů s Ruskem, které dnes hrubě porušuje mezinárodní právo,“ řekl důrazně pro přítomné. 

Jedině Ukrajina dala Tatarům vizi… 

Výklad současné situace na Krymu, na jehož konci nechyběla tvrdá kritika českého prezidenta, zazněl z úst Refata Čubarova, poslance ukrajinského parlamentu a předsedy medžilisu, což je neoficiální krymskotatarský parlament, který je podle Ruska extremistický a jenž Moskva neuznává. 

„U Krymských Tatarů, pokud Rusko zůstane delší dobu na Krymu, žádnou budoucnost nevidím,“ uvedl jednoznačně. „To není žádný patos. Celá naše historie o tom vypovídá. To není poprvé, kdy jsme byli anektovaní Ruskem. V roce 1783 tam přišlo Rusko poprvé. To Putin si myslí, že celé Rusko pochází z Krymu. Nikdy to tak nebylo, to byl vždy náš stát. V důsledku první anexe naše diaspora čítá miliony za hranicemi Ukrajiny. V Turecku je skoro pět milionů. Na Krymu nás zůstalo jenom 300 000. Poprvé jsme získali nějakou šanci se nějak rozvíjet; a to bylo v rámci nezávislé Ukrajiny. Teď záleží dál, co bude s Ruskem, jak se bude nadále chovat a kdo je dokáže zastavit,“ uvedl Čubarov. 

Nepotrestáme-li Rusko, světový pořádek zkolabuje 

„Rád bych vám přečetl slova z posledního vystoupení mého zástupce, který byl před nedávnem odsunut. Je Krymský Tatar, je mu 60 let, je lékař, politik: Boj krymskotatarského národa je za bezpečnost celého civilizovaného světa. Pokud agrese vůči Krymu zůstane nepotrestána, bude to precedent, kvůli kterému zkolabuje celý světový pořádek.“ Tento politik, člověk s Parkinsonovou nemocí, byl nyní podle Čubarova odsouzen, měl nastoupit k výkonu trestu, ale ještě se odvolal. Varuje nás, že pokud Rusko nezůstane netrestáno, zkolabuje celý světový pořádek. „A prezident Zeman, člověk, který je prezident jednoho evropského státu, říká: Prodejte tady to území, vezměte ropu nebo plyn. Vidíte rozdíl mezi lidmi, kteří se dívají do budoucna podle toho, kde se právě nacházejí. Proto vycházíme z toho, že naše budoucnost je velmi propojena. Ti, kteří žijí ve Varšavě, v Praze, v Kyjevě, Lvově, je to všechno těsně propojené. A záleží na tom, co v tomto světě bude převažovat. Vyzývám všechny se snažit, aby země, která porušila mezinárodní pořádek, se vrátila do nějakého normálního stavu,“ apeloval ukrajinský poslanec. 

Na Hradě je člověk závislý na Moskvě 

Na otázku přítomných, čím je postoj prezidenta Zemana tak motivován, Refat Čubarov uvedl: „Mám několik verzí. Nejsem diplomat, velvyslanci by si nic takového nedovolili, ale jedna z verzí je vypuchlá stará konzerva. Je to člověk, který z důvodu, který je znám jenom jemu, je závislý na Moskvě. Vím, že tato verze existuje v případě pana Zemana. Druhá verze je pokus řešit vnitřní české problémy s budoucí volbou českého prezidenta, aby se pozornost přimkla někam jinam, tam, kde to českého voliče až tak nezajímá.“ Český prezident se z toho podle ukrajinského poslance rozhodl udělat senzaci. „Každopádně musím říci, že jeho návrh nejen, že se nedá přijmout, ale je pro nás urážlivý. Promiňte, ale náš vůdce v roce 1968, když jsme byli ve vyhnanství a bojovali jsme proti systému, tak on tehdy podpořil Československo a tehdy odsoudil vpád vojsk Varšavské smlouvy. Někteří Krymští Tataři tenkrát říkali – co to děláš? Vždyť náš národ je v takovém hrozném utlačovaném stavu a záleží na Moskvě, a ty jsi se teď zastal Čechů, jako bychom neměli žádné jiné problémy, ale byli to dva tři lidé.“ 

Po Havlovi přišel protipól 

„Měl bych mluvit o tom, co řekl Zeman,“ vrátil se k tématu, které rezonuje nejen českou politikou. „Čeští intelektuálové, politici, by měli okamžitě odsoudit toto vyjádření. Když jsem byl v roce 2011 na pohřbu Václava Havla, šel jsem za katafalkem tohoto humanisty; a pokaždé, když jsem byl v Praze, tak jsem vzpomínal na tuto návštěvu a vůbec jsem nedokázal uvěřit, že po letech Češi zvolí antipól Václava Havla. Václav Havel, který je pro nás svědomí ČR, celého světa. Nevím, s čím se spojí u vás Miloš Zeman, pro nás je to urážlivé, ale ať jej soudí sami Češi!“ ukončil svůj krátký a rozhodný projev Čubarov za dlouhotrvajícího bouřlivého potlesku přítomných. 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …