Spolek NELEŽ a Parlamentní listy

10.05.2021 0:00

Je pondělí a přicházíme tedy s dalším dílem našeho speciálu, který jsme nazvali ostrakizací PL. Dnes se budu věnovat spolku NELEŽ a jeho činnosti.

Spolek NELEŽ a Parlamentní listy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cenzura na internetu, ilustrační foto

Na začátku roku 2020 vznikl spolek NELEŽ. Jeho zakladatelé „vyzývají firmy a inzerenty, aby chránili své značky tím, že nebudou svými reklamními rozpočty krmit dezinformační weby..“. Pro tento účel vytvořili takzvanou metodiku určování dezinformačních webů. Touto metodikou je "průsečík tří rozdílných mechanik":

Mě osobně nejsou známy téměř žádné veřejné výstupy Sémantic Visions, snad kromě toho, že sám Vrabel v pořadu Newsroom ČT24, vysílaném 1.12.2019 v čase 22:02 na ČT24 opravil moderátora, který zařadil PL mezi dezinformační weby. „Je to takový mýtus, co se týká PL. Ne, že bych se jich zastával, těch Parlamentních listů, ale skutečně těmi hlavními hlásnými troubami jsou ty weby, které jste zmiňoval a které jsou v levé části toho grafu…“ (novarepublika.cz, pravyprostor.cz, vlasteneckenoviny.cz, protiproud.cz, sputniknews).

Vrabela jsem v listopadu a prosinci 2020 několikrát kontaktoval, vždy bez reakce. V letošním roce jej opakovaně kontaktovala redakce, opět bez jakékoliv reakce.

NFNŽ neuvádí PL na seznamu konspiračních webů. Tento seznam byl vytvořen na základě shody mezi NFNŽ, Konšpirátori.sk, společností Semantic Visions a projektem Atlas konspirací (další možnost domnívat se, že se PL ve výstupech Sémantic Visions nevyskytují). V analýze zkoumající typologii českých webů PL taktéž nebyly zařazeny mezi alternativní (dezinformační) média, ale mezi politický bulvár. V grafu blízkosti publika dle Alexa rankingu jsou PL vykresleny v barvě a shluku mainstreamových médií. V hodnocení zpravodajských webů PL spadají v současné době s hodnocením B minus do žluté kategorie, stejně jako E15.cz, Novinky.cz, iDnes.cz, denik.cz. Některé weby z červené kategorie ani nejsou na seznamu NELEŽ. Proč, to se asi nikdy nedozvíme.

PL spolupracují s Josefem Šlerkou, který byl donedávna ředitelem NFNŽ. Ten se o PL pro ČT24 vyjádřil následovně: „Dřív se tento titul (pozn.: PL) často skloňoval s označením fake news, byl přiřazován také ke konspiračním serverům. To už ale podle odborníků neplatí. „V posledních letech, dejme tomu od roku 2015, můžeme sledovat velký posun k profesionalizaci. Nejkřiklavější a nejbláznivější konspirátoři z toho serveru vymizeli.“. Dodávám, že na základě výstupů NFNŽ jsme upravili některé naše funkcionality a procesy, čím se naše hodnocení opět zlepší.

Na seznamu "nedůvěryhodných webů" Konspiratori.sk náš server nefiguruje od června 2018, tedy ještě před vznikem spolku NELEŽ, na základě předběžného opatření Krajského soudu v Bratislavě. Presumce neviny je jedním z pilířů právního státu, proto by mělo být respektováno, že se na tomto seznamu PL nenacházejí. Navíc předběžné nařízení bylo Krajským soudem vydáno teprve na základě uznání námi předložených argumentů.

Projdu-li si tyto skutečnosti, pak:

  • PL nefigurovaly na seznamu nedůvěryhodných webů projektu konpiratori.sk dávno před vnikem NELEŽ, ani po celou dobu jeho činnosti.
  • NFNŽ náš server za konspirační nepovažuje, dokonce nás na základě svých analýz výslovně vylučuje z anti-systémových webů.
  • Výstupy Semantic Visions jsou jednak neveřejné a pak pracují s narativy. Pokud by PL teoreticky cenzurovaly určitý typ názorů (aby se ve výstupech Sémantic Visions nevyskytovaly), pak by porušovaly Ústavu ČR. František Vrabel na naše dotazy o konkrétních pochybeních měsíce nereaguje.

Žádný průsečík tří různých mechanik tady nevidím, proto považuji zařazení PL na seznam NELEŽ za neoprávněný a činnost NELEŽ za neetickou, která manipulací způsobuje naší společnosti škodu.



Obrátili jsme se tedy na jediný kontakt spolku NELEŽ, aby nám objasnil konkrétní důvody zařazení PL na jakési jejich seznamy. Dlouhé dny taktéž nikdo nereagoval. Naše zkušenost s komunikací se spolkem NELEŽ přesně odpovídá zkušenosti společnosti INCORP a.s., provozující server Eurozprávy.cz, která NELEŽ zažalovala za zařazení mezi dezinformační weby: „Oni nás na základě nějakých svých metodik zařadili mezi dezinformační weby, dodnes (ani po roce) nevíme proč, nikdy nám nic neukázali.

Když jsme se poté nad laxností NELEŽ pozastavili v tomto článku, požádal nás o vyjádření server Borovan.cz. Dotaz došel e-mailem a zněl: „Vzhledem k tomu, že i Parlamentní listy jsou zařazeny na seznam Nelež a předpokládám, že OUR Media s tímto nesouhlasí, chtěl jsem se zeptat, jak budete v tomto případě postupovat? Připravujete na Nelež rovněž žalobu, stejně jako vydavatel Eurozpráv.cz?“. Naše odpověď? „Žaloba je jedno z možných řešení. Vždy se ale snažíme především dopátrat pravdy, v tomto případě skutečnosti, jakých údajných pochybení jsme se dopustili. V případě pochybení tak na základě zpětné vazby upravujeme naše procesy. Uvedený spolek ovšem na otázky vůbec nereaguje. Nemáme tušení, čeho jsme se měli dopustit, kdo a jak konkrétně nás posuzoval, nevíme prakticky nic. Je naprosto nepřijatelné, aby takto netransparentní nálepkování vedlo k jakémukoliv ovlivňování inzertního trhu a povědomí o značkách.“

Borovan.cz v této otázce kontaktoval i spolek NELEŽ, ale předseda spolku Číhalík nechtěl kauzu hlouběji komentovat v médiích a "s Jiřím Čermákem v kontaktu a řeší osobní setkání". To je vyjádření, které vypovídá o předsedovi spolku NELEŽ mnohé. Mé prosby o osobní schůzku totiž opakovaně ignoroval a dodnes se k nim ani jedním slovem nevyjádřil. Žádnou reakci na mé žádosti o setkání jsem nenašel, přestože jsem důkladně zkontroloval i složku nevyžádané pošty. Vyjádření Číhalíka je absolutní a nehoráznou lží.

Anketa

Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?

2%
96%
2%
hlasovalo: 3422 lidí


Minulé pondělí jsem dokonce jako vstřícný krok zkrátil článek ZDE, abych před případným jednáním nekomentoval protistranu v médiích. Inu, nemusel jsem se chovat slušně, protože místo toho, aby NELEŽ předložil požadovanou argumentaci, publikoval bez oznámení přímo na svém webu a několika málo dalších. K tomu se ještě vyjádříme později.

Spolek NELEŽ si tedy stanovil kritéria, jež nedodržuje. K iniciativě spolku se přitom přihlásilo mnoho inzerentů. K tomuto závazku jsou zřejmě tlačeni s apelem na společenskou odpovědnost. Nepřihlásit se ke společenské odpovědnosti může totiž být vnímáno jako opak.

Je dobře, že ne každý si pod společenskou odpovědností představuje pouhé nekritické přebírání normy, kterou mu někdo podbízí. Podle Aktualne.cz se například skupina ČEZ snaží vyhnout tomu, aby jejich reklama byla spojená s obsahem, který nabádá uživatele k chování proti dobrým mravům, ale u dezinformačních webů čeká, až jejich seznam potvrdí stát. „Naší snahou bylo automaticky vylučovat dezinformační weby. Ale jako subjekt s dominantním postavením na trhu musíme po právní stránce postupovat ve všech svých aktivitách nediskriminačně, což v tomto směru je obtížně naplnitelné," řekl mluvčí Ladislav Kříž. Jak dále uvádí Aktuálně, tak Google ani Seznam se jako velké reklamní platformy nechtějí k podobným aktivitám hlásit. „Nechceme to udělat z jednoho prostého důvodu, sami nejsme arbitrem toho, jaký web je dezinformační, a klientům chceme dát příležitost inzerovat všude, kde sami uznají za vhodné," vysvětluje mluvčí Seznamu.

Stát prostřednictvím resortu vnitra pro účel upozorňování na dezinformace zřídil Centrum proti Terorismu a Hybridním Hrozbám (CTTH). To však neoznačilo ani jednu informaci na PL jako dezinformaci. Zato vnitro na svém webu cítilo před založením CTHH potřebu reagovat na nepřesnosti v médiích, která na seznamech výše uvedených hodnotitelů vůbec nefigurují, například TV Seznam.cz, iHned.cz, Neovlivni.cz, MF dnes, Idnes.cz, ČT a další média.

Jak lze vyčíst z reakcí uživatelů (např. zde), praktiky vytváření netransparentních hodnocení, které bez uvedení důvodů negativně nálepkují různá média, nejsou jednoznačně vnímány jako správné či etické. Naopak. K takovýmto seznamům se negativně vyjadřují i lidé, kteří v tomto směru nejsou dotčeni (např. zde). Čtenáři PL podle ankety "Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?" odsuzují tuto činnost v 97% (ke dni vydání, například v tomto článku).

Dnes jsme poukázali na lež předsedy spolku NELEŽ. V týdnu se vrátíme v samostatném článku k netransparentnímu hodnocení NELEŽ a na  jednotlivých případech si ukážeme, jak tento spolek ve jménu boje proti dezinformacím manipuluje.

Vytvářet pluralitní a neovlivněný obsah nás stojí nejen velké úsilí, ale také nemalé finanční prostředky. Činnost redakce financujeme zejména z příjmů z reklamy, od které se nás okolí snaží odříznout neférovými praktikami. Ale jak říkáme, nikdo nám nediktuje (a nebude diktovat), co máme psát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jirka Čermák

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…